A karbon kaniszter titka – Vágjunk bele!

2020.02.09. 12:36

A benzin átkozottul könnyen párolog, de ott van a csodálatos karbon kaniszter, hogy ebből ne legyen baj. Persze az emberek véleménye arról megoszlik, ha a benzintankból csak úgy kiengedjük az elpárolgó benzint, az baj-e. Mindenesetre súlyos környezetszennyezés.

 A kérdést nem bízták az emberek, vagy épp az autógyártók belátására, hanem egyszerűen megtiltották, hogy a tank csak úgy, szabadon szellőzzön. De miért kell a tanknak szellőznie? Ahogy a benzin ürül, levegőt kell beengedni, mert egy idő után nem tudnánk kiszivattyúzni se a benzint, sőt, ha a szellőztető szelep elromlik, megesik, hogy a tank összeroppan. Viszont ha a levegő bent van a tartályban és felmelegszik, akkor ki kell engedni belőle. A vele távozni akaró benzingőzt pedig le kell csapatni.

Na ez a feladata az aktív szenet tartalmazó kaniszternek, ami biztosan van valahol a te autódban is. És hogy hová lesz a lecsapatott benzin? Időnként a motor szippant egyet-egyet belőle, vagyis ha úgy vesszük, még spórolunk is vele egy kis benzint, hiszen amit itt megkap a motor, annyival kevesebbet kell befecskendezni. Mint ma már mindent, ezt is a motorelektronika vezérli.

Oké, szénszűrő, de hogy néz ki belülről? Szétszedni nem lehet, maradt a fűrész: