Filléres Neppertrükk – A porszívók királya

2015.11.01. 06:52 Módosítva: 2015.11.01. 09:32

Amikor az alig kétéves, márkás porszívóm feladta a harcot a kutyaszőr-udvari por-sár fronton vívott harcban, úgy döntöttem, veszek valami ipari gépet. Azóta mindenkinek azt ajánlom, vásároljon száraz-nedves porszívót, meg fog változni az élete.

De tényleg. Mert a takarítás igazi szívás, ha a gép nem elég erős, folyton eltömődik, egyfolytában ürítgetni kell. Ezekkel a porszívókkal nincs ilyen, előbb kell vigyázni arra, hogy nehogy mindent beszippantson, ráadásul 20-30 literes tartály várja a piszkot. Igaz, nem olyan kompakt méretűek, mint a háztartási porszívók, de cserébe tudnak olyat, amit azok nem. Nem véletlen, hogy egy idő után vettem még egyet, hogy legyen egy külön a műhelyben is. Meg egyet a boltba, mert oda sem érdemes valami kis pörgettyűt beállítani.

Egy száraz-nedves porszívó ráadásul nem fog lefüstölni, ha véletlenül a padlóra ömlött vizet is felszippantja, sőt, szinte kéri, hogy néha hadd hörpintsen egyet valami folyadékból. A kezelési útmutatót betartva egész bámulatos mutatványokat lehet velük végrehajtani – én már szippantottam felfújható kerti medence aljáról mocskot, vizet a frissen mosott autókárpitból. De ha csak az autósboltokban kapható kárpittisztítószerrel dolgozik az ember, akkor is csodás munkát lehet végezni vele, mert a fellazított, nedves koszt büntetlenül lehet a géppel felszippantani. Egyszer valakinek a hülyesége miatt nyitva maradt a vízcsap nálunk a boltban, de nem volt pánik, mert egy kisebb tó vízmennyiségét takarítottam fel vele percek alatt. Ezzel az egy bevetéssel sikerült súlyos pénzeket megspórolnom, nem csoda, hogy szerelmes vagyok a száraz-nedves porszívóba.

Ezekben a gépekben az még a csodás, hogy nem csak szívni, de fújni is tudnak. Így könnyű leporolni a műszerfal ficakjait, de szárítottam már porszívóval motorkerékpárt is – a sok tagolt alkatrésen könnyen megül a víz olyan helyeken, amiket nem érek el ronggyal, ahonnan viszont ahogy elindul az ember azonnal a térdére és a letisztított felületekre folyik a víz. Aztán lehet vele gumimatracot fújni, a kerti medence falába levegőt pumpálni. És rendszeresen használom a grillsütőben a faszén begyújtásához, rálocsolom a faszénre a gyújtófolyadékot (haladó autóbuziknál ez féktisztító is lehet, hallottam már ilyenről), amikor már lobog, bekapcsolom a fújásra állított gépet, az elektromos fújtatónak hála perceken belül sütésre kész a parázs.

Egyik-másik még olyan trükköt is tud, hogy ha a beépített elektromos aljzatához csatlakoztatja az ember a barkácsgépét, amire rádugja a porszívó gégecsövét, a dekopírfűrész vagy csiszológép elindításakor automatikusan bekacsol a porszívó és magába rántja a forgácsot, port.

Ráadásul tuningolhatók is, vettem például olyan vékony csövet, akit a gégecső végére feltolva a legszűkebb résekbe is befér az ember, így aztán nincs az a csipsz, keksz vagy ropi maradék, elgurult apró, amit ne lehetne kirántani az ülések melletti Bermuda-háromszögekből.

Neppertrükk a neppertrükkben

Eléggé elkámpicsorodtam, mikor pár hete nagy zörgés és sistergés közepette beadta a kulcsot a Kärcher. Próbáltam szénkefe-cserével gyógyítani, de a több sikertelen próbálkozás után megmutattam egy szakembernek, aki már sajnos csak az utolsó kenetet tudta feladni a motornak: zárlatos. Azonnal írtam a Kärchernek, hogy kellene pótalkatrész, jött is hamar a válasz: "T. Uram! A motor ára nettó 20-25e Ft. A készülék javítása gazdaságtalan! Üdvözlettel:...” Nem éppen a melegség járta át a lelkemet. Ezek megvesztek? Egy szimpla motorért 25 ezer forint, meg az áfa? Mikor kábé ennyi a komplett porszívó? Amiben két dolog mehet tönkre, a motor, meg az elektromos kapcsoló. Oké, esetleg még a vezeték törhet meg, de azt pótolni tényleg nem egy kihívás.

Addig nem nyughattam, amíg valami megoldást nem találtam, túrtam a netet. Van egy bolt az Orczy térnél, háztartási gépre szakosodtak, minden út hozzájuk vezetett. Telefonon nem tudták beazonosítani a motort, én meg a netes felületen nézelődve nem tudtam megállapítani biztosra, melyik lenne a jó, maradt a személyes becaplatás. Durván egy percen belül megvolt az utángyártott cseredarab, ami egy kicsivel magasabb volt az eredetinél, de tökéletesen passzolt a régi helyére.

Valami nyolcezer-pár száz forintot fizetem érte, számlára, bruttó, tok-vonó. Hogy lehetett volna találni olcsóbban is a neten? Simán lehet, de ha egy kereskedő tartja raktáron azt, amire nekem szükségem van, inkább veszem meg tőle, mint hogy nekiálljak trükközni ezek után és megrendelem egy shenzeni webshopból.

A hosszú évek tapasztalata alapján azt kell mondjam, ezek a gépek nagyon jól bírják a kiképzést, tartósak, a Kärcherem is vagy nyolc éve megvan, és csak most mondta be az unalmast a motorja. Ez alatt az idő alatt annyit dolgozott, hogy már a kárpittisztító-kefe sörtéi is megkoptak. Természetesen a háztartási porszívók is csodásak, de nekem ezek jobban beváltak, strapabírók, baromi sok mindenre lehet használni őket. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy drágábbak az otthoni porszívónál, szóval az biztos, hogy én megtaláltam az igazit: ha szívásról van szó, csakis száraz-nedvessel.