Itt van olvasóink válasza: ők ilyen hot hatchet vennének!

2022.11.05. 08:59

A lista sosem lesz teljes, de jó volt olvasni, hogy nektek mi tetszik: néhány napja megírtuk, hogy a szerkesztőség tagjai milyen sportos ferdehátúval csapatnának egyet. Ti pedig válaszoltatok, orr alá dörgöltetek, felhívtátok a figyelmünket. Szóval itt egy rövid ízelítő abból, olvasóink mit választanának.

Amikor összeraktuk a cikket, fontos volt, hogy hot hatchről beszéljünk, ne pedig sportautóról, hűtőszekrényt cipelő erős kombiról, vagy luxusszedánról. Úgyhogy - bár ezek közül is sokan szívesen választanátok - ezek a kategóriák sajnos kimaradnak az alábbi összeállításból is. Nézzük, ti minek nyomnátok padlóig a gázpedált.

"Érdekes, hogy folyton csak az Astra van felemlegetve, nem pedig a minden szempontból érdekesebb elődje. Az Astra GSi mindkét 2literese a Kadett GSi-ben volt előbb, a futómű gyakorlatilag csavarra ugyanaz, csak a Kadettban van digitális műszeregység, volt cabrio is GSi-ből, volt év autója, és a kategóriában világrekord légellenállási alaktényezője."

gsi

A GSi története 1983-ban kezdődött , amikor az Opel bemutatta a KADETT GTE-t. Eddigre a Volkswagen már túl volt a GTI bemutatásán, látszott, hogy van fogadókészség ezekre az autókra, így az Opel sem hagyhatta válasz nélkül a dolgot. A KADETT E-ből már megjelenésének évében elkészítették a sportváltozatot, innen kezdték el használni a GSi nevet. Más modellekhez nem rendelhető extrákat kapott: digitális műszerfalat, vagy fedélzeti komputert. Még a motorháztetőt is a légellenállási érték szellemében tervezték, a műanyag Opel-jel helyett fényezett embléma került rá. Kezdetben 1,8-as, majd 2 literes motorral gyártották, a különféle módosítások, környezetvédelmi változtatások miatt 115-155  lóerő közti teljesítménnyel.

"Ford Focus ST 2.5-höz volt szerencsém, sztem a legjobb és legpraktikusabb hot hatch - volt, már elment felette az idő."

focus

Ehhez mindössze ennyit szeretnénk hozzáfűzni a Ford Focus ST-ről:

"Azért még a Swift GTI (régi Swift), meg a Peugeot 206 RC megérdemelt szerepet kaphatott volna a listán!"

swift

Manapság a régi Suzuki GTI már igazi kuriózum lehet, de sok évvel ezelőtt ugyan, ám nekünk volt szerencsénk hozzá. Sőt, egyszerre háromhoz is:

"P309Gti 16v kimaradt... 160 Le tonna alatti súly... de a sima 1.9 gti a 130 Le is zsivány járgány volt. Még a német autós magazinok is magasztalták akkoriban."

peugeot-309-gti-1986-1993

Ez esetben talán a legjobb, ha magától a tulajtól idézünk, már csak azért is, mert nekünk nem volt szerencsénk ehhez a modellhez, legalábbis tesztünk nem született róla. Ha mégis szeretnél egyet felajánlani, akkor azért jelentkezz!

És egy sommázás a végére az egyik kommentelőtől: "Az autóforma ami semmilyen körülmények között nem kellene."