TOTAL-offenzíva az autógáz-piacon

2001.02.22. 13:19

Bármennyire hihetetlen, de a hazai üzemanyagforgalmazók - a szüntelenül szapult magas árak ellenére - elégedetlenek a tavalyi üzleti év eredményeivel. Tudjuk jól, hogy a hagyományos üzemanyagok árát az adótartalmuk srófolja fel, ám az autógáz esetében éppen az ellenkezője ad okot az elégedetlenségre.

 
   
   

-A palackos gáz hazai forgalmazóinak meg kell barátkozniuk a helyzettel, ami a gázár hatósági szabályozása nyomán Magyarországon kialakult - mondta el a TotalCarnak Michel Stefano, a Totalgaz Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. A piaci árat távolról sem követő lakossági földgáz ára ugyanis jelentősen szűkíti a pb-felhasználók körét, ugyanezt eredményezte az autózásban alkalmazott gázüzemanyag adótartalmának tavaly januári csökkentése. A környezetvédelmi szempontból üdvözlendő lépés gyakorlatilag megszüntette az életveszélyes illegális átfejtéseket - a gázzal hajtott járművek tulajdonosainak eztán már jobban megéri a gáztöltőállomásokon tankolni.

A határozat előtt a gázüzemanyag kilogrammonkénti jövedéki adótartalma 86,70 forint volt, ez csökkent egy évvel ezelőtt 43 forintra. A mindenkori literárat egyébként a kilogrammár 0,53-mal történő szorzása adja. Tavaly ilyenkor itthon mintegy 70 ilyen állomás üzemelt - Európa-szerte tízezer ilyen működik. A nagy olajtársaságok, gázszolgáltatók - ezek Nyugat-Európában a fő állomásépítők és -üzemeltetők - eddig kivártak.

A tavaly Magyarországon mintegy 38 milliárd forintos üzleti forgalmat elért Total Hungaria - a cég értékesítésének kétharmad része származik üzemanyageladásból - elsőként idén február elejétől nagyszabású fejlesztést határozott el autógáz kutak létrehozására. Elsődleges céljuk, hogy a saját töltőállomásokon alakítsanak ki autógáz kutakat - a terv szerint 2001 végéig 60-70 egységet, mintegy 5000 tonnás kapacitással -, ám az igények függvényében a Total egyéb benzinkút-hálózatokban és független kutakon is hajlandó gáztartályok telepítésére.

A házi átfejtés, azon túl, hogy adócsaló megoldás, mindenképpen veszélyes is - mondta el a TotalCarnak Major Ferenc, a hazai LPG-töltőállomás építési piacon egyeduralkodónak számító Globimpex Gasequip Kft. műszaki igazgatója. Ma Magyarországon mintegy 100 ezer gázüzeműre átalakított autó fut az utakon, ám ebből csak közel 70 ezernél történt meg az átalakítás bejegyzése. Műszakilag ugyanakkor ma már szinte minden benzines típus átállítása megoldható.