Mindenre jók, vagy semmire sem?

ADAC négy évszakos gumik tesztje – 2020.

2020.08.25. 06:05

Benzin vagy dízel, szívó vagy turbós, elsőkerekes vagy hátsókerekes, SUV vagy személyautó. Van néhány ellentétpár, amely bármilyen autós beszélgetés során heves vitát generál. Mint a négy évszakos gumik kérdésköre.

Mire jó, ami mindenre jó?

A négy évszakos gumikkal kapcsolatban a legtöbbekben van egy évtizedes berögződés, hogy semmire sem jók, kidobott pénz a használatuk. Felelős autós nyáron nyárit, télen télit használ, és kész. Pedig hiba lenne ennyivel elintézni a mindenes abroncsokat. A szegmens dinamikusan fejlődik, egyre inkább  életképes alternatívát kínál. De hogy pontosan kiknek és miért, azt például a német autóklub, vagyis az ADAC tesztje boncolgatja. A német piacon 2019-ben az összes eladott abroncs húsz százaléka, vagyis ötöde négy évszakos volt, ami igen magas arány.

De mitől lesz egy gumi négy évszakos? Vannak ugye a nyári abroncsok, amelyeken több széles, hosszirányú barázdát találunk, de kevés apróbb lamellát. Ezzel a mintázattal a száraz úton való kiváló tapadás mellett az is cél, hogy a hevesebb záporokkal, zivatarokkal járó nagyobb mennyiségű csapadék ellenére is biztonságosak maradjanak, minél több vizet legyenek képes elvezetni, kidolgozni. A téliek ezzel szemben sűrűbben barázdáltak, rengeteg apró vájat is van bennük, ezáltal tudnak megfelelően viselkedni például hóban, latyakban. Ezek anyagukban is puhábbak, hogy a nagy hidegben is használhatóak maradjanak.

DSC 6338

Ha tehát a gyártók azt akarják, hogy ugyanazt a szettet egész évben biztonsággal használhassuk, a két típus tulajdonságait kell ötvözniük. A négy évszakos gumik mintázata ezt az elvet követi, hogy kombinálja a szélesebb hosszbarázdákat és az apróbb vájatokat, míg anyagát úgy keverik ki, hogy a lehető legszélesebb hőmérséklet-tartományban legyen vele kezelhető az autó. Mindebből levonhatjuk a következtetést, hogy bizonyos mértékben mindig kompromisszumot jelentenek majd a négy évszakos abroncsok: egy jó minőségű nyárinál nyáron, míg egy kiemelkedő télinél télen teljesítenek gyengébben. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy egy-egy gagyibb fajta gumit a saját évszakában is megvernek.

Lényeges, hogy a négy évszakos gumikon is szerepel az M+S (ez 2024-ig használható) jelölés, vagy az alpesi szimbólum (három hegycsúcs – ez a jelzés marad meg hosszabb távon). Így sok helyen, ahol télen kötelező a téli abroncsok használata, ezeket is elfogadják. Ennek azonban érdemes külföldre utazás előtt utánajárni, ahogy a kötelező profilmélységet sem árt észben tartani.

Kinek való?

Hogy nyugodt szívvel válasszunk magunknak négy évszakos gumit, ismernünk kell a kiszemelt abroncs erősségeit és gyengéit, valamint saját közlekedési szokásainkat. Az ADAC ajánlása szerint főleg a mérsékelt égövben lehet életképes ez az alternatíva, ezt pedig lefordíthatjuk úgy is, hogy Európa jelentős részén beválhat. Ha visszatekintünk például az elmúlt néhány magyarországi télre, akkor látjuk, hogy évente mindössze néhány napig borította jelentősebb hótakaró, vagy aljas latyak az úthálózatot.

Emellett olyanoknak lehet még ideális, akik második, esetleg harmadik autóra keresnek gumit, eleve kevés futáshoz, főleg városi vagy rövid távú használathoz. Esetleg azt is meg tudják lépni, ha beüt a krach, és leszakad a hó, vagy beköszönt a kánikula, hogy arra a néhány napra, hétre egyszerűen leteszik az autót.

test-ganzjahresreifen-kuga-wasser-2007-720x540

Egy jó minőségű négy évszakos garnitúra használatával időt, pénzt, esetleg energiát takaríthatunk meg, mivel nem kell két szettet tartani, azokat minden ősszel és tavasszal átszereltetni, vagy ha magunknak oldjuk meg, akkor átszerelni. A garázsban vagy pincében sem foglalja a helyet a gumiszett. Másfelől viszont ha egész évben ugyanazokat a gumikat használjuk, nyilván a kilométer is gyorsabban szalad majd beléjük, így hamarabb el is kopnak, mintha két garnitúrát váltogatnánk.

Természetesen négy évszakos és négy évszakos között is lehetnek nagy különbségek. Ezért jelenthet nagy segítséget a választásban egy-egy gumiteszt.

Mit és hogyan teszteltek?

Bár egyre több gyártó kínál ilyen abroncsokat, a kínálat azért még mindig szűkösebb, mint nyári vagy téli gumiból. Az idei tesztre az ADAC szakemberei hét különféle mintázatot választottak ki, méghozzá a hobbiterepjárókon, kisteherautókon, valamint nagy személyautókon gyakori 235/55 R17-es méretben. A kiszemelt gumikat az utcáról beesve vásárolták meg több különböző gumisnál, hogy kizárják a preparált tesztabroncsok lehetőségét.

adac-ganzjahresreifen-test-2018-pylone-trockener-untergrund-720x

Az új gumikat néhány száz kilométeren bekoptatták az éles tesztek megkezdése előtt. Erre az úgynevezett formaleválasztó anyag miatt van szükség, és nekünk, civil vásárlóknak is érdemes arra figyelni, hogy emiatt a friss, meleg abroncsaink az első métereken még nem nyújtják teljesítményük maximumát.

