Moszkvics könyv negyvenezerért

2001.04.02. 14:01

Meglehetősen nehéz volt a Soroksári úti Jaguár szalon környékén parkolóhelyet találni. A II. OldtimerPress Oldtimer aukció sokakat vonzott ezen a szép napsütéses délelőttön. Az ország minden részéből érkeztek a veteránautó-gyűjtők, és érdeklődők is akadtak szép számmal. Már a parkolóban is állt néhány korosabb jármű, volt, aki az összegyűlt oldtimer-rajongókra számítva az "eladó" táblát is kiakasztotta.

 
   
   

Ekkora érdeklődésre valószínűleg a szervezők sem számítottak, árverés helyszínéül kijelölt - meglehetősen nagy alapterületű - terem zsúfolásig megtelt, számos licitálónak ülőhely sem jutott. Az árverezendő tételek legnagyobb részét kitevő folyóiratokkal, könyvekkel, képekkel, és plakátokkal indult a licit. Egyes tételek körül szenvedélyes párbajok alakultak ki, nem volt ritka, hogy a kikiáltási ár 10-20-szorosánál csapott le a kalapács. Az egyik legmagasabb áron elkelt könyv egy Moszkvics 407-es kezelési útmutató volt, ennek árát 40.000 forintig tornászták fel.

 
   
 

A könyvek, újságok, és képeslapok szinte mind elkeltek, az árverés második felében felkínált alkatrészek, és járművek azonban mér kisebb érdeklődést váltottak ki. A különféle dísztárgyak, alkatrészek, és kiegészítők legtöbbje legfeljebb másfél-kétszeres áron talált gazdára, a járműveknél azonban ritkán akadt kettőnél több jelentkező. Az autók és motorok esetében más módszert követett az árverés, mint korábban, itt a kikiáltási ár felett létezett egy, a licitálók számára ismeretlen határösszeg, amelyet a tétel sikeres árverezéséhez el kellett érni.

 
   
   

A kerékpárok és motorkerékpárok esetében ez még nem jelentett gondot, a járművek egy számottevő része gazdára talált. Nagy érdeklődést váltott ki többek között egy háború előtti Opel kerékpár, és egy lemezvillás Csepel motorkerékpár, sőt, az árverés legmagasabb összegért elkelt járműve is a motorkerékpárok közül került ki: az 1953-as, nullkilométeres (!!) 350-es Java 300.000 forintos kikiáltási ára helyett 900.000 forintért kelt el. Az autók esetében már kisebb volt az érdeklődés, a szép állapotú Jaguar Mk II-esek, Triumph és MG sportkocsik, és a gyönyörű állapotú Cadillac Coupé is tulajdonosánál maradt, ahogy az 1949-es Jaguar Mk. V. sem talált új gazdára.

 
   
 

Összesen két autót sikerült eladni, egy A és egy B sorozatú Opel Rekordot. Az előbbi 80.000 forintos kikiáltási ára tükrözi az autó szomorú állapotát, ám végül 140.000 forintért vitte el egy vállalkozó kedvű oldtimer-kedvelő, míg az utóbbi esetében a 450.000 forintnál sujtott le a kalapács. Összegzésül elmondható, hogy az árverés sikeresen zárult, bár ahhoz, hogy értékesebb járműveket is el lehessen adni egy ilyen eseményen, még el kell telnie egy kis időnek.