Ezzel játssz az ünnepek alatt

A Totalcar válogatása 2013 legizgalmasabb autós játékaiból

2013.12.24. 07:27

Autós játékoktól hemzseg a mobilalkalmazások piaca. Melyiket érdemes leölteni, megvásárolni? Versenyeztünk, szereltünk, parkoltunk, boronáltunk, hogy megtaláljuk a legjobb programokat a tabletre és okostelefonra, Androidhoz és iOS-hez. A programok egy része ingyenes.

Az okostelefonos platformokra boldog-boldogtalan játékokat fejleszt. Nehéz eligazodni a kínálatban, milliós letöltéssel rendelkező programokból is tucatjával akad, de számtalan esetben pocsék a termék. A letöltési számláló csak azt mutatja, hányan kívánták meg a játékot, azt nem, hányan tartották a telefonjukon három percnél tovább.

A szebb grafikájú autós játékok nem ritkán egy gigabájtnál is nagyobb helyet foglalnak a telefon memóriájából és processzorból is a többmagosat szeretik. Sokszor jelentős mértékben növekszik a játékélmény, ha a telefon hangszórója helyett jobb minőségű fülhallgatót használunk. Jöjjenek hát a legjobb darabok, helyezkedjenek el kényelmesen, nehogy úgy járjanak, mint én, amikor egy órás játék után érzéketlenre zsibbadt lábakkal zuhantam ki a vécéajtón az előszobába.

Ezekkel még nagyobb az élmény

Állandó beszerzési forrásaim, a Senzen-környéki kínai webshopok ötletes kiegészítőket kínálnak megszállott mobiljátékosoknak. Akár ötezer forint környékén vehetünk olyan játékkontrollert, amelyre telefontartót applikáltak, így nem kell a képernyőt tapogatni. Kisebb ráfordítással öntapadós nyomógombokkal válthatjuk ki az érintőképernyő bizonytalanságát. Készletekben kaphatóak a különböző méretű tappancsok, de akár mini joystick is lehet az érintőfelületen.Szintén párezer forintos beruházással vezetéknélküli kapcsolaton keresztül játszhatunk a HDMI csatlakozóval rendelkező televíziónkon is: a Wifi-dongle segítségével költöztethetjük a telefon kijelzőjének tartalmát nagyképernyőre.

Real Racing 3

Kezdjük az autós játékok megkerülhetetlen ékkövével, a Real Racing 3-mal. A világ neves versenypályáin tehetjük próbára tudásunkat sportkocsik volánja mögött ülve. A futamokon a többi, hasonló tapasztalati szinten álló játékossal versenyzünk timeshift (időeltolásos) módban. Ez azt jelenti, hogy ellenfeleink nem számítógépes algoritmusok, hanem valódi emberek, akiknek korábban rögzített produkcióját kell felülmúlnunk. Ha összekötjük a játékot Facebook profilunkkal, akár a regisztrált barátaink ellen is játszhatunk. Egy Nissan Silvia az első társunk, később a versenyeken elért eredményeinkért kapott pénzből vásárolhatunk erősebb autókat. RS Focus, Dodge Charger SRT8, Nissan 370Z, Ford Shelby GT500, Audi TT RS, BMW M6 Coupe, Lamborghini Gallardo, 911 GT3 Cup, McLaren F1 és még számtalan izomautó vár bevetésre. A grafika részletgazdag és valósághű, hangeffektusok terén is ámulatba ejtő munkát végeztek a fejlesztők.

Konzolokhoz szokott gémereknek megszokást igényel az irányítás. A telefon belső giroszkópját használjuk kormányként, vagyis oldalirányú döntögetéssel tartható pályán az autó. A beállítások menüjében teljesen testreszabhatjuk a vezérlést. Lehet virtuális kormány a kijelzőn, meghatározhatjuk a fék és gázpedál helyzetét, de fel is cserélhetjük azokat. Különböző asszisztensek állnak rendelkezésre, hogy ne folyamatos csúszkálásból és gumifal-látogatásból álljon kezdetben a játék. A legkényelmesebb üzemmódban automatikus gyorsulás, fékezés és menetstabilzátor segít úton maradni. Kihívás így is marad bőven, hiszen ha letérünk az ideális ívről, belassul az autó, és búcsút inthetünk a győzelemnek.