Mivel négy évszakos gumikról van szó, egyes teszteket télen, másokat nyáron kellett elvégezni. Ahogy azt már megszokhattuk, több eltérő helyszínen zajlott a munka, a szempontok közt pedig a száraz és nedves utas, valamint havas és jeges tapadás, a kopás, a zaj és a fogyasztás szerepelt.

A részeredményeket az alábbiak szerint súlyozták:

  • tapadás száraz aszfalton: 15%
  • tapadás nedves aszfalton: 30%
  • tapadás havon: 20%
  • tapadás jeges úton: 10%
  • zaj: 5%
  • fogyasztás: 10%
  • kopás: 10%

Az osztályzat a német rendszert követi, vagyis az alacsonyabb érték számít jobbnak. Ugyanakkor az 1-5-ös skálát kibővítették, így a legjobb jegy a 0,5, míg a legrosszabb az 5,5.

Nézzük a győzteseket!

Az eredményeket érdemes differenciáltan vizsgálni. Ez segít ugyanis abban, hogy mindenki a saját használati szokásaihoz tudja mérni az adott abroncs tulajdonságait. Az első szempont a száraz aszfalton mért tapadás. Természetesen ez is egy több összetevős teszt, amelyben szerepel kikerülési feladat, handlingpálya és sok más próba. A németek az egyik legpontosabban mérhető mutatót emelték ki az alábbi infografikára: a fékutat. Referenciaként egy jó minőségű nyári gumit is megmértek (nem nevesítették, hogy melyiket), és ez az abroncs meg is nyerte az összevetést. Hat és fél méterrel előzte meg a legjobb négy évszakost, a Michelint. Az Uniroyallal 14,6 méterrel nőtt a fékút, ami arányaiban is hatalmas különbség.

szaraz

Nedves aszfalton viszont teljesen eltűnt a nyári gumi előnye: a Bridgestone és a Goodyear négy évszakos mintázata meg is tudta előzni, de a többiek is a közelében voltak. A szárazon elvérző Uniroyal egy méteren belülre zárkózott.

nedves

A télies teszteken a referenciát természetesen egy jófajta téli gumi jelentette, ahhoz mérték a négy évszakos változatok teljesítményét. Havas úton egyik sem tudta lenyomni, legközelebb a sokszor télspecialistaként emlegetett Nokian került hozzá, pontosabban másfél méteren belülre. Itt is voltak azonban nagyon jelentős lemaradások.

havas

Majd jött a jég. Ilyen burkolatra nem nagyon lehet felkészülni, gyakran mondják, hogy jégre nincs jó gumi, érdemes inkább elkerülni. Persze a fékutakat össze lehet hasonlítani itt is: megint a téli gumi győzelmét látjuk. A négy évszakosak közel ötméteres távolságból követik, de a sereghajtók ennél is jóval gyengébben muzsikáltak.

jeges

A fentiekből igazolódni látszik az a tétel, hogy egy jó nyári gumit nyáron, vagy egy jó télit télen nem tudnak megszorongatni az univerzálisnak mondott abroncsok. Ugyanakkor azt is kimondhatjuk, hogy olykor képesek megközelíteni azokat, vagyis a gyengébb évszakspecifikus társaikat akár le is nyomhatják. De egy magasra tartott mutatóujjal jegyezzük meg azt is, hogy a közlekedésben nagyon nem mindegy, hogy három-négy méterrel később tudunk-e megállni, vagy hamarabb.

Mivel a négy évszakos gumit télen és nyáron is használni akarjuk, a legfontosabb a kiegyensúlyozottság, és ez az, ami a friss ADAC-teszt szerint kissé aggasztó. A szárazon legjobbnak számító Michelin ugyanis nedves úton, havon és jégen sem sziporkázott, míg a havas burkolaton osztályelső Nokian nedves aszfalton sereghajtó lett. Mindeközben a Continental sehol nem mutatott kimagaslót, egy hajszállal mégis megnyerte az összesítést. És akkor még csak a fékútról beszélgettünk.

Az alábbi táblázat az összesített végeredményt mutatja, de éppen a korábban már leírtak miatt érdemes fenntartásokkal kezelni a sorrendet, és elmélyülni a részletekben. Az értelmezéshez fontos adalék, hogy amennyiben egy gumi valamely fontos részértékelésnél elvérzik, az az osztályzat meghatározza a végeredményét is - ez az ADAC tesztjeinek sajátossága.

osszesito

Összegzés

Négy évszakos gumiból egyre többet és egyre jobbakat is lehet kapni. Ahogy azt a Totalcar első saját gumitesztje is igazolta néhány éve, ezek igenis életképes alternatívát jelentenek. Ugyanakkor fontos, hogy saját szokásainknak megfelelően válasszunk abroncsokat, aki télen-nyáron sokat megy, és akkor sem teheti le az autót, ha kedvezőtlen az időjárás, még mindig jobban járhat, ha váltogat.

Viszont egy jól megválasztott, új négy évszakos, megfelelően beállított nyomással egészen biztosan megnyugtatóbb lesz télen a nyárinál és nyáron a télinél, vagy ami még hangsúlyosabb: az elöregedett, szétrepedezett, lefutott tükörradiálnál.