PVC-autók, előre!

2000.11.07. 09:59

Aki eddig azt hitte, a világ autógyártása soha nem hódol be a műanyagnak, téved. Az autótervezők egy kis csoportja úgy látja, ideje formát és anyagot bontani, arccal a polimerek felé fordultak.

 
   
   

16 lelkes detroiti kutató azt a célt tűzte maga elé, hogy az autók karosszériáját, mi több a belsőt is műanyag alapra tegye. Úgy vélik, a műanyag az a matéria, ami segít szakítani a múlt szörnyű tradícióival. Valamennyien elkészítettek egy 1:4 formátumú műgyanta modellt, melyeket kiállításon mutattak be az érdeklődő nagyközönségnek. Az új anyag lehetővé teszi, hogy eddig nem látott komplex formákat alakítsanak ki. (Amit fantáziájuk és számítógépeik megengednek.) A projektet a Du Pont anyagilag és erkölcsileg is támogatja.

Az is cél, hogy ne csak az eddig fém alkatrészeket cseréljék műanyagra, hanem friss, az eddigi autótervezéssel alapjaiban szakító gondolkodásmódot is kialakítsanak. Meg kell értenie a világnak - vallják - hogy ezzel nem csupán pénzt akarnak megtakarítani a gyártók, a súlycsökkenés az üzembentartási költségeket jelentősen csökkenteni fogja, biztonságosabbá és gyorsabbá válhatnak a járművek. (Aki kételkedik, talán nem véletlenül teszi...) Bizonyításképpen számítógépes szimulációkat hívtak elő. A komputerprogramok szerint egy tűz- és törésbiztos polimer autó jobb menettulajdonságokkal rendelkezik, mint hagyományos társa.

 
   
 

A kísérletsorozatot felkarolta az Amerikai Műanyagszövetség (APC), ráaásul egy egyetemet is bevontak a tervezésbe, a CCS-t (Center for Creative Studies Transportation and Design department), ahol az USA designereinek 65 %-a tanul.

Nehéz fába vágták fejszéjüket a kezdeményező jenkik. A műanyag, még ha oly sok változata is létezik már, számos tekintetben nem képes felvenni a versenyt a pléh kasznikkal. Még az sem biztos, hogy a végeredmény olcsóbb lesz. Sokan úgy vélik, érdemesebb lenne a kerámiák környékén kutakodni, esetleg azokat keverni polimerrel.

Hogy mit a hoz a jövő, nem tudhatjuk. Egy bizonyos, senki sem sírja vissza a klasszikus Trabant-vonalat. A farostlemezt már kipróbáltuk, talán nem kell ugyanezt végigjátszanunk a műanyaggal is.