Mennyi a Chrome dinójának végsebessége? És hány lóerős egy T-Rex?

2024.04.14. 14:57

A kaktuszok és pteroszauruszok fölött átugráló pixel-T-