Vontató vontatót vontató vontató

2000.07.14. 14:59

Kevés autós fogadta igazán a szívébe Budapest kanárisárga autólopóit, azokat a járgányokat, melyek elszállítják a tilosban parkoló autókat. Érthető, hiszen aki járt már így, tudja, milyen érzés, amikor a Guta és a Szívszélhűdés kűzd, melyiküké legyen a delikvens.

Kétségtelenül jobb és olcsóbb, ha csak a rendőrség vitette el a kocsit, mint profi tolvajok. A vita ettől még nem csillapul. Egy kifejezetten közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd szerint már az is aggályos, hogy az úgynevezett ötméteres szabály megsértőinek járműveit is a trélerek mögé kötik. A rendőrségi törvény úgy fogalmaz, azokat a gépjárműveket lehet elvinni, melyek akadályozzák a forgalmat vagy veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

 
   

A törvényesség betartására ügyelve az elszállításra váró gépkocsiról videofelvételt készítenek a rendőrök. Szabály az szabály. Legyen bizonyíték, ha az ügyfél a jó néhány ezer forintos bírság és szállítási költség gyors kifizetés helyett vitatkozna.

Ugyanez a közeg mintha mindkét szemét becsukná, ha hű fegyvertársáról, a kanárisárga autólopóról van szó. Most nem is olyan apróságról van szó, hogy az Andrássy út szervízútjairól a kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyva kanyarodnak. Ennél már némileg cifrább megoldás volt, amikor egy gépjárművet vontató vontatót vontatott egy ,,kanári".

Az efféle mutatványokra roppant szigorú előírások vonatkoznak. Kizárólag vontató, mezőgazdasági vontató, esetleg külön engedéllyel teherautó mögé kapcsolható két vontatmány. A trélerek azonban egyik kategóriába sem tartoztak. Ráadásul veszélyeztették a közlekedés biztonságát is, mert a harmadik járgány kanyarodáskor nem az előző kettő nyomvonalán haladt. A jogszabály, a 6/1990 (IV.12.) KÖHÉM rendelet egyebek mellett még azt is megszabja, hogy a ,,járműnek és a járműszerelvénynek olyan mértékben kell kormányozhatónak lennie, hogy 12,50 méter sugarú körön belül meg tudjon fordulni".

 
   

Szép dolog, ha a polgárt a jogkövetés ösvényére terelgetik a hatóságok, csak illetlennek tűnik, ha közben nagyvonalúan kezelik a jogszabályokat a budapesti autósok rémei esetében.