Nem mindig rossz az olcsó: ezek a legjobb nyári gumik

ADAC nyárigumiteszt – 2022.

2022.03.01. 12:56

Lassan itt a nyári gumik felszerelésének ideje, de itt a lassan a kulcsszó, hiszen tegnap még a fél országban havazott. Ha viszont nem áll a garázsban felnire szerelve a melegebb évszakokra szánt szett, már érdemes körülnézni a piacon.

Bár a naptár már tavaszt mutat, a télből igazából még csak kifelé megyünk. Így hiába volt hétvégén egész kellemes, napsütéses idő, ha tegnap meg a fél országban havazott. Mindenesetre a nyári gumik felszerelését egyelőre nem kell elkapkodni, de már érdemes rásandítani a garázsban pihenő abroncsokra, vagy ha nincsenek otthon ilyenek, akkor ideje szétnézni a piacon, hogy miből érdemes válogatni. Ezt segíti évről évre a német autóklub, vagyis az ADAC tesztje.

Mit tesztelnek?

Az ADAC szakemberei mindig úgy igyekeznek összeválogatni a tesztelésnek alávetett gumikat, hogy annak a lehető legnagyobb relevanciája legyen. Magyarul azokat az abroncsokat próbálják ki, amelyeket tényleg vesznek is az emberek. Kiemelt figyelmet kapnak az újdonságok, és minden árkategóriát igyekeznek lefedni. Természetesen a piaci jelentőség alatt ebben az esetben a németországi viszonyokat kell érteni, de azért nagyrészt idehaza is kapható termékekről van szó.

Ez most úgy néz ki, hogy a tesztabroncsok 60 százaléka valamely prémiumgyártó terméke, 30 százalék az úgynevezett másodmárkák közül kerül ki, míg tíz százalékot kifejezetten az olcsóbbak közül válogatnak be. Általában minden szezonban két méretet érintenek a próbák, többnyire két különböző személyautó-kategória jellemző méreteit. Idén a kisautókon gyakori 185/65 R15-öt, valamint a kompaktokon és hobbiterepjárókon szokványos 215/60 R16-ot.

Hogyan tesztelnek?

Maga a tesztelés igen változatos folyamat, részben valós körülmények között, részben tesztpályán, valamint próbapadon zajlik. A feladatok között van vészfékezés, gyorsítás, ügyességi pálya, ezeket az évszakra jellemző viszonyok mellett végzik el. Tehát nyári gumiknál száraz és nedves aszfalton kínozzák a gumikat. A tesztautó természetesen egységes: idén Volkswagen Polo a kisebb, Škoda Karoq a nagyobb méretben. A tapadási, kezelhetőségi szempontok mellett azt is megmérik, melyik abroncsok halkabbak, illetve hangosabbak, és padon koptatva azt is megmondják, várhatóan hány kilométer lesz az élettartam. Kijelölt útvonalon konvojozva a fogyasztásra gyakorolt hatást ugyancsak mérik.

A kapott eredményeket súlyozzák:

  • tapadás száraz aszfalton: 20%
  • tapadás nedves aszfalton: 40%
  • zaj: 10%
  • fogyasztás: 10%
  • kopás: 20%

A gumik megvásárlását névtelenül zavarják le, lehetőség szerint több kereskedőnél és több garnitúrát is vesznek, ezzel törekedve a preparált abroncsok veszélyének kiszűrésére. Tehát arra, hogy a gyártó ne tudjon trükközni a tesztre szánt termékkel, amely így adott esetben jobb eredményt érne el, mint a ténylegesen kereskedelmi forgalomban kapható darabok. Fontos még az is, hogy az éles próbák megkezdése előtt pár száz kilométeren bekoptatnak minden egyes gumit, hogy ezáltal megszabaduljanak a gyártási folyamat során felhasznált formaleválasztó anyag maradványaitól. Ezt amúgy érdemes észben tartani, amikor új abroncsokat veszünk, és az első időszakban óvatosabban közlekedni.

185/65 R15 méretű gumik

Furcsa belegondolni, hogy nem is olyan régen a kisautók 13 vagy 14 colos gumikat kaptak, ma meg már teljesen általános a 15 colos kerék ezeken is. Mindenesetre itt tizenhat gyártó egy-egy mintázatából állt a mezőny. A száraz aszfaltos tulajdonságokat illetően a Pirelli Cinturato P1 Verde végzett az élen 1,6-os osztályzatával – mivel németekről van szó, itt a minél kisebb érték jelenti a jobb érdemjegyet. Nem sokkal maradt le a Bridgestone Turanza T005, a Michelin Primacy 4, valamint a Vredestein Ultrac, és további egy tizeddel utánuk jön Falken Sincera SN110.

Nedves aszfalton a Bridgestone nem talált legyőzőre, itt azonban a többi száraz-menőt megelőzte a Goodyear EfficientGrip Performance 2. Harmadik a Michelin Primacy 4 volt, tehát az a gumi is dobogós lett mindkét összevetésben. Sőt, zajkomfortban is, noha ebben a tekintetben a Falken és a Matador megelőzte. Fogyasztásban verhetetlen volt a Continental EcoContact 6, a legjobb kopási mutatókkal a Goodyear és a Fulda rendelkezett.

