Őslimóval esküvőre

2001.01.05. 12:42

Néhány éve még csak az amerikai filmekbôl ismertük, ma már Budapest utcáin is láthatunk limuzinokat. Az újonnan kb. 25 milliótól beszerezhetô járgányok (használtan sem olcsóbbak 10 milliónál) persze nem magánhasználatra készültek. Nem véletlen. Valósággal falják az üzemanyagot, ráadásul ember legyen a talpán, aki leparkol velük egy belvárosi utcában. Kölcsönzô cégek üzemeltetik ôket.

 
   
   

Tévé, hűtô, bárszekrény, süppedô bôrülések, és közöttük kis asztal teszik emlékezetessé a luxusjárgányokban töltött órákat. Az egyenruhás sofôr már csak hab az (esküvôi) tortán.1995 táján tűntek fel az elsô bérbeadó cégek Budapesten már interneten is hirdetik a szolgáltatást, a www.amdream.hu weboldalon ismerhetô meg az amerikai álom. (A nem éppen álommegjelenésű oldal csak angol nyelvű, jómódú hazánkfiára nem gondoltak a tulajdonosok.)

Az úttörô Becker Béla exvendéglôs volt. Egy tízéves Cadillac-kel próbált szerencsét, vállalkozása hamar megtérült. A kezdeti esküvôi megbízásokat újabb felkérések követték, diplomaták, jómódú turisták bérlik az autót Becker úrral és társával együtt (máig ôk is egyenruhás pilóták). A cég folyamatosan bôvült, még ma is büszkén állja a sarat, fôszezonban csak a megrendelések kis részét képesek teljesíteni.

 
   
 

Nem olcsó mulatság hollywoodi nagymenôket utánozni. 30 dollár alatt nem kapunk Cadillecet, Lincolnt vagy Luxusmercit. Az ár persze óránként értendô, általában minimum 3 órára kell az autót igénybe venni.

Az üdítô, ropogtatnivaló és márkás ital természetesen a szolgáltatás része. Ha azt szeretnénk, hogy a reptérrôl limuzinnal fuvarozzanak a városba, 40 és 100 dollár közötti összeggel kell számolni. Ha egész napra bérli a turista a járgányt, már 150 dollártól megkaphatja.

Nem filléres ügylet limót bérelni, de jeles napokon ki sajnálja a pénzt némi kényeztetésért.