A fagyálló is megromolhat!

Filléres Neppertrükk – A pH-tesztcsík és a hűtővíz

2015.12.27. 11:58

Furcsa, de sokaknak hihetetlen, hogy a fagyálló folyadék meg tud romlani. Az, hogy -20 fokban sem fagy meg, még önmagában nem jelenti azt, hogy minden szempontból megfelelő. Az öreg, szétesett fagyálló szétrohaszthatja a hengerfejet, a tömítéseket. Ezzel a filléres módszerrel egy perc alatt kideríthető, jó-e még a hűtővizünk.

A fagyálló is megromolhat

A múltkori multiméteres trükk is ugyanerről a problémakörről szólt: hiába bírja ki a fagyállód a farkasordító hideget, mert ha túl öreg, elkezd szétesni, megromlani. Az ilyen folyadék már egyszerűen nem bír ugyanazokkal a tulajdonságokkal, amiket mérnökök és vegyészek sok-sok kutatómunka árán belevarázsoltak. Nem véletlen, hogy az autógyárak előírják a 2-3 évenkénti hűtőfolyadékcserét. Az újabb fejlesztésű anyagoknál ez akár öt évig is elhúzható, de egy idő után nincs mit tenni, cserélni kell.

Ha újkorától, vagy elég régóta a miénk az autó, biztosan tudhatjuk, mikor kapott új fagyállót, de ha nem ismerjük az előéletét, vagy nem emlékszünk pontosan, ezzel a tesztcsíkos módszerrel is meg tudjuk állapítani, mennyire alkalmas még a feladatai ellátására a folyadék. A fagyállónk fagyállóságát ezzel a trükkel nem tudjuk leellenőrizni, de erre legutóbb több módszert is bemutattunk – akár mintafagyasztással, akár pumpás műszerrel vagy refraktométerrel, de a fagyok beállta előtt mindenképp csekkoljuk a hűtővizünk fagytűrőségét.

Akváriumod van-e?

Sokan ismerik a régi, nem éppen politikailag korrekt viccet a logikáról. Azt, amiben kiderül, hogy ha nincs akváriumod, logikus, hogy homoszexuális vagy. Na, ez a része minket most nem érdekel, viszont, ha van akváriumod, logikus, hogy van vízelemző tesztcsíkod. De akkor is birtokolhatsz ilyesmit, ha medencéd, vagy kerti tavad van.

Ezekkel a tesztcsíkokkal lehet megállapítani, hogy az akvárium vize mennyire jó a halaknak, illetve alkalmas-e fürdésre a medence vize. Egy ilyen csík ára bőven egy százas alatt marad, igaz, csak nagyobb kiszerelésben árulják, ráadásul több olyan értéket is mér, amire most nincs szükségünk (például nitrát, nitrit, klór tartalom). Ha se akváriumunk, se medencénk, se kerti tavunk, olcsó megoldás a gyógyszertárban, drogériában is kapható, lakmuszpapír néven is ismert, kizárólag pH-értéket mérni képes tesztcsík.

Inkább lúgos legyen, mint savas

A mért pH érték alapján meg tudjuk mondani, nem túl savas vagy lúgos-e a mért fagyállónk. Természetesen, ahogy a multiméteres mérésnél, itt sem hajszálpontos eredményre hajtunk, csak egy tájékoztató jellegű adatot szeretnénk kapni. Tűpontos értékekre szinte semmi esélyünk, mert ahhoz, hogy legyen viszonyítási alapunk, azt is tudnunk kell, pontosan milyen fagyálló van a rendszerben – ha viszont biztosan tudja valaki, milyen löttyöt töltött a kocsijába, valószínűleg arról is van elképzelése, mikor tette ezt. A régebbi fagyállóknál valahol pH 10 körüli értéket kell tudnia a hűtővíznek, de az újabb, hosszabb élettartamú fagyállók pH 8,5 érték körül dolgoznak. Egy biztos, ha pH7, vagy annál alacsonyabb értéket mérünk, túl savas az anyag, gyorsan cseréljük le, és ugyanez igaz, a pH 11 feletti értékeket produkáló hűtővízre is.

Túl sok az ismeretlen? Inkább cseréljen, de ésszel!

Természetesen azoknak van a legegyszerűbb dolguk, akik tudják, mikor volt legutoljára cserélve a fagyállójuk. Ha normál fagyállót tettek bele, mindegy is, pontosan milyen összetevőkből áll, 2-3 év után illik lecserélni. Ha hosszú élettartamúval töltötték fel a rendszert, akkor akár 5 évig békén lehet hagyni, elvileg addig simán tudja amit tudnia kell. Ha nincs információja, bizonytalan a fagyálló anyagát illetően, mérjen rá multiméterrel, vagy tesztcsíkkal, de ha meg akarja nyugtatni magát, cseréltesse le a fagyállót. Mindenképpen vegye figyelembe a jármű gyártójának előírásait – ha nem ír elő adalékot, ne is tegyen bele, de ha szükséges, semmiképpen se spórolja ki – és olyan anyagokat használjon, amik teljesítik a gyári paramétereket.

Aki magának csinálja a fagyálló cseréjét, feltétlenül ügyeljen rá, hogy a leeresztett löttyöt veszélyes hulladékként kezelje, se a gyerek, se a háziállatok ne nyelhessék le, mert az édeskés ízű folyadéktól meg is halhatnak.