SUV-párbaj 4: Ssangyong Rexton – Subaru Forester

2016.03.20. 15:25

Mindkettő s betűvel kezdődik, de több közös pontot nehéz lenne találni a Ssangyong Rexton és a Subaru Forester között. Jövő keddi átfogó SUV-összehasonlító tereptesztünk újabb két versenyzőjét az eddigi hathoz hasonlóan a Hungaroring vezetéstechnikai pályáján engedtük egymásnak, hogy meglássuk, melyik ér fel hamarabb.

   Ssangyong Rexton 2.0 e-XDI Subaru Forester 2.0 D
teljesítmény 155 LE 147 LE
önsúly 1985 kg 1615 kg
váltó automata automata
tesztautó ára 9,34 M Ft 12,08 M Ft

A párbaj

Nem kell véresen komolyan venni ezt a hegyi felfutóba oltott gyorsulási versenyt, hiszen nem attól lesz jó egy autó, ha minél hamarabb feljut az emelkedőn úgy, hogy fél lábbal a jéghez hasonló tapadású vizes műgyantán, a másikkal a nedves aszfalton próbál megkapaszkodni. De sokat elmond a mai összkerékhajtás-rendszerek lelkéről, az elektronikáról, mivel mind a kipörgésgátlót, mind az úgynevezett elektronikus differenciálzárat alaposan megdolgoztatja.

Nem variáltunk a különböző üzemmódokkal. Ahol kellett, bekapcsoltuk az összkerékhajtást, és szabadjára engedtük a processzorokat, fékezgessék a kerekeket kedvükre, vegyék el a gázt, ha úgy látják jónak. Padlógázt nyomtunk. Világos, hogy az eltérő gumik tapadásán is sok múlott, de legalább annyi az elektronikán. Volt autó, amelyik teljesen visszavette a teljesítményt, mások észrevétlenül tették a dolgukat, de veszettül próbálták optimálisan elosztani a nyomatékot a négy kerék között.

Ma csak annyit spoilereznék, hogy a holnapi párbaj igazi magyar-román rangadó lesz, de a java kedden jön.