Ki kivel van?

2008.06.06. 08:27
Nem elég, hogy egy-egy tulajdonosi körnek több brand van a kezében, még részesedésük is van idegen cégeknél, sőt egymás cégeiben is. Szövevényes a rendszer, de nagy vonalakban azért egész jól átlátható.
img.markab { float: left; margin-right: 10px; } img.markaj { float: right; margin-left: 10px; }

2007 tavaszán cikkáradattal bombáztak minket. Ha akartuk, ha nem, meg kellett tudnunk, hogy a Toyota a General Motorst maga mögé utasítva átvette a megtisztelő a világ legnagyobb autógyártója címet. A GM 1931 óta tartó hegemóniájának 2007 első három hónapjának eladási statisztikái vetettek véget: míg az amerikai illetőségű mamut szánalmas 2,26 millió kocsit adott el világszerte, a japánok majdnem százezerrel többet, 2,35 milliót.

Ennek a hírnek azonban az ég adta világon semmi jelentősége, semmilyen üzenete, semmilyen használható darabkája nincsen számunkra, ráadásul több szempontból is nonszensz. Egyrészt egy cég nagyságát gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, ha valaki mégis megpróbálja, nem abból fog kiindulni, hány darabot ad el a termékeiből. Ezeknél az óriáscégeknél rengeteg vállalati összefonódás van, nincs a földön ember, aki pontosan meg tudná ítélni, mekkora, vagy pontosabban fogalmazva mennyit ér a Toyota vagy a GM. Az ilyen mamutok értékét felbecsülni szokták, a becslések szerint pedig már 2005-ben is a Toyota volt a legnagyobb – a japán óriásnak összesen 522 leányvállalata van.

Másrészt a cégek profitja, bár nyilvánvalóan összefüggésben van az eladási statisztikáikkal, ezer más dologtól is függ, tehát nem feltétlenül csinál több pénzt a legnagyobb a másodiknál vagy a harmadiknál. A GM-nek évek óta komoly gazdasági problémái vannak az Amerikában talán túlságosan is erős szakszervezetek követelései miatt. Súlyos a nyomás, a vezetőség nyilván boldogan cserélné el az első, de még a második helyet is egy szakszervezet nélküli álomvilágért; ilyen azonban csak a Távol-Keleten van.

Mivel a minőség nem függ össze szorosan a mennyiséggel, így mi, fogyasztók nem nagyon tudjuk, mit kezdjünk az információval. Igazából nekünk tökmindegy, de tulajdonképpen nekik is; bárki is legyen a világ legnagyobb autógyártója, kitörölheti a fenekét a hangzatos címmel. Vagyis csak majdnem. A reklámokban jól hangzik, az emberek szeretik, ha valami a legszebb, legjobb, legnagyobb, vagy a legfehérebbre mos.

Annál érdekesebb, hogy a brandek kinek a fennhatósága alá tartoznak. Ismerjük a Volkswagent, el tudjuk helyezni az autógyártók képzeletbeli ranglétráján, ezért pontosan tudjuk, mire számíthatunk, ha bekebelez egy másik gyártót. Láttuk, mit csinált a Volkswagen-csoport a Skodával vagy a Seattal. Biztosak lehetünk benne, ezek az autók egészen másképp néznének ki ma, ha a Ford vagy mondjuk a PSA teszi rá a kezét a gyárakra.

Toyota Vegyük először a legnagyobbakat. A Toyota, teljes nevén Toyota Motor Corporation öt márkát forgalmaz világszerte. A Toyotát, a Lexust és a Daihatsut nem kell bemutatni, a teherautókat és buszokat gyártó Hino, valamint az amerikai Toyota, a Scion azonban kevéssé ismert Európában. Ezzel azonban távolról sincs vége, a Toyotának a Subarut – és még egymillió mást – gyártó Fuji Heavy Industriesban, de az Isuzu Motorsban és a Yamaha Motorsban is van érdekeltsége.

GM A General Motorsnál sokkal szélesebb a paletta, ha egy márkát hirtelen nem tud hová tenni, nyugodtan vágja rá, hogy a GM-é, elég jók az esélyei, hogy ráhibázzon. Értelemszerűen a kezükben van az amerikai autómárkák jelentős része, övék a Buick, a Cadillac, a Chevrolet, a GMC, a Hummer, a Pontiac és a Saturn is, de olyan patinás európai márkákat is megvásároltak, mint a Saab, az Opel és az angol Opel, a Vauxhall, valamint övék az ausztrál Opel is, a Holden, meg persze a koreai Daewoo, bocsánat, Chevrolet.

Volkswagen A Volkswagen-csoportot jól ismerjük, de lehet, hogy nem elég jól. Az Audi, Volkswagen, Skoda és Seat tulajdonosának a kezében ugyanis olyan kivételes autómárkák is vannak, mint a Bugatti, a Bentley és a Lamborghini. Nagy kérdés, veszítettek-e a patinás luxus- és sportautók a hírnevükből azért, mert mindenféle Skodákkal és Volswagenekkel emlegetik együtt őket. Valószínűleg legalább annyian vesztették el a bizalmukat ezekben az autókban, mint ahányan pont a Volkswagen-csoport miatt kezdtek el hinni bennük. Bár a tulajdonos azonos, és bizonyos modelleknél tényleg ugyanazt a vasat kapjuk, ha Skodát, Seatot, Volkswagent vagy Audit veszünk, nem kell megijedni, a luxusautó luxusautó marad. A kamion meg kamion: a Scania is a VW-é.

BMW AG Maradjunk továbbra is Németországban. A BMW AG mindössze három brandet birtokol, a BMW-t, a Minit és a Rolls-Royce-ot, viszont mindhárom nagyon exkluzív. A Mercedes tulajdonosának, a Daimler AG-nek – 2007-ig Daimler-Chrysler, ekkor váltak meg a Chryslertől – már valamivel szövevényesebb a hálózata. Az autómárkáit jól ismerjük, van ugyebár a Mercedes, a Smart meg a Maybach, de tulajdonosok két óriási kamiongyárban is, az egyik a Japánban székelő Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, a másik az amerikai székhelyű Freightliner LLC, aminek a nevét a Chrysler eladása után Daimler Trucks North America LLC-re változtatták. (Csak a teljesség kedvéért: a Mitsubishi autógyár nem a Daimler AG hanem a japán Mitsubishi Motors Corporation kezében van, a Daimlernek pedig maradt 19,9% részesedése a Chryslerben, miután elváltak).

FIAT SPA Európában még egy mamut van, a Fiat S.p.A. A Fiat, Alfa, Lancia hármas tartozik hozzájuk, ez vélhetően mindenki számára egyértelmű, és talán a Maserati meg a Ferrari is. Ahogy a Seatot sem azonosítják a Bentleyvel, nyilván itt sem jelent gondot a Fiat a Ferrarinak, a dolog árnyoldala, hogy a Ferrari-rokonság ellenére is nehéz egy Fiattal igazán nagyot villantani. Az újjáéledő Abarthot is ők jegyzik. A szerb illetőségű Zastava sorsáról most tavasszal írt alá szándéknyilatkozatot a szerb kormánnyal az olasz cég. A Fiat is gyárt kamiont, övék az Iveco.

TATA GROUP A legizgalmasabbakon túl vagyunk, ami kimaradt, a táblázatban megtalálják. A nem olyan nagy franciákat, az egyre növekvő koreaiakat meg a kínai mamutokat, és persze az indiai Tata Motorst, aki a Jaguar és a Land Rover felvásárlásával állt bosszút az angol gyarmatosítókon. De hogy az élet annyira ne legyen egyszerű, egy-két tényt még citálnék a végére. Egyrészt a teljesség igénye hajt, másrészt a számok fehéren-feketén bizonyítják, milyen sok az összefonódás, mennyire nem jelent semmit, mennyire megfoghatatlan a világ legnagyobb autógyártója titulus.

