Francia dízelizom

2023.08.13. 08:03

Ritka, hogy veterán személyautóban dízelmotor ketyegjen. A Peugeot legendás öngyulladósa azonban megérdemli a figyelmet, főleg, ha az történetük egyik ikonikus kocsiját hajtja.

Ha az 1968-as évre gondolunk, először politikai és társadalmi forradalmak, valamint diáktüntetések jutnak eszünkbe. A francia kocsikért lelkesedő híveknek azonban másról emlékezetes ez az év – ekkor mutatták be a Peugeot 504-est. Azt a legendás kocsit, amelyik annyira meggyőző és elpusztíthatatlan volt, hogy évtizedeken át gyártásban maradt.

A legutolsó új 504-es 2006-ban hagyta el a gyártósort Nigériában. Még leírni is durva, hogy 37 évvel korábban nyerte el a típus „Az év autója” címet.

Sokszínűsége minden felhasználónak alternatívát kínált, a limuzin mellett készült belőle öt- és hétszemélyes kombi, pickup, emelt futóműves kivitel – a kupé és a kabriolet mellett – felsorolni is nehéz, mennyiféle változatban gyártották.

Nem sok autó marad gyártásban közel negyven évig – sikeres volt, na.

A haszonjármű kivitelek külön cikket is megérdemelnének, annyiféle feladatra be lehetett vetni őket. Magát az 504-est, annak külső-belső formavilágát egyébként a Pininfarina fő tervezője, Aldo Brovarone (1926-2020) vetette papírra. Érdekes, hogy a prototípuson még kerek fényszórókat alkalmazott, amit a Peugeot kérésére cseréltek le az ikonikussá vált trapéz formájúakra.

Sőt! 1977-ben megjelent egy olyan terepjárós szabadidőautó is, ami megihlette a Peugeot illetékeseit is. Ez pedig a Házibuli című filmben is szereplő, kezdetben Matra-Simca Rancho néven emlegetett, majd később Talbot Matra Rancho-ra keresztelt jármű volt, amit egészen 1984-ig gyártottak, közel hatvanezer példányban. Amikor a Peugeot 1979-ben bemutatta az 505-öst, a Heuliez karosszériaépítő előjött egy 504-es alapú szabadidő-jármű prototípussal, amit a Rancho inspirált – dízelmotor hajtotta, egy kétliteres 57 lóerős Indenor XD88-as...

Az 504-es sikeréhez hozzájárultak motorja is, talán ki lehet jelenteni, benne hódította meg a világot, építette fel hírnevét a Peugeot dízel. A franciák ezt a marketingben is felhasználták – elegánsan hozták a világ tudomására, mire oly' büszkék ők, s honnan jönnek az eredmények. Imádom ezt, a korábbi évtizedekre jellemző, finoman csipkelődő, úri humort.

A Peugeot egy 1978-as hirdetésben azt hangoztatva hirdette Amerikában dízel 504-esét, hogy amíg sok autógyár csak most kezdi építeni első dízelmotoros kocsiját, addig ők már az általuk a jövő motorjának kikiáltott erőforrás ötvenedik évfordulóját ünneplik. Aranyos. Arra utaltak vele, hogy dízelmotorok náluk már több mint fél évszázada készülnek. Sőt!

ars poetica.png

Ha még mélyebbre merülünk, talán akkor vetették el a magot, amikor Armand Peugeot (1849-1915) és Rudolf Diesel (1858-1913) még 1898-ban először találkozott. Az ő idejükben készített első öngyulladásos motorok azonban még ahhoz is túl nagyok voltak, hogy teherautókba szereljék őket, inkább hajókba és kötött pályás vasúti járművekbe kerültek be. Majd külön vállalkozást alapítottak rá, a dízelek tehát a Peugeot-n belül külön készültek. Kezdetben liszensz alapján gyártotta a motorokat a CLM (Compagnie Lilloise de Moteurs) majd később Société Indenor – ami a Société Industrielle de l'Est et du Nord rövidítése – név alatt futó vállalat.

