Fejjel a tűznek

2001.03.19. 10:57

A kokárdás ünnep utolsó napja stílusosan a tébolyult mészárlás jegyében telt. Ezúttal azonban nem lánglelkű forradalmár mártírok, hanem szerencsétlen kivénhedt autóroncsok estek a túlerő áldozatául. Ja, és persze elégettek elevenen néhány csinos fiatal fehérnépet, ahogy az már ilyenkor lenni szokott. Az ünnep mégiscsak ünnep.

Buffalo úr évekkel ezelőtt a lovakkal kezdte. Azóta eltelt pár év és a kovbojos lövöldözésekből mára csak a Buffalo név maradt, no meg a tűz, de az dögivel.

 
   
   

Megkockáztatom, hogy a Tatai úti BVSC pálya lelátója az elmúlt időkben ennyi embert még sosem látott. A műsor reklámozása a klasszikus cirkuszi módszerekkel történt. Furnérlemezekre kasírozott plakátokkal árasztották el a környéket. Én is egy ilyen plakátról láttam. A lőrinci ütközéses autóversenyen találkoztam már egy óriáskerekű autóval, csodálkoztam is, hogy ilyesmi van már nálunk is, ezért kíváncsi voltam mit tudnak a többiek. De haladjunk csak szépen sorjában.

 
   
 

Hogy a kaszkadőr csoportot miért hívják Buffalo Teamnek, azt még értem, de azt, hogy magát a rendezvényt miért kellett a remek Hollywood Kaszkadőr Show névre keresztelni, azt már nem tudom. Mert ha csak így hallom, tuti hogy nem megyek el. De lehet, hogy Hollywoodban készül a legtöbb autósüldözéses, ugratós akciófilm, és a műsor nagy részében efféle jelenetek voltak, ezért egy kis jóindulattal elnézőek lehetünk a névadóval.

Sajnos a futópálya szélességű közepesen füves terület egy kicsit keskenynek bizonyult, de így legalább a közönség testközelben figyelhette az eseményeket. Csak úgy repült a salak az arcba, amikor a piros BMW pörgött a szemük előtt.

 
   
   

Kiváló akciófilmek jelenetei elevenedtek meg. Kezdésnek azonnal egy lángoló ember szaladt át előttünk, majd autós fordulók, kisebb bakikkal. A kaszkadőrök tényleg nagyszerűek voltak, és elszántságukat mi sem tükrözi jobban, mint az a küzdelem, amit a nem túl meggyőző műszaki állapotban lévő járművekkel folytattak.

 
   
 

Természetesen a lányok sem maradhatnak ki egy holivudi műsorból. A legszebb az volt, amikor az egyik, alaphelyzetben is igen szemrevaló teremtés egy autó motorháztetőjén hasalva fejjel szakította át a lángoló palánkot.

 
   
   

A tüzes jelenetek aztán tovább folytatódtak. Oroszlán módjára lángoló karikán ugrottak át, lángoló fapallót taszajtottak ki a mesterek alól. Háton csúszás a lángoló salakon, többször is, hogy minden szögből élvezhesse a nagyérdemű.

 
   
 

Aztán a motor. Nekifutás, ugratás, repülés, földet érés. Minden elismerésem. Én még az ugratót sem találtam volna el. A vállalkozó kedvűek a repülő motor alá feküdhettek. A konferanszié hölgy állítása szerint 5o ember volt eddig a csúcs, amit ezen alkalommal nem sikerült megdönteni, ugyanis huszonegynéhánynál elapadt az önkéntesek érdeklődése, főleg ahogy a fekvő sor vége egyre közeledett a motor várható földet érésének pontjához.

 
   
   

A klasszikus cirkuszi bohócjelenetek eszköztárát felvonultató akaratos önálló életet élő ötszázas Fiat és egy Trabant töltötte ki azt az időt, amíg a daruskocsi a roncsokat rendezgette az aktuális jelenetekhez. Akinek tetszett, nevetett is. A Trabi egy rendőrségi akció közben derékban a hátsó üléssor előtt kettévált és a hátulját hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

 
   
 

Az show utolsó epizódja volt az általam úgy várt Big-Foot bemutató. A klasszikus felállás egy kicsit egyszerűsítve. Alul minimalizált darabszámban csak egy Skoda csontváz és egy Audi. Fölül két rémség dagasztja a roncsokat. Először lassan majd egy kicsit nagyobb sebességgel, felváltva. Sajnos már az első akció igen megviselte az alulmaradtakat. Kár hogy nem volt több autó.

 
   
   

Egy ilyen rendezvény sikerét nagyon meghatározza a felkészített járművek technikai állapota. Ezek az autók fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, és így jobban pusztulnak. Sajnos ez igencsak látszott a műsoron. A kaszkadőrök ügyesek és elszántak voltak, nem hibáztak. Ha volt valami fennakadás, az csak a technika rovására volt irható. Sajnos sok cinikus megjegyzést hallottam a sorokból, ami az autók állapotára utalt. Egy dolog nagyon hiányzott: a pénz.

 
   
  Buffalo mester a pályáról vezényelte a produkciókat

Buffalo saját erőből, saját szervezéssel bonyolítja a műsorokat. A belépőkön kívül nincs más jövedelemforrás. Mindig rengeteg az érdeklődő, egy ilyen rendezvény reklám szempontjából sem utolsó, ezért próbáltak támogatókat keresni. A siker óriási volt: két bukósisakot kaptak! Ahogy Buffalo mondta: Ha az ember többször próbálkozott hogy fölkérjen valakit táncolni, és mindig elutasítják, utána már nem lesz kedve táncolni. Így maradt az önfenntartás, és az egyre vakmerőbb számok gyakorlása.

 
   
   

Külföldi turnék után két éve csinálják itthon, és jelenleg tizenketten vannak a csapatban, ebből három lány. Havi 3-5 fellépésük van. Eddig ilyesmi nem volt Magyarországon, csak átutazóban.

Ha valaki bővebb információra vágyik, hívja a Buffalo mestert a 30-910-7295 számon, vagy látogasson el március 25-én a Pólus Center mellé a Testvériség Sportegyesület pályájára, 15 órára, ahol maga is megnézheti a műsort.