A Volkswagen AG részvényeinek 30,9%-a a Porsche tulajdonában van. A Nissan és a Renault kereszttulajdonlásban van, a Nissan 15%-át birtokolja a Renault részvényeknek, a Renault pedig 44,3%-át a Nissan részvényeknek. Bár a Mazdákat a Mazda Motor Corporation gyártja, a Ford is részesedik a javakból; 33,9%-át birtokolják a részvényeknek. A Hyundainak 38,67%-a van a Kia Motorsnál.

Ezeket a mamutokat nem kezelhetjünk önálló entitásokként. A szálak millió irányba ágaznak el, a pénzeket egyfolytában rakosgatják jobbról balra, cégek állnak össze és esnek szét. Nem tudhatjuk pontosan, mit hoz a jövő, hogyan formálódik ez az állandóan változó katyvasz, hányan maradnak állva. Lehet, hogy a végén itt is csak ketten lesznek majd, mint a kólabizniszben. Egy dolog azonban biztos, mostanában egy autógyár egymagában nem lesz képes megállni a lábán, ha nagy szériában akar termelni, valakihez csatlakoznia kell.

Márka Eredeti nemzetisége Tulajdonviszonya Piaca
  1. Toyota Motor Corporation (Japán)
Daihatsu Japán Leányvállalat Globális, kivéve Észak-Amerika
Hino Japán Leányvállalat Ázsia Csendes-óceán, Kanada, Dél-Amerika
Lexus Japán Részleg Globális, kivéve Dél-Amerika Chile nélkül
Scion Japán Részleg USA
Toyota Japán Részleg Globális
  2. General Motors Corporation (USA)
Buick USA Részleg Észak-Amerika, Kína
Cadillac USA Részleg Globális
Chevrolet USA Részleg Globális
Daewoo Dél-Korea Leányvállalat Ázsia, Európa, Dél-Amerika
GMC USA Részleg Észak-Amerika, Közelkelet
Holden Ausztrália Leányvállalat Ázsia Csendes-óceán, Közelkelet
Hummer USA Részleg Globális
Opel Németország Leányvállalat Európai kontinens, Dél-Afrika
Pontiac USA Részleg Észak-Amerika
Saab Svédország Leányvállalat Globális
Saturn USA Leányvállalat Észak-Amerika
Vauxhall Anglia Leányvállalat Anglia
  3. Ford Motor Company (USA)
Ford USA Részleg Globális
Lincoln USA Részleg Észak-Amerika, Közelkelet
Mercury USA Részleg Észak-Amerika, Közelkelet
Troller Brazília Leányvállalat Dél-Amerika
Volvo Svédország Leányvállalat Globális
  4. Volkswagen Group (Németország)
Audi Németország Leányvállalat Globális
Bentley Anglia Leányvállalat Globális
Bugatti Franciaország Leányvállalat Globális
Lamborghini Olaszország Leányvállalat Globális
Scania Svédország Leányvállalat Globális
SEAT Spanyolország Leányvállalat Európa, Latin-Amerika, Dél-Afrika
Škoda Csehország Leányvállalat Globális, kivéve Észak-Amerika
Volkswagen (cars) Németország Leányvállalat Globális
Volkswagen Németország Leányvállalat Globális
  5. Honda Motor Company (Japán)
Acura Japán Részleg Észak-Amerika, Kína
Honda Japán Részleg Globális
  6. PSA Peugeot Citroën (Franciaország)
Citroën Franciaország Leányvállalat Globális, kivéve Észak-Amerika
Peugeot Franciaország Leányvállalat Globális, kivéve USA és Kanada
  7. Nissan Motors (Japán)
Infiniti Japán Részleg Észak-Amerika, Közelkelet, Tajvan, Korea, Nyugat-Európa
Nissan Japán Részleg Globális
  8. Chrysler LLC (USA)
