Daimler és a Jellinek-lányok

2000.12.15. 11:02

"Mercedes", azaz elegancia spanyolul: ezt a nevet választotta Emil Jellinek és felesége, Rachel a kislányuknak. Az autómániás papa gyermeke hamarosan bevonult az autótörténetbe. Összeállításomban nem szeretnék a Mercedes, mint autógyár históriájával foglalkozni, mert az lassan mindenkinek a könyökén jön ki. Inkább néhány érdekességet gyűjtöttem össze.

 
   
    Emil Jellinek sikerei csúcsán

Emil Jellinek nem mindennapi karakter volt. Egy lipcsei rabbi gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatal korában Észak-Afrikában dolgozott, majd Bécsben egy francia biztosítótársaság ügyvezetője lett. Vagyonát leginkább dohánykereskedelemből szerezte. 1889 szeptemberében született lánya, Mercedes Adrienne Manuela Romana. A gyermek születése fölötti örömében Jellinek villáját Mercedesnek nevezte el.

A munkamániás papa egyéb munkái mellett még Franciaország osztrák konzuli posztját is elvállalta, de telente a munka fáradalmait Nizzában pihente ki. Ott találkozott először az újfajta közlekedési eszközzel, az automobillal.

 
   
  Az egyik legelso Mercedes márkanevet viselo automobil.

Gottlieb Daimler 1886-ban rendelt hintót egy közeli kocsigyárostól, és abba épített egy stabilmotort. Ez az alkotás volt az egyik legelső kereskedelmileg sikeres, belsőégésű motorral hajtott automobil. Daimler számára az első komolyabb megmérettetés az 1889-es Párizsi világkiállítás volt, ahol egy kevésbé hintószerű gépjárműve felkeltette a Panhard család figyelmét.

Részben az ő kapcsolataik és megrendeléseik révén erősödött meg üzletileg az addig gyenge lábakon álló Daimler autókészítő műhely. Először 1893-ban látogatta meg a canstatti céget Emil Jellinek. Teljesen beleszerett az autókba és szinte minden évben rendelt magának egyet.

 
   
    A két cég egyesülése után ez az autó viselte eloszor a babérleveles Mercedes-Benz jelvényt 1927-ben.

1898-ban friss szerzeményével, egy négyhengeres Daimler Phoenix túrakocsival benevezett a Tour de Nice versenyre. Mivel akkoriban mindenki becenevekkel illette autóját, ő pedig imádta lányát, autója Mercedes néven szerepelt a startlistán. Két évvel később a Phoenix típust sikerült úgy továbbfejleszteni, hogy Jellinek 36 darabot rendelt belőle, összesen 550000 márka értékben.

Két kikötése volt:
1, ő legyen a kizárólagos értékesítő Amerikában, az Osztrák-Magyar Monarchia területén és Franciaországban.
2, az autók a lánya nevét viseljék. Ha valaki előtt meglengetnek egy iszonyú összegről szóló csekket, bármibe beleegyezik. Daimlerék sem cselekedtek másképpen. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

 
   
  A bájos lányka, aki bevonult az autótörténelembe, Mercedes Jellinek

Jellinek első felesége 1893-ban elhunyt. Második házasságából több gyermeke született, köztük Maja. Amikor Gottlieb Daimler fia, Paul Daimler Ausztriában létrehozta a helyi Daimler műveket, egyik legelső típusukat hű támogatójuk, Emil Jellinek kérésére Majának nevezték el.

Mercedes Jellineknek nem sok idő adatott meg, hogy hírnevét élvezhesse, 40 éves korában halt meg Bécsben. A róla elnevezett villát 1945-ben az oroszok porig rombolták. A Mercedes automobilok azonban jó hírnévre tettek szert.

 
   
    Jelvénytörténet

A háromágú csillag, a Mercedes márkajegye Gottlieb Daimler gyerekmekeinek ötlete volt. Apjuk még kiskorukban küldött haza egy képeslapot, amelyen csillaggal jelölte meg, melyik házban lakik. "Egy nap e csillag még beragyogja munkámat" - írta a képeslapra és az 1909-ben szabadalmaztatott háromágú csillag azóta is fényesen ragyog.

Daimler legnagyobb vetélytársa az első világháború előtt a másik úttörő, Carl Benz volt. Benz más úton indult el, mint Daimler, de ugyanoda jutott: ma őket tekintik a belsőégésű motorral hajtott gépkocsi szüleinek. Benz nagyobb hatással volt az automobilizmus fejlődésére. Míg Daimler alkotásait csakis leányvállalatai másolták, Benz mindegyik típusa imitátorok tömegét vonzotta.

Például nem lehet megállapítani, hogy az első orosz gyártmányú gépkocsinak tartott Jakovlev-Freeze valóban Szent Pétervárott készült-e, vagy csak a hivatalos szovjet történetírás állította, hogy egy helyi Benz tulajdonos valójában autóépítő is volt.

Daimler és Benz évtizedeken át vetélkedtek, de az első világháború és az azt követő gazdasági összeomlás értelmetlenné tette a küzdelmet. Helyébe lépett az összefogás. 1924-ben írták alá az egyesülési szerződést. 1926. június 28-án a Daimler Motor Gesellschaft és a Benz megszűntek önálló cég lenni, helyükbe lépett a Mercedes-Benz. Az új jelvény: a háromágú csillag bíborkoszorúval körülvéve.

 
   
  A Tripoliszi nagydíj megnyerése érdekében épített versenyautó.

Az új cég megerősödött, főleg a harmincas években Hitler uralma alatt prosperáltak. A náci vezetés ugyanis imádta a luxusautókat, és az autóversenyzés terén meg akarta mutatni a német erőfölényt. Utóbbira kirívó példa, amikor 1939-ben a Mercedes-Benz kifejezetten azért épített egy nyolchengeres versenyautót, hogy megnyerje a Tripolisz Nagydíjat. Meg is nyerték.

 
   
    Hitler különleges luxusautója. Közel négy tonnát nyomott és 30 litert evett 100 kilométerenként...

Luxusautók terén Hitler csak a legjobbal elégedett meg. Szintén 1939-ben, Hitler 50. születésnapjára egy különleges 770K típusú luxusautót küldtek Stuttgartból ajándékba. A teljesen páncélozott nyitott luxusautót 394 lóerős 7.7 literes motor hajtotta. 4 centiméter vastag ablakokkal és 300 literes üzemanyagtartállyal szerelték fel. A pótkerekek védték a motort.

A második világháború végén a Mercedes megkezdte vezeklését a harmincas években tanúsított szerepéért.