De nézzük azért a mezőny végét is: szárazon elég rosszul teljesített a Matador, ez az eredmény rá is nyomta a bélyegét az összértékelésre. Csak egyetlen tizeddel volt erősebb a Cooper, de a BFGoodrich és a Fulda mellett némi meglepetésre a Continentalt is az alsóbb régióban találjuk. Nedves úton a Cooper zuhant a legmélyebbre, a Fulda, a Semperit és a BF Goodrich is hármassal kezdődő osztályzatot tehetett zsebre. Fogyasztásban a Vredestein volt a legrosszabb, míg kopásban mellé csatlakozott a Cooper és a Falken is.

Az összetett listán az igen kiegyensúlyozott, bár szárazon nem a legjobbak közé tartozó Goodyear zárt az első helyen. Mögötte a Bridgestone és a Michelin, de jó értékeléssel végzett a Pirelli, a Dunlop és a Giti is. Közepes alá senkit nem húztak le a németek, a lista a Matadorral zárul.

Kattintásra teljes méretben látszik a táblázat!
Kattintásra teljes méretben látszik a táblázat!

215/60 R16 méretű gumik

Ez a méret számos kompakt autó és hobbiterepjáró sajátja, 18 versenyzőt vonultat fel a mezőny. Száraz úton a tesztelők tapasztalatai és mérései szerint a Kumho Ecowing ES31 nyert 1,5-ös osztályzattal, de a Michelin, a Bridgestone és a Continental is kifejezetten jól szerepelt. A leggyengébbnek a Kormoran és a kínai Nankang mintázatát találták, bár büszkeségre az elmúlt évek meglepetésmárkájának, az Esa+Tecarnak, továbbá a Lassának és a Semperitnek sem lehetett oka.

A nedves utas próbák a Continental és a Nokian holtversenyét hozták, 2,1-es értékeléssel, de ott volt még a Dunlop, a Bridgestone és a Toyo is a legjobbak közt. Sereghajtó itt is a Kormoran, 3,7-es érdemjegyét nem teszi ki az ablakba a gyártó. Egy kicsivel jobb csak a Semperit, ha vizes az aszfalt, és ott van a végénél a Lassa és a Nankang is. De egyébként is elég sokan kaptak hármast, vagy annál pár tizeddel rosszabbat.

A leghalkabb a Toyo volt, és itt érdekes módon az élmezőnyben végzett a Nankang – vélhetően a „ha nem tapad, legalább csöndes legyen” jelmondattal. A másik véglet a Firestone és a Lassa volt. Fogyasztásban a Kormoran vitte a prímet, de a fentiek alapján úgy fest, ennek is csak ez volt az egyetlen előnye, sajnos a biztonság terén kevésbé kiemelkedő. Bezzeg a Lassa: nemcsak a tapadásnak van híján, de legalább takarékosnak se mondható. Elkopni szinte nem is akart a Sava, de igen jóra értékelték 1,5-tel a Michelin, Debica, Hankook, Kumho négyest is. A Nankang viszont gyorsan az enyészeté lett, ami némileg meglepő, hiszen a rossz tapadási tulajdonságokhoz gyakran párosul tartósság. Most nem.

Végül prémiummárkák diadalmaskodtak, hiszen 2,1-es összesített osztályzattal a Continental PremiumContact 6, valamint a Michelin Primacy 4 holtversenyben zárt a lista élén. Jó minősítést kapott a Bridgestone Turanza T005, a Dunlop Sport BluResponse, illetve a Toyo Proxes Comfort is. A sűrű középmezőnyt a Kormoran Road Performance követi – az egyetlen gumi, amelynek idén csak elégségesre futotta.

Kattintásra a táblázat teljes méretben látszik!
Kattintásra a táblázat teljes méretben látszik!

Összegzés

Továbbra is érvényes az a megállapítás, hogy a tesztek eredményei nem szentírásnak, csak iránymutatásnak tekintendők. Érdemes az összesített osztályzat mellett a részpontszámokat is megnézni, úgy tudunk leginkább magunknak megfelelőt választani. Ha például nedves úton kompromisszummentes megoldást akarunk, cserébe nem bánjuk, ha kicsit hangos vagy gyorsan kopik az abroncs, nem biztos, hogy mindig a tesztgyőztes lesz a legjobb választás. Ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a listák mindig csak az adott méretre és az adott mintázatra igazak. Látjuk jól, hogy mondjuk a Continental R15-ben, az EcoContacttal nem remekelt, míg R16-ban a PremiumContacttal győzni tudott.

És egy új, jó profilmélységű középkategóriás gumi is biztosan nagyobb biztonságot ad, mint egy tükörre futott, vagy éppen kővé öregedett prémium. Tehát mindenképpen ajánlott felszerelés előtt ellenőrizni vagy ellenőriztetni a gumik állapotát: ne legyen repedezett, a barázdák mélysége feleljen meg legalább a vonatkozó előírásoknak (nyári guminál minimum 1,6 milliméter), de minél mélyebb, annál jobb. A nyomásértékeket pedig az adott autó gépkönyvének megfelelően állítsuk be, és időről időre ellenőrizzük is.