Chrysler USA Részleg Globális
Dodge USA Részleg Globális
Jeep USA Részleg Globális
  9. Renault S.A. (Franciaország)
Dacia Románia Leányvállalat Európa, Latin-Amerika, Ázsia, Afrika
Renault Franciaország Részleg Globális, kivéve USA és Kanada
Samsung Dél-Korea Leányvállalat Ázsia, Dél-Amerika
  10. Hyundai Motor Company (Dél-Korea)
Hyundai Dél-Korea Részleg Globális
  11. Fiat S.p.A. (Olaszország)
Abarth Olaszország Leányvállalat Globális, kivéve USA és Kanada
Alfa Romeo Olaszország Leányvállalat Globális, kivéve USA és Kanada
Ferrari Olaszország Leányvállalat Globális
Fiat Olaszország Részleg Globális, kivéve USA és Kanada
Iveco Olaszország Leányvállalat Globális, kivéve Észak-Amerika
Lancia Olaszország Leányvállalat Globális, kivéve Észak-Amerika
Maserati Olaszország Leányvállalat Globális
Zastava Szerbia Leányvállalat Globális
  12. Suzuki Motor Corporation (Japán)
Maruti Suzuki India Leányvállalat India, Közelkelet, Dél-Amerika
Suzuki Japán Részleg Globális
  13. Daimler AG (Németország)
Freightliner USA Leányvállalat Észak-Amerika, Dél-Afrika
Fuso Japán Leányvállalat Globális
Maybach Németország Részleg Globális
Mercedes-AMG Németország Részleg Globális
Mercedes-Benz Németország Részleg Globális
Smart Németország Leányvállalat Nyugat-Európa, Délkelet-Ázsia, Észak-Amerika, Dél-Afrika
  14. Mazda Motor Corporation (Japán)
Mazda Japán Részleg Globális
  15. Kia Motors (Dél-Korea)
Kia Dél-Korea Részleg Globális
  16. BMW AG (Németország)
BMW Németország Részleg Globális
MINI Anglia Részleg Globális
Rolls-Royce Anglia Leányvállalat Globális
  17. Mitsubishi Motors Corporation (Japán)
Mitsubishi Japán Részleg Globális
  18. AvtoVAZ (Oroszország)
Lada Oroszország Részleg Oroszország, Finnország, Svédország
VAZ Oroszország Részleg Oroszország, Kelet-Európa
  19. Fuji Heavy Industries (Japán)
Subaru Japán Részleg Globális
  20. Tata Motors Limited (India)
Hispano Spanyolország Leányvállalat Európa
Jaguar Anglia Leányvállalat Globális
Land Rover Anglia Leányvállalat Globális
Tata India Részleg India, Dél-Afrika
Tata Daewoo Commercial Vehicle Dél-Korea Leányvállalat Dél-Korea
  21. Isuzu Motors (Japán)
Isuzu Japán Részleg Globális
  23. First Automobile Works (Kína)
Besturn Kína Leányvállalat Kína
Hongqi Kína Részleg Kína
Xiali Kína Leányvállalat Kína
FAW-Audi Kína Leányvállalat Kína
FAW-Volkswagen Kína Leányvállalat Kína
  25. Dongfeng Motor Corporation (Kína)
Dongfeng Honda Automobile Company Kína Leányvállalat Kína
Dongfeng Motor Company Kína Leányvállalat Kína
Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile Kína Leányvállalat Kína
  33. Shanghai Automotive Industry Corporation (Kína)
MG Anglia Leányvállalat Anglia
Roewe Kína Részleg Kína
SsangYong Dél-Korea Leányvállalat Dél-Korea
Nanjing Automobile (Group) Corporation Kína Leányvállalat Kína
SAIC-GM-Wuling Automobile Kína Leányvállalat Kína
Shanghai GM Kína Leányvállalat Kína
Shanghai Volkswagen Automotive Kína Leányvállalat Kína