Számok helyett

2001.10.05. 07:45

Egy Maserati esetében a dolog még érthető. Olyan típusnevekkel, mint A6, 450S vagy 6CM, versenyeket lehet nyerni, de a közönségsiker kevésbé magától értetődő. Tovább böngészve a cég típustörténetét, a Quattroporte bármilyen szépen is hangozzék, egyszerűen négy ajtót jelent.

A prózai elnevezések ellen az olasz cég is megpróbált tenni. Első lépésben a hatvanas években készített GT kupéit a legnagyobb piac, az Egyesült Államok különböző versenypályái után nevezte el.

1970-ben a Citroënnel folytatott együttműködés hatására a Maserati szakított az akkor divatos tervezési irányzattal és két középmotoros kupéval kápráztatta el a piacot. Az esemény fényét megfelelő típusnevekkel is emelték.

 
   
    Maserati Bora

Elsőnek említhető egy 254 km/h végsebességű lapos, elegáns kupé, a Bora. A széljárásokban kevéssé jártas olvasók kedvéért alább mellékelem a definíciókat is. Kisebb testvére a Merak, melynek egy csillagkép a névadója.
 
   
  Maserati Khamsin

Négy évvel később ismét hideg szél fújt Modena környékén, amikor megjelent a 2+2 üléses Khamsin, épp az olajválság kellős közepén. 
   
    Maserati Ghibli

Majdnem sikerült is kioltani a Maserati élete lángját, mely csak az egykori argentin autóversenyző, Alejandro DeTomaso révén tudott tovább pislákolni. Azóta csak egyetlen alkalommal fordultak ismét az e cikk keretében tárgyalt témakörhöz a marketingesek: a Ghibli születésekor.

Az olajválság idején Olaszországtól nem messze, a németországi Wolfsburgban egy addig népautóiról ismert gyár is arculatváltásra készült. A szél kézenfekvő ötletnek tűnt: a másfajta irányvonallal az "új szelek fújnak a Volkswagen háza táján" - képzetet kelthetik.

Más szempontból sem ártott kicsit felfrissíteni a típusválasztékot: 1200, 1300, 1302, 1303 etc. - a motor köbcentijére és a modellfrissítésre utaló számok a Bogár és társainak esetében egyre elavultabb megoldásnak számítottak.

 
   
  VW Passat

1973-ban megjelent első Passat Audi 80 alapokon, Audi motorokkal. Az 1600-as (Typ 3) típusnál elegánsabb megjelenés, az ItalDesign által tervezett csapotthátú forma - egy év alatt több mint 400 000 eladott darab jelezte az új irányvonal sikerét.


 
   
    VW Santana

Az 1980-as Passat 2-től már az Audi és a VW változatok jelentősen eltérnek egymástól. 1983-1985 között Santana néven készült a Passat limuzin-variánsa, amelyet a mai napig Kínában gyártanak tovább.


 
   
  VW Golf

A Passat után következő forradalmi újdonság az 1974-es Golf volt. Elsődlegesen a bogarat kellett leváltani, menet közben azonban sikerült újabb mérföldkövet alkotni. Ismét Giorgio Giugiaro felelt az autó alakjáért, míg az 1.1 és 1.5 literes motorok elöl keresztben történő elhelyezésének ötlete az NSU berkein belül vetődött fel.

Arról már nem az autó névadói tehetnek, hogy a Golf-áramlat helyett mindenki a golffal, mint játékkal azonosította az autót. A Golf későbbi változatait golflabda-alakú váltógombbal szerelték.

 
   
    VW Scirocco

Térjünk vissza a VW történet 1974. évi fejezetéhez: nem telt bele sok idő és megjelent a Golf kupé-párja, a Scirocco. Ezzel sikerült is megalapozni a légmozgással kapcsolatos irányvonalat, majd jól meghökkenteni az embereket a Polo-val és Derby-vel, amelyeknek ugye kevés közük volt bárminemű szélhez. 1980-ban a Golfból is limuzin lett, azaz megszületett a Jetta.

Már nem sok érdekességről lehet beszámolni, hiszen 1989-ben a Scirocco-t leváltó sportkocsit eredetileg Typhoon (tájfun) néven akarták árusítani, de a General Motors nem engedélyezte, így lett Corrado. Majd a Jetta elavulásával jött a Vento és annak elöregedésével a ma is gyártott Bora. Ezzel le is zárult a szél-korszak, hiszen a mini-VW-t már Lupo-nak keresztelték el.

Az eddigieken túl a Toyota gyárt hóvihart (Blizzard), a General Motors ciklont (Cyclone), míg az angol Lister és az indiai San pedig egyszerűen vihart (Storm).

Maserati

Bora: Hideg északi szél, amely a Kárpát medence vízgyűjtő területéről az Adria felé fúj. A Föld más részein egyszerűen hideg, hegyről lefelé fújó szelekre is alkalmazzák.
Ghibli: Tuniszi erős, viharos sivatagi szél.
Khamsin: Egyiptomi homovihar, jelentése 50 napig tartó.
---
Volkswagen
Passat: Passzátszél :)
Golf: A golf áramlat mentén észak-déli irányban fújó nagy erejű légáramlat.
Scirocco: Magyarosan sirokkó, Észak-Afrikából Olaszországba tartó sivatagi homokvihar.
Santana: A Cortezi-tenger feletti forró szél.
Corrado: Áttételesen kapcsolódik a szélhez. A spanyol correr, azaz futni igéből eredeztethető megnevezés, egyben a szélsebesen haladásra is használják.
Vento: olaszul és spanyolul szeles.
Bora: ld fenn :)