Az 1928-ban alapított Indenor egy Lille-ben működő vállalat, azóta fejlesztenek és gyártanak motorokat az oroszlános márka számára. A Peugeot által azonban a kezdetekben gyártott még kétütemű, dízel rendszerű motorokat is először még csónakokhoz és hajókhoz, motorkocsikhoz, építőipari gépekhez kínálták, majd teherautókhoz. Ha már itt tartunk, az első dízelmotoros teherautót egyébként a Mercedes 1923-ban építette meg, az első sorozatgyártású dízelmotoros személyautójuk pedig – a Mercedes 260 D volt az – amely 1936-ban mutatkozott be. A dízel áttörésére azonban ekkor még évtizedeket kellett várni. Sőt, amikor évtizedekkel később – 1958-ban – a Peugeot dízelmotort szerelt a 403-asba, még akkor sem sokan gondolták úgy, hogy a négyhengeres erőforrás számos modellben megváltja majd a világot – még akkortájt is úttörők voltak öngyulladós elvű erőforrásukkal az autóiparban. Bár akkoriban a dízelek még se sima járásúak, se csendesek nem voltak, a kipufogó füstjéről nem is beszélve. De a Peugeot nagyon bízott az elvben, messze több volt ez náluk, mint átmeneti fellángolás vagy hóbort. A motort berakták a 404-esbe is, s rekordokat is felállítottak vele.

Sőt, később már annyira bíztak benne, hogy ugye mint fent is említettem, Amerikában is piacra dobták – de lehet még fokozni, láttam korabeli japán újságban megjelent dízel 504-es Peugeot hirdetést is...

Az amerikai kivitel vaskosabb lökhárítókat, más fényszórókat és szélességjelző fényeket is kapott.

Biztonsági szempontokból az üzemanyagtartályt a csomagtér aljáról a hátsó ülés támlája mögé szerelték, ezért kellett bal oldalról a jobbra tenni az üzemanyagbetöltő nyílást/csatlakozót is.

Az alvázszámot láttató plakettet a szélvédő bal alsó részébe szerelték, a jobb oldali tükörben pedig a szokásos amerikai felirat, „a tárgyak közelebb vannak, mint a látvány alapján gondolná” emlékeztetővel.

Elöl-hátul van benne biztonsági öv, sőt, bekapcsolásukra az ajtókon matrica figyelmeztet, bent pedig piros lámpa és dudálás. Az öveket egyébként a svéd, biztonsági-öv és légzsák specialista Autoliv szállította a kocsihoz – nekik itthon is van gyáruk. A vállalkozást még Lennart Lindblad alapította Lindblads Autoservice AB néven, 1953-ban. A hátsó ajtókon gyerekzár is van már, erre is utal matrica az oldalüvegeken.

E kocsi tulajdonosa – Magyari Tibor – régóta szeretett volna már egy 504-est. Ilyennel jöttek francia rokonai látogatóba Tiborékhoz, amikor ő még kissrác volt – innen a szerelem.

Ahogy ő fogalmazza:

Így történt, hogy Horvátországból egy kereskedésből hazahozta ezt a kocsit. Megkereste eredeti tulajdonosát, aki azt mesélte róla, hogy „volt egy 1980-as 504-es dízel kombim, amit naponta használtam munkához. Egyik nap láttam egy helyi hirdetést egy 504-es szedánról, amit alkatrésznek hirdettek. Felhívtam a hirdetőt, a srác azt mondta, hogy 200 dollárt akar érte, de a kocsi nem üzemképes. Előéletéről annyit tudtunk, hogy amerikai kivitelű, s Oregonban helyezték először forgalomba.

Tulajdonosa Kanadában nyaralt, amikor a gép elromlott. Egy barátjuknál hagyták a kocsit, majd hazautaztak – többé nem kellett nekik a jármű. A barát egy év után szabadulni akart tőle, innen jött a kétszáz dolláros vételár. Elmentem megnézni és láttam, hogy van benne klímaberendezés, így megvásároltam.

Csak azért, hogy azt kiszereljem belőle, s beépítsem az enyémbe. Egy évig a garázsomban állt nálam is a kocsi, de időközben eladtam a kombimat, így okafogyottá vált a kiszerelés. Édesapám közben vásárolt egy 1984-es gázüzemű 505 GL szedánt anyámnak – nem maradtunk Peugeot nélkül. Végül úgy döntöttünk, hogy életet lehelünk az 504-esbe, ha az beindul. A lökhárítóra kötöttünk egy vontatókötelet, behúztuk, s láss csodát, beindult! Így nekiláttunk. A festése rendkívül megfakult és megsérült a tűző naptól, az eredetileg barna színű belső pedig kirepedezett, de a karosszéria rendkívül masszív állapotban volt. Szereztünk bele új belsőt. Lefestettük, kék színű lett. Mindez 1990-ben történt.

