Egy iszonyú rendezvény

2000.12.18. 10:26

A péntek esti buli után kissé fáradtan érkeztem a helyszínre, ahol - ahogy vártam - az eseményhez illően mindenki öltönyben, nyakkendőben, a hölgyek pedig kosztümben, illetve kis -és nagyestélyiben jelentek meg. A reggeli rohanásban az ,,elegáns" nadrágom elszakadt, és már nem volt időm megvarrni, a B-terv lépett életbe: farmer és valami motoros témájú póló - végülis ez egy motoros rendezvény vagy mi.

Magyar Motorsport szövetség december 16-án, szombaton délelőtt tíz órakor megrendezte a Magyar Köztársaság Nemzetközi és Országos Bajnokság Díjkiosztó Ünnepségét a Hyatt Regency Budapest Hotel báltermében.

Alig volt időm leülni, Schmuck Andor - a MAMS ex-elnöke, jelenlegi társelnök - máris bekonferálta a táncos lányokat, akik legnagyobb döbbenetemre a két széksor között lendültek táncba. A későn érkezők szabályszerűen átugráltak rajtuk, ahogy a szőnyegen gurultak jobbra-balra. Kezdésnek nem rossz!

Ezután a 100 Folk Celsius együttes játszott, hiszen - ahogy ők mondták - a motoros életmódhoz szorosan kapcsolódik a country zene. Ezután a Miki manó, mesélj nekünk című számot hallgathattuk a rendezvényen résztvevő gyerekek kedvéért, később a közönség egy emberként énekelte a zenészekkel az Ohio-t. A versenyzők pedig, akik az első sorokban helyezkedtek el, a fejükkel ütemesen bólogatva merültek el a dallamok élvezetében - miután észrevették, hogy fotózom őket - és szerintem irigyeltek egy kicsit, hogy engem nem vesz a kamera.

 
   
   

Később persze arra is fény derült, több száz embernek azért kellett szombat délelőtt tíz órakor ilyen kínokat átélnie, mert az ex-elnök a zenekar egyik tagjával együtt fogyókúrázott, és fogyott tíz kilót (hogy együtt vagy külön-külön, az nem derült ki). 
   
 

A rendezvény érdemi részét, a díjátadást Schmuck Andor, és az új elnök, Dósa István nyitották meg rövid beszédeikkel, majd átadták a szót a két műsorvezetőnek, akiket így mutattak be: ,,minden motoros álma, és aki mindent tud a motorozásról, ő a motorosok védőszentje - Bálint Antónia és Böröczky Peti".

 
   
   

Komolyan mondom, egy rövid időre elgondolkodtam, ki is az én álmom, és eszembe jutott az a Hells Angels tag, akit még talán Korfun láttam - kb. 190 centi magas, hosszú, hullámos, világosbarna hajú, szénné varrt rocker egy gyönyörű épített Harley-n - de őt biztos nem hívták ide a kedvemért. A motorosok védőszentje pedig nem is tudom ki lehet. Talán Flórián? Úgy hallottam a Flórián téri emlékmű a motorosoké is... de hogy Böröczki Peti? Nem ő csinálta azt a Clinton paródiát?

Szóval végül, illetve innentől egy órán keresztül átadásra került a 140 serleg, melyek miatt a táncosok nem fértek fel a színpadra. Az első néhány díjat a ,,sportágat és a szövetséget támogatók" kapták. A díjazottak között volt biztonsági szolgálat, bulvárlap, könyvkiadó meg ilyesmik (hiányoltam is aerobic Norbit). Csak ez után következett az év sportolója, Rizmayer Gábor, a Castrol-Racing Team gyorsasági versenyzője.

 
   
 

Utána pedig mindazok a sportolók, akik 2000-ben a Nemzetközi és az Országos Bajnokságban helyezést értek el a salak, az enduro, a motocross és a gyorsasági szakágban. Átadták a Ruzsai József örökös vándordíjat, melyet minden évben egy junior korú enduro versenyző kap ,,eredményei és sportolói magatartása alapján". Idén Farkas Gábor, a Farkas SE versenyzője tanúsított jó magatartást.

 
   
   

Miután az összes díjazottat felsorolták (én nem fogom), és aki megjelent a rendezvényen, annak átadták a kupákat, ismét a 100 Folk Celsius szórakoztatta a közönséget, akik már nagyon éhesek lehettek. Még arra is hajlandóak voltak, hogy az énekes kérésére, a mikrofonba énekeljék a ,,Paff a bűvös sárkányt".

Ekkor hagytam el rendezvényt, pedig az állófogadásra előkészített svédasztal nagyon impozáns látványt nyújtott, és mivel nem is reggeliztem, már akár a hortobágyi húsos palacsintát is megettem volna, noha nem is eszem húst. De aztán elképzeltem magam előtt Schmuck Andort, aki a nagy fogyókúra után kiéhezve rászabadul az asztalra...