A kombi Bentley Turbo R-t még a szultán is ajánlaná

2024.04.07. 15:15

Van az úgy, hogy a pénz nem számít, te pedig nem olyan autót szeretnél venni, ami bármikor szembejön, hanem teljesen egyedi igényeid szerinti autót gyártatsz magadnak. Ennek egy fokozata, mikor kirepülsz az Aston Martinhoz, ahol egy tervezőcsapattal egyeztetheted új autód fényezését, kárpitozását, egyedi extráit a DBX-edbe, de ha ennél is többre vágysz, akkor teljesen egyedi karosszériával építteted meg az autódat, amire a Bentley-nél opció is volt a 80-as és 90-es években.

Persze nem egy utcáról beeső ügyfélnek csinálták meg a kocsit: a Brunei Szultanátus uralkodócsaládja néhány milliárd dollárt már elköltött autókra, és az egyedi, kombi kivitelű Bentley Turbo R-ből is 11 darabot rendeltek egyszerre, a Horsepower Hunters által bemutatott példány pedig egyrészt az utolsó elkészített darab, másrészt pedig az egyetlen, ami már nincs a családnál, így az Egyesült Királyságban köthetett ki.

A Turbo R motorja megmaradt: 6,75 liter, V8, turbóval és 296 lóerővel, viszont míg a sima változatok hátul hajtottak, addig a kombik alá egy elég bonyolult összkerékhajtási rendszer is került, a Val-d'Isère fantázianév is utal arra, hogy ez egy síelni járós autónak elég jól megállja a helyét, még egy tetősínt is kapott egy fekvőlámpás W123 Merciről.

Soha nem volt olcsó a Bentley Turbo R, de ez a kombi változat egészen extrém, 1,2 millió fontba került 1992-ben, ezzel bőven drágább volt akár egy McLaren F1-nél is. Ez a példány nemrég kapott egy minőségi kezelést és ápolást, a videón látható állapot pedig önmagáért beszél.

A szultán családja bő 7000 autót vásárolt az évek alatt, viszont a Bentley különösen nagy hatással volt rájuk, még a Bentayga előtt elkészíttették a Dominator nevű SUV-t, összesen 380 darabot vettek vagy rendeltek a márkától.

Ha hasonlóan őrült, de jóval kevésbé költséges autót néznél, ne hagyd ki Balló Marciék friss projektjét: halottas, rozsdás W123-ból Bamako-járó kalandor készül!