Öt ikonikus autó a Bud Spencer-filmekből

2022.11.03. 13:53

Homokfutó buggy, óriási tülök a motorháztetőn, és persze forrónadrágba bújtatott formás női idomok egy nyitott gépház felett - most lenne 93 éves Bud Spencer, aki nem csak pofonjairól, de a filmjeiben szereplő autókról is emlékezetes lehet.

"Kirby a parancsnok!" - ki ne emlékezne a rendőrfőnök utasítására a Bűnvadászok című filmből, amikor Bud Spencer és Terence Hill teljes tévedésből zsarunak áll? Igen, ugyanebben a filmben hangzik el némileg korábban a szinte ikonikussá vált mondat: "Te mondd hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb". És persze ott van még a "a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt", a "krumplis hal", a "Ha kicsi a tét, a kedvem sötét". Szóval idézetekből akad bőven,  de amilyen sok emlékezetes mondásuk volt, legalább annyi izgalmas autó is futott Bud Spencer és Terence Hill filmjeiben. Bud Spencer, vagyis Carlo Pedersoli 1929 október 31-én született, néhány napja ünnepelte volna 93. születésnapját. Emlékezzünk most rá filmjeinek öt legjellegzetesebb autójával.

Nyomás utána

A Lincoln Continental 315 lóerős volt
A Lincoln Continental 315 lóerős volt

Főhőseink titkosügynökök, egy küldetés során pedig texasi milliomosoknak kell kiadniuk magukat. Álcájukhoz illő autót is kapnak, egy brutális nagy szarvval díszített aranyszínű 1958-as Lincoln Continental Mark III.-ast. Az autó igazi amerikai nagyvas, 7 literes motorja 315 lóerős volt, 192 km/h-t tudott elérni. A 2,5 tonnás testtől ez szép mutatvány, ahogy a 9 másodperces gyorsulás is.

Bűnvadászok

A Dodge Coronet 1975 táján volt szolgálatban az amerikai rendőrségnél
A Dodge Coronet 1975 táján volt szolgálatban az amerikai rendőrségnél

Ha Kirby - Terence Hill - volt a parancsnok, akkor ő is vezetett, ezt pedig egy Dodge Coronet típusú rendőrautó volánja mögött tette. Az amerikai rendőrségnél 1975 táján volt szolgálatban ez a típus, ami egyébként ekkor már a hetedik generációnál tartott, nem sokkal a háború vége után kezdték el gyártani elődjét. Többféle hengerűrtartalmú blokkal gyártották, a 4 ezer köbcentistől egészen a 7 ezer köbcentis lökettérfogatig.

Galina grófnő Chevyjét egy 6 literes motor hajtotta
Galina grófnő Chevyjét egy 6 literes motor hajtotta

Volt a filmben egy másik autó is, amire bizonyára nem sokan figyeltek fel, annál inkább a két fölé hajoló szépségre, akik megpróbálták behálózni a zsarukat. Nos, az autó, ami látszólag feladta a küzdelmet és lerobbant, egy 5. generációs Chevrolet Caprice Classic. A 6 ezer köbcentis V8-as kacagtató 145 lóerőt tudott, ami 160 km/h-s sebességre gyorsította Galina Cochilova grófnő és barátnője kocsiját.

Nincs kettő négy nélkül

Mindössze 7362 darab készült ebből a modellből
Mindössze 7362 darab készült ebből a modellből

Don Bastiano João Coimbra de la Coronilla y Azevedo és Don Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo komoly veszélyben voltak, ezért ugrott be helyettük két dublőrjük. És természetesen ők is ugyanazt a luxust élvezhették, mint a miliomos testvérpár, akiket helyettesíteniük kellett, köztük a Rolls Royce Silver Cloud II-t. Mindössze 7362 darab készült ebből a kocsiból, 6,2 literes V8-as motor hajtotta, a csúcssebessége 168 km/h volt.

Különben dühbe jövünk

Ha valaki egy Bud Spencer filmet sem látott, akkor is tudja, hogy a Különben dühbe jövünk főszereplője a két színész mellett a piros buggy. A sztori szerint az autóverseny tétje éppen ez a kocsi, amivel amúgy versenyeznek is. És bár holtversenyben megnyerik az autót, mire eldöntik, hogy kié legyen, a buggy megsemmisül. A kocsi a kit carokat gyártó Puma cég terméke volt, 1,3-as motorja 130 km-es sebességig vitte.