Délelőtt már emelkedett

2001.08.09. 09:05

A Porsche autógyár ma bejelentette, hogy ez évre körülbelül egymilliárd márkás nyereséggel számolnak, ami rekord a vállalat életében, egyúttal hozzátették, hogy sajnálatosnak találják a tőzsde tegnapi döntését, amivel kizárták őket az M-Dax közepes kapitalizációjú részvényindexéből.

Eddigi számításaink alapján a 2000/2001-es évre várható adózás előtti eredményünk meghaladja az ezermillió német márkát, mondta Wendelin Wiedeking, a cég vezérigazgatója. Ez jóval meghaladja a tavalyi 848.5 milliós eredményt. A Porsche jelentése szerint, a július 31-ével zárult üzleti év során több, mint ötvenezer autót adtak el.

 
   
   

A frankfurti tőzsde üzemeltetője kedden jelentette be, hogy a Porschét kizárja második legjelentősebb indexéből szeptember 24-i kezdettel. Ezzel a tőzsde egy hosszú ideje fennálló vitát zárt le, ami a korábban bevezetett negyedéves jelentési kötelezettség Porsche általi visszautasítása miatt kezdődött.

Az indexbeli részvételhez szükséges negyedévi jelentés év eleje óta kötelező, de a Porsche szerint ezek a jelentések nem javítják a befektetői kapcsolatokat, és jobb betekintést sem biztosítanak a cég pénzügyeibe. Amellett érvelnek, hogy egy olyan iparágban, mint az erősen ciklikus jellegű autógyártás, a sűrű jelentések összezavarnák a részvényeseket.

 
   
 

A döntés nem befolyásolja lényegesen a Porsche részvényeinek árát, és nemcsak az idei jó teljesítmény miatt. Az év korábbi részében a cég részvényei felvételt nyertek a Morgan Stanley Capital Index-be, ami mindenképp segítséget nyújthat a DAX-ról való kizárást követően.

Elemzők rámutattak, hogy a negyedéves jelentés megtagadása még visszaüthet a cégre, mivel a befektetők között minden bizonnyal találunk olyanokat, akiket zavar a szükséges piaci információ hiánya.

A Porsche részvényárfolyamai délelőtt 1.25%-kal emelkedtek Frankfurtban, darabját 405 eurón jegyezték.