Apám közben visszaköltözött Horvátországba, s a kocsit vitte magával. Rotterdamig hajóztam be, majd a kerekein hazamentem vele. Itt Horvátországban jól jött, hogy a gumi lökhárítói nagyon erősek – különösen a filigrán európai kivitelhez képest. A kocsi ezután évekig a horvát tengerparton állt, a taposólemezei közben kilyukadtak.” Ilyen állapotban talált rá a kereskedésben Tibor, aki meglátta, megtetszett neki, s hazahozta. Érdekes, hogy a kocsit sohasem honosították Horvátországban, azzal az Ontario-i rendszámmal közlekedtek ott is vele, meghosszabbítgatva a vizsgáját. Így papíron Tibor Kanadából importálta be a kocsit...

Itthon aztán egy új fényezéssel, majd egy kis karosszériázással folytatódott a történet, a taposólemezeknél ki volt rohadva.

Ugye nem lehetett Horvátországban beindítani, nem működött jól az adagolója. Majd a motort generálozni kellett – ami egy olajfolyással kezdődött – meséli Tibor.

Kiderült, hogy a főtengely-szimmeringnél csepeg az olaj. Kiderült, ezt csak úgy lehet kicserélni, ha kiveszik a motort. De ez sem volt elég, szét is kellett szerelni, sőt, a főtengelyt is ki kellett szerelni. Na, ekkor döntöttem a generálozás mellett, 2-es túlméretes Kolbenschmidt dugattyúk kerültek be, fel is fúrták ugye, újak a dugattyúgyűrűk is.

Gépmunka volt a hengerfejen is, a főtengelyt csak honolni kellett. Ez három éve olyan egymillióba került, tengelykapcsoló tárcsa és szerkezet cserével együtt, még a Covid előtt.”

Szerencsére az eredménnyel a tulajdonos is meg van elégedve, erről így beszél:

Ezután a négy tekercsrugón ülő futómű és a kipufogórendszer rendbetétele következett, ez a manőver olyan fél millió forintba fájt. Az eredmény magáért beszél.

Szép az autó belseje is, s nagyon jól felszerelt.

Olyan extrák is bekerültek a kocsiba, amik ma sem magától értetődőek – gondolok itt az ülésfűtésre és a tetőablakra, az első elektromos ablakemelők azért ma már megszokottak.

Belül is van jópár szokatlan dolog. A vészesen kevés gázolajra figyelmeztető üzemanyagszintjelző a kormány bal oldalán, a légbelépő mellett van. A fényszórót is szokatlan módon kell kapcsolni – először magam felé kell a bal oldali bajuszkapcsolót húzni, majd lefelé tolni, s végül ismét lefelé tolni – egy U betűt kell a karral leírni, amelyen az ablakspricnit is kezelni lehet.

Mindezek után indítsuk be!

Természetesen az izzításnak is van visszajelzője – üzemmelegen is igényel körülbelül egy másodpercet –, de viccesebb, hogy a gyújtáskulcsot úgy kell utána elfordítani, mint más autót leállítani. Alul is van nyomatéka az előkamrás dízelmotornak, amely európai kivitelét itt XD2-es néven forgalmazták, sőt, volt feltöltős kivitele is.

Teherautósan lapos szögben áll a volán. Jól kilátni belőle s nagyon komfortosan is megy, a motorzaja semennyire sem zavaró, békésen kerreg az öngyulladós, kissé traktorosan jár, mintha csak azt mantrázná folyamatosan, nem lesz itt semmi baj, amíg van gázolaj a tartályban. Ahogy Tibor mondja, „jobban megy, mint a 240D W123-as Mercedesem, ez sokkal jobban húz.” Kritika talán csak azért érheti, hogy nehezen melegszik be, Tibornak a téli üzemhez van gyári hűtőrács takarója is.

Egyébként kollégánk is énekelt már egy ódát egy 504-es életben tartásáról, a cikket itt tudjátok elolvasni.