400 ló, 6.75 liter, V8

2001.09.10. 13:09

A Crewe-I székhelyű Bentley Motor képviselôi hivatalosan is bejelentették, hogy II. Erzsébet királynô uralokodásának 50. évfordulójára, 2002-re új modellt fejlesztenek, amit ajándékul szánnak az uralkodónak. Ezzel az állami limuzinok száma kilencre emelkedik majd. (Most 5 Rollsból és 3 Daimlerbôl áll a repertoár.)

 
   
    A mintául szolgáló Bentley Arnage

Több, mint húsz vezetô brit beszállító vesz részt a projektben: a karosszériaelemeket a londoni székhelyű Mayflower Corporation nemzetközi járműtervezô cég szállítja, a belsô bôrelemeket a Conolly Brothers, szerkezetileg és motorilag a Bentley Arnage Red Label az alap, amelyet a múlt év szeptemberében ismerhetett meg a nagyközönség a Párizsi Motorshow-n.

 
   
  A kedvenc Phantom VI röpítette a királynôt és a francia elnököt a Csalagút átadásakor.

400 lóerôs 6.75 literes V8 motor gyorsítja 6 másodperc alatt százra, a legnagyobb elérhetô sebességet 220 kilométer/órában maximálták. A komputeres motorvezérlés azt az érzést erôsíti a sofôrben, hogy bármilyen sebességrôl tovább tud gyorsítani. Az eredeti modell sport és normál félautomata váltóval rendelhetô, a királynô valószínűleg az utóbbit kapja majd. 
   
   

A normál váltó képes alkalmazkodni a vezetô szokásaihoz, megjegyzi, milyen gyakran pörgetik ki a motort, és a sebességfokozatokat az optimális helyzetre állítja be. Továbbfejlesztett ABS-t építenek valamennyi Arnage modellbe. Az ajándékautó dizájnrészleteit egyelôre titokban tartják, csak az átadáskor ismerhetôk meg.

 
   
  Az aranyozott hintó többet ér mint bármelyik luxuslimuzin

A királynô jelenlegi istállójának erôssége az 1978-ban kapott Rolls-Royce Phantom VI, a legidôsebb egy 1948-as 5.76 literes Phantom IV, a legújabb egy 87-es Phantom VI. Valamennyi autót a Királyi Szabvány szerint páncélozták. Közös ismertetôjük a színük, és hogy nincs rendszámuk.
 
   
    Erzsébet, akárcsak a trónörökös az autóknál is jobban imádja a lovakat, minden évben indulnak lovai az Epsomi Derbyn

Az éppen használt autót a család hagyományos Sárkányölô Szent György ezüstszobrocska-hűtôdísz jelzi, ez valamennyi állami limuzinra felszerelhető. Bár mindegyik autó a gazdagság igazi szimbóluma, a legfontosabb állami ünnepeken a királynô és családja máig lóvontatta aranyozott hintóban jelenik meg. 
   
 

Magánhasználatra a hetvenöt éves királynô kedvenc Jaguárját vagy Vauxhall-ját vezeti (bármily meglepô, még neki is van jogsija, és megfigyelôk szerint szeret vezetni), Edinburgh hercege Range Roverbe száll, London környéki kiruccanásaira pedig Metrocab-ját viszi. Privát autóikat ún. Edinburgh-zöldre festetik. A család többi tagja nem ragaszkodik ennyire a hagyományokhoz, szívesen ülnek sportautóba, szeretik az élénk színeket és a sebességet.

A királyi család autóival is szeretne példát mutatni, több limuzint környezetbarát gázüzemre alakítottak át.