Kiszűrik a kötelező biztosítást elbliccelő autósokat

2001.07.12. 15:20

A jövő héttől kiszűrik a kötelező biztosítást nem fizető autósokat. Ezzel a bliccelő tulajdonosokat kész helyzet elé állítják: vagy visszamenőleg kifizetik az elmaradt díjat, vagy kivonják járművüket a forgalomból.

A biztosítók 150-200 ezerre teszik a kötelező biztosítás nélkül autózók számát, akik évi két és fél milliárd bevételkiesést okoznak. Jövő héten beindul az az információs rendszer, amely segítségével ki tudják szűrni a kötelező biztosítás nélkül autózókat. Urbán György, a BM Központi Hivatalának vezetője az Indexnek elmondta, erre a január elsején életbe lépett kormányrendelet ad felhatalmazást, így lehetőség van a biztosítók által közölt információkat összehasonlítani a rendőrség adatbázisával. A bliccelő tulajdonosokat a jegyző segítségével szólítják fel fizetésre, így nem menekülnek meg attól, hogy az elmaradt díjjal együtt bepótolják mulasztásukat. Ha ezután sem fizetnek, kivonják járművüket a forgalomból.

Kétszázezerre teszik a bliccelők számát

Ahogy a Magyar Hírlap is megírta, körübelül 150-200 ezerre tehető azoknak a száma, akik nem fizetik be a kötelező biztosításukat. Ezzel minimum két és fél milliárdos bevételkiesést okoznak a társaságoknak. Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, a rendszer kiépítésére a társaságok a díj bevételének nyolc ezrelékét, azaz 480 millió forintot fordítottak. A hálózat fenntartásához évente további öt ezrelékkel járulnak hozzá. Ügyeskedők mindig lesznek, de az új rendszer kiépítésével a számuk minimálisra csökkenthető - vélekedik a kommunikációs igazgató.

A biztosítóknak a díjbevételből évi három százalékot kell félretennie azoknak a károknak a kifizetésére, amelyeket a kötelező biztosítással nem rendelkezők okoznak. Ezt az alapot a Magyar Biztosítók Szövetsége kezeli - mondta el az Indexnek Zsumbera Irén, a MABISZ kártalanítási osztályának vezetője. Miután a szövetség kifizeti az általuk okozott károkat, minden eszközzel megpróbálja behajtani azt. Először felszólítást küldenek, csak ezek után fordulnak a bírósághoz. A legvégsőkig képesek elmenni - hangsúlyozta Zsombera Irén, így attól sem riadnak vissza, hogy végrehajtást kérjenek. Évente több mint másfél milliárd forintot kell kifizetni a bliccelők miatt.