Hajnal háromig - gyorsulás nélkül

2002.07.09. 10:53

Péntek délután csörgött a telefonom. "Este 10-től gyorsulás, tudod az illegális. Jössz?" - kérdezte egy barátom. Persze.

 
   
   

Este tízkor találkozó a Külső-Váci úti benzinkútnál. Pont 10-re érünk oda, néhányan már várakoznak. Általában 100-150 autó szokott összegyűlni, így még vártunk egy keveset mi is. Szép lassan gyűlik a tömeg, mindenféle autó: M3-as BMW, Mondeo ST200, Lada elöl szelephanggal, hátul üvöltő Koppánnyal. Az optikaituning-hegyek szinte eltörpülnek a volán mögötti arcméretek mellett.

 
   
 

Nézegetjük az autókat, közben érkezik egy kispolszki, iszonyatos tempóban. Már a hangján érződik, hogy ebben valami más motor lesz. Begurul a mosó előtti parkolóba, a sofőr kiszáll, és a motorhoz indul. Egy öngyújtó fénye mellett próbál állítani valamit. Segítségképpen odaállunk a mi autónkkal (Pajero V6) és világítunk neki. Ekkor derül ki, hogy 127-es Fiat-motor került a pici lukba, ettől hasít a gép. "Kis állítás a karbin, és még jobban szárnyal." -mondja a tulaj.

 
   
   

Aztán turbós fütyülés hallatszik az útról, amint egy vadiúj Corsa lelép egy Cliót. Szép csöndben begurulnak ők is, majd a kijárat elejére álltak. Érkezik még néhány Manta, aztán egy Merci, majd két Calibra. Szép lassan megtelik a benzinkút. Mindenki kiszáll, néhányan a motorokat piszkálják, a többség beszélget. 10 pontos nehézbombázó csajok, kigyúrt fickók járkálnak a shopba.

 
   
 

Egyszer csak az élen állók minden bejelentés nélkül beszállnak az autóikba és elindulnak. Senkinek nem kell külön szólni, mindenki tudja, mi a dörgés. Ugrás a kocsikba és indulás. Senki nem tudja, hová megyünk, ezért mindenki az előtte haladót követi. Apró gyorsulások a lámpáknál. Üvöltő kipufogók, dübörgő zene - tiszta Fast and the furious (Halálos iramban c. film). Vonul a csorda át a városon.

 
   
   

Közben találgatjuk, hová is mehetünk. Gvadányi? Á, hülye vagy, ott már nem lehet. Talán Mátyásföld? Aztán az Örsön már biztosak vagyunk, hogy a Jászberényi út következik. Mi a Füredi út felől érkezünk, de a Mogyoródi felől is jön egy csapat. Mitsubishi Galant, Saxo VTS, úgy látszik, tudtak egy rövidebb utat. Az Éles sarok után ismét megálló egy benzinkútnál. Ekkor a mi csapatunk már kb. 100 autóból áll, és a kútnál további felspannolt fiatalok várakoztak.

 
   
 

Itt ismét ácsorgunk fél órát, várjuk a lemaradtakat. Közben lendítünk kicsit a shop forgalmán. A turbósnak hitt Corsáról kiderül, hogy sima 1.4 16V motor. De kívül és az utastérben már nem gyári az állapot. Morogtak is a garancia miatt a kötelező szerviznél, ugyanis az autó mindössze 1 hónapos. Bulizás, nagy röhögések, vidám hangulat. Aztán ismét egy csapásra megindul a konvoj.

 
   
   

A verseny helyén már többen várnak ránk. Gyorsan feláll a rajthoz egy ezeréves dízel Kadett és egy BMW. A Kadett nem piskóta, ez látszik a szanaszét szabdalt motorháztetőből. Rajtolás lámpával, mégis a bömös nyer. Mielőtt a következő páros feláll, megérkeznek a rendőrök. Kombi Astra, három közeg. Kettő kiszáll. Karba font kezek, szúrós tekintet. A harmadik rádiózik. Néhány bekiabált vicc közben szép lassan oszlik a tömeg. Ahogy haladunk kifelé szép sorban, szlalomozva rohan szembe egy piros kombi Lada, tele fekete pólós kommandósokkal. Azt hiszik az Erzsébet hídon vannak.

 
   
 

Mindegy, vissza a kútra. Végeláthatatlan a kocsisor előre is, hátra is. A kút parkolóját és a kútoszlopok környékét is ellepik, közben további autók érkeznek. Egyszercsak valaki felkiált: "A rendőrautóval gyorsul az Audi!" Mindenki rohan ki az úttesthez, és tényleg. Piros diesel A3, mellette fehér Astra, belül három egyenruhással. Rajt, és az Audi egyből lelépi az Opelt. Mikor lassan visszacsorognak, mindenki rohan a rendőrautóhoz. Viccelődések mindkét oldalról, majd a rendőr megadja a telefonszámát az Audisnak, a többieket pedig megkéri, hogy menjenek haza.

 
   
   

Persze, majd később. Pár perc unalom, aztán a kijárathoz gurul egy gömbölyű Corsa, és megpróbál gumit égetni. Nem sikerül, mert az autó mindig megindul. Ekkor olajat locsolnak az első kerekeire, de ez sem segít. A megoldás egyszerű, ki kell kötni egy Ladához. Egyből előkerül a vontatókötél, és már pörög is az Opel kereke egy helyben. Iszonyatos füst és bűz kezd terjengeni. Ezt a szagot én rühellem, el is megyek a közelből, a kereszteződésben úgyis elkezd pörögni egy BMW. Igaz, az is büdös.

 
   
 

Többen is próbálkoznak a pörgéssel, több-kevesebb sikerrel, mindenestre az út szélén parkolók rohannak kocsijaikhoz, hogy biztonságosabb helyre álljanak át. Amikor ez a műsor is kezd laposodni, ismét megindul a csorda. Egymásnak súgjuk: "Veres". Szóval az újabb helyszín Veresegyház. Ismét rohanás át a városon, ismét kipufogórobaj és zenedübörgés indítja be az éjjeli álmukat alvó autók riasztóit. A csorda halad.

 
   
   

A célhely tulajdonképpen zsákutca. A verseny után meg kell várni, amíg visszaérnek az autók. A rajtnál Alfa 146 és Fiat Brava. Természetesen az Alfa nyert. Mikor a sofőrje kiszáll, valaki odakiabál a tömegből:
- Mekkora motor van benne?
- Kétezres.
- Jössz egy 1.3-as Suzukival?
- Á, nem. Még nagyon új a motor.
Közben feláll két BMW a rajthoz, előkerül az indító zseblámpa is, de a kereszteződés felől már hallani a szirénát. Már megint itt vannak. Azért a két BMW még rohan egyet. Mire visszacsorognak, a fehér Niva keresztben elállja az utat.

 
   
 

"Menjenek haza." - mondja a rendőr. Megindul a fűzőcske: "Naaa, csak egy órát hadd maradjunk..." De nincs hatása. Annyit sikerül csak kicsikarni az egyenruhából, hogy menjünk inkább Galgamácsára, ott is vannak jó helyek, és az már nem az ő körzete. Ekkor már fél kettő felé jár az idő, így a csorda inkább Pest felé veszi az irányt. Ennyi volt. Egyre nehezebb. A múltkor egész Esztergomig el kellett menni, hogy lehessen nyomulni, de erre most már nincs idő.

 
   
   

Néhányan még begurulunk a Cora-parkolóba, de már csak alig 20-30 autó. Amikor megérkezünk, felgyulladnak a lámpák. Vajon ki kapcsolta fel? Sosem tudjuk meg. Itt már nincs nagy történet. Egy piros BMW pörög egy helyben, füsttel és a vele járó bűzzel elárasztva a parkolót. Aztán ismét megérkezik a fehér Niva. Sebaj, három óra. Csendben hazamennek a zenészek, hiszen tudják, jövő pénteken ismét burnout. Találkozó valahol a városban, a bennfentesek úgyis tudják.