Charger vagyok, a fiúk legjobb barátja (Johnny Cash)

2007.12.26. 12:33
Egy Chargerrel én is gyorsan összebarátkoznék, de egyelőre kilátástalan a plátói szerelem. Addig szívesen elnézem, ahogy mások kergetőznek vele.

Chargeren kívül csapathatnak mással is, de elsősorban erős álomautók érdekelnek. Előny, ha az üldözésben szerepel jelentős férfiember is, akár a senior kategóriából. Egy férfi tudjon vezetni; ha nagyon tud, még jobb. A film mindegy milyen, de a hajsza pörögjön átkozottul, és lehetőleg pusztuljon a gyengébb.

Sorozatunkban szerkesztőségünk tagjai filmbuzulnak, természetesen autós jelenetekben.

David Lynch minden filmjével a frászt hozza rám, az Útvesztőben is elviselhetetlen alkotás. Még egyszer se tudtam végignézni, legtovább a fekete W116 megjelenéséig bírtam, és csak a Merdedes-Benz 450SEL 6.9 jelenete miatt nem zúztam apró darabokra a DVD-t.

A nyájasan erőszakos Mr. Eddy tiszteletreméltó és alapos autóbuzi, finoman hajtja 286 lóerős bálnáját a szerpentinen, örül a hétliteres, tökéletesre hangolt V8-as morgásának, szereti az autóját. A 240-ig számozott kilométeróra felvillantása nyugtalanító, de folytatódik a sétakocsikázás. A jelenetet az urasan előreengedett újautós szabadítja el, a hátul higgadtan bekötött gorillák az első lecke Mr. Eddy biztonságtechnikai tréningjében.

Támogatom újonnan Roller-árban kínált luxusszedánnal letakarítani az utakat a szabálytalankodóktól, a gátlástalanul felpörgetett díszbálna Thunderbirdre vetődése felejthetetlen. A fegyverrel hadonászva üvöltöző Mr. Eddy szájából a hepciáskodó szemüvegére fröcsögő adatok felérnek több száz év baleseti helyszínelői praxissal.

Ugyanilyen vészjósló szépség füstöli a gumit a Roninban. A rendező, John Frankenheimer elszánt 6.9-rajongó, átkozottul jó akciófilmjében a bálnát gyors járású rakétaállásként szerepelteti. A Ronin az egyik kedvenc filmem, de nem a Mergás a legjobb autós jelenete, hanem a Peugeot-BMW üldözés.

Jean Reno és Robert de Niro közös szerepeltetése sokat ígér, mindkettő kéne, ebben a jelenetben ráadásul közösen tolják egy 406 V6-nak. Ilyen szerepelt a Taxiban is, de abban legfeljebb Sami Naceri tudott meghatni, az üldözések nem.

A 208 lóerős Peugeot ellenfele egy BMW 535i vagy M5 , ami nem egyértelmű, de nem is mindegy, mert az 535i teljesítménye megegyezik a Peugeot-val, de a 310 lóerős M5 már nagyon más kategória. A jelenet igazából az alagútba érve kezdődik, ahol a vörösen is jéghideg Natascha McElhone félig nyitott, néha halványan mosolygó szájjal, a menetszéltől arcába csapkodó hajjal elszántan megcsinálja a béemvét. A színésznő arcjátéka összevágva a váltók, kézifék és az ütközések képeivel erotikusabb még egy erősebb szexjelenetnél is. A végén még igazi tüzijáték is van.

Frankenheimer ezek után nem véletlenül rendezte az egyik BMW rövidfilmet, az Ambush-t, de a Beat the Devil még jobb. Tony Scott kisfilmjében az üldözés másodlagos, csak egy rövid gyorsulás, de a hajsza az autók megjelenése előtt a tempós vágással elkezdődik. Clive Owen adott az egész The Hire sorozatban, de a szótlan jó csávó mellé a legjobb karaktereket és autóparkot ebben a vagdalkozó rövidfilmben szedték össze. Vademberekkel játszatnak minden szerepet, a nyafogó Marilyn Manson felbukkanása zseniális.

Az elkent sminkű, feminin ördögnek (Gary Oldman) remekül áll a kipimpelt Pontiac Firebird Trans Am , Mr. James Brownhoz jobban menne egy aranyra fújt Chevrolet Bel Air, de ő most bérel, a Z4-et, ami ördögibb minden autónál, egy lángnyelvekkel dekorált muscle car-nál biztosan. A Z4-nél csak eggyel nagyobb fajtársa, a Hatos ijesztőbb, de az 2002-ben még nem tolhatta le az ördögöt a pályáról. Ez a Z4-nek is könnyen ment, a legerősebb, a Z4M végsebessége 250 km/óra, amivel valóban csúnyán megalázza az 1976-os Firebird Trans Am 455 190 km/órás végsebességét.

A szájbarágott giccs nem Tony Scott rövidfilmjében a legszórakoztatóbb, hanem a Halálbiztosban. A Charger-Challenger párossal nem lehet mellényúlni, az összes autómániás gerjed a romantikus óriáskupékra. Ennél csak a Bullitt tud felmutatni legendásabb autókat, a Charger és a Mustang megküldése szívfájdító. Tarantino gyakorlott hiénaanyuka, jól megrágja és visszahányja a lerágott csontokat, mi meg örülünk neki, mert az ő mérgező nyálával elkeverve már más. Elmesélve szánalmas kis történet a hülye fehérautós csajoké, akiket megtámad a feketeautós csúnya bácsi, de jól megszívja, mert a csajok keményebbek és legépelik. Közben szól a V8. Csa-csa-csa.

1. rész

2. rész

A Charger kapott főszerepet is, a Hazárd megye lordjaiban Lee tábornok, a Hemi-narancs Charger menekül, főleg repül. Fabatkát sem ér az egész bárgyú sorozat, de a forgatás porában elpusztult több mint 300 Charger megérdemel egy perc néma csendet. Inkább állnának az álomgarázsainkban.

A sorozat főcímzenéje Lee tábornok dala, a szöveg itt található, szégyellem, de nem taszít eléggé, ha lenne Chargerem, ezt hallgatnám benne.

A Hazárd megye lordjainál csak a brazil szappanoperák és Knight Rider egyszerűbbek. Ettől még rajongtam K.I.T.T.-ért és minden részben szurkoltam neki. Azóta is egyik kedvenc autós jelenetem a párharc az okosabb, de gonosz K.A.R.R.-ral. A két porban egerésző Trans Am butaságokat vág egymás fejéhez, alattuk Májkül riadozik, én pedig vég nélkül tudok rajtuk röhögni.

Említettem, és igen, tudom, a Bullitt a legeslegjobb, de azt majd megírja valaki más.