A versenyen elért helyezésünknek megfelelően pénzt kapunk. A pénzért vehetünk újabb autót, vagy tuningolhatjuk a meglévőt. Bizonyos esetekben bukósisakkal díszített aranyérmeket gyűjthetünk. Na itt van a selling point a játékban. Ha játékpénzért fejlesztjük az autónkat, arra várni kell. Ha arannyal fizetünk, azonnal rendelkezésre állnak a fejlesztések. Néhány nyálcsorgató versenyautó is csak aranyért érhető el, például a Shelby Cobra 427. Nélkülük is teljesíthetőek a kihívások, azon kevés játék közé tartozik a Real Racing 3, ahol az in app purchase (játékon belüli vásárlás) forszírozása nem teszi lehetetlen küldetéssé a feladatokat.

Az utolsó programfrissítéskor a versenyek záróképernyőjén megjelent a replay (visszajátszás) gomb is. Autóversenyeken megszokott kameramozgás és vágás teszi valódi közvetítéssé az aszfalton eltöltött perceink visszajátszását.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Need For Speed Most Wanted

A garfika átlagon felüli, a játékmenet magával ragadó. Sokat emel az élményen, hogy a fejlesztők beintettek Newtonnak, és a hollywoodi fizikát részesítették előnyben. A feladat egyszerű: a lehető leggyorsabban kell eljutni a célig, de nem versenypályán, hanem országúton, vagy a városi forgalomban. A nagyívű kanyarra szépen ráhelyezett driftünket tönkreteheti egy-egy szembe jövő teherautó, de aggodalomra semmi ok: a tíztonnás bódét simán arréb dobjuk akár egy 911-es Porschéval is.

A rendőrök mindent bevetnek, hogy ne érjünk végig a pályán, de a Need For Speed virtuális világában nem kell kesztyűs kézzel bánnunk velük. Simán felkenhetjük őket a szalagkorlátra, vagy egy jól irányzott lökéssel a levegőbe is repíthetjük a rendőrautókat. Ha ez megtörténik, a mozgás belassul, és az autónkat amúgy hatulról mutató kamera előre mozdul. Ekkor hosszú másodpercekig gyönyörködhetünk a repülő rendőrautóról leváló alkatrészek táncában, és elégedetten veregethetjük meg a vállunkat.

A játék teljes ideje alatt aktuális slágerek szólnak a háttérben, melyek közül kedvünkre válogathatunk. Személyes kedvencem az Icona Pop: I love it című slágere, igazi alagútban driftelős, rendőrrel bajuszösszekasztós nóta. Az autóinkat nem tudjuk tartós tuninggal ellátni, verseny előtt vásárolhatunk kiegészítőket, de csak egyszeri alkalomra. Megerősített karosszéria, defekttűrő abroncsok (a gonosz fakabátok rendszeresen kihelyezik a tüskés forgalmi akadályaikat), jobb hatásfokkal égő nitró, motortuning. Minden kocsi alapból tartalmazza a nitrószettet. De a gáz hamar kifogy, várni kell az "újratermelődésére". Három módon sarkallhatjuk gyorsabb töltődésre a palackunkat: driftelés, repülés és a rendőrök kiütése. Utóbbi azonnal 100% töltöttséget eredményez.

Komoly függőséget okozhat a Need For Speed. Pár óra játék után, amikor mentem anyámékhoz megláttam egy rendőrautót. Erőt kellett vennem magamon, hogy rá ne húzzam a kormányt.

Platform: Android, iOS

Ár: 267 Ft

CSR Racing

Utcai gyorsulás, de kormánykereket nem kaptunk az autónkba. Látványos grafikával dobták fel az amúgy egyszerű játékmenetet. Háromdimenziós oldalnézetben versenyzünk az ellenféllel, két dolgunk van csak: a precíz rajtolás és a pontos sebességváltások levezénylése. A megnyert futamokért itt is pénzt kapunk, a pénzünkért pedig fickósabb teljesítményt vagy másik, jobb autót vásárolhatunk. Különböző küldetéstípusok közül lehet válogatni, a cél: a főgonoszok legyorsulása. A program egyetlen gyenge pontja talán a motorhang szimulációja. Az nem sikerült olyan jól.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Fast and Furious 6

A jól ismert filmsorozat alapjaira épített játék hasonló, a CSR Racing-hez, de ezúttal a driftelés is bekerült a produkciók közé. Nem kell babrálni a kézifékkel, gázzal, kuplunggal: a drift gomb jól időzített megnyomásával máris kilinccsel előre vesszük a kanyart. Különböző küldetésekben és versenytípusokban csillogtathatjuk tudásunkat, vagy akár főellenségek ellen is kiállhatunk, ha a futamok alatt gyűjtött pénzünket elégséges tuningra költöttük.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Smash cops heat

A felülnézeti autós szimulátorok csoportjába tartozik ez a program. Rendőrautót vezetve kell rendet tenni egy amerikai városban. Egyetlen fegyverünk a puszta erő, vagyis a lehető legtöbbször és legnagyobb erővel kell nekiütközni az üldözött autónak. Minden küldetés után csillagokat kapunk. Megfelelő számú csillag összegyűjtése esetén szerezhetünk erősebb, nagyobb, gyorsabb rendőrautókat. Persze pénzért rögtön elérhetőek a birodalmi rombolók, de aki türelmesen és kitartóan játszik, megszerezheti szinte az összeset ingyen.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Trucker Parking Simulator

Háromdimenziós világban kell az előre kijelölt helyre beparkolni a tizennyolc kerekű vontatmányunkat. A játék helyszíneként szolgáló telephely vezetőjét páros lábbal rúgnám ki a való világban, olyan rendetlenség van ott. Ha megérintünk egy tereptárgyat rutinozás közben, kezdhetjük elölről a manővert. A parkolásokért csillagokat kapunk, és egyre nehezebben teljesíthető pályákat. Száz csillag után jön álmaink netovábbja: átülhetünk a földgyaluba.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Farming Simulator 14

Elő a gumicsizmát, vasvillát: bárki lehet földműves! Gazdasági épületek, néhány föld, raktár, traktor és kombájnt kapunk induláshoz. Tankolni kell, betakarítani, eladni a terményt és fejleszteni a gépparkot. A traktorra akaszthatunk utánfutót, boronát, bálázót, mikor, mire van szükség az adott feladat ellátásához.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Car Disassembly 3D

Tablet tulajdonosoknak kedvez ez az alkalmazás, de nagyobb képernyőjű mobiltelefonon is szerezhet néhány kellemes órát a játék, melyben különböző járműveket lehet szét- és összeszerelni. Megfelelő sorrendben kell haladni a műszaki logika mentén: az érintőképernyő tapogatásával tudjuk oldani a kötőelemeket, leemelni az alkatrészeket. Ha már profik vagyunk, időre is dolgozhatunk. Az alkalmazás ingyenesen, csupán egy 545 darabból álló costum hot rodot fektet a műtőasztalunkra. További páciensek, például az AC Cobra vagy a Lotus Seven két dollárért érhetőek el.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Disassembly 3D

Hasonló tárgykörben említésre méltó a Disassemby 3D játék is. Ebben különböző szétszerelhető tárgyakat tartalmazó csomagokat vásárolhatunk. Az első, ingyenes pakk csupán egy autót kapunk a '20-as évekből. Mellete van lámpa, hangfal, mikroszkóp és svájcibicska. Ötszáz forintért vásárolhatunk további összeállításokat, így már akár modern autót is bonthatunk. Ha egy szintet kitartóan végigcsinálunk, a bomba ikon aktív lesz a képernyő jobb oldalán: kabooom! Egy gombnyomással választhatjuk a szétszerelés gyors és látványos módját akár a Titanic esetében is.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges

Fix my car

Egy garázsban találjuk magunkat, működésképtelen autónk társaságában. A kiszabadulós játékok sémája szerint, meg kell találni a megfelelő szerszámokat, illetve alkatrészeket az autó megjavításához. A tank lyukas, fel kell szerelni a rendszámot, ülések hiányoznak, motorikus problémák vannak, valamint meg kell javítani még a garázsajtót is. Ha elakadtunk, némi segítséget kapunk a programtól, de néha nehéz megtalálni a megfelelő kombinációt.

Platform: Android, iOS

Ár: ingyenes, játékon belüli vásárlás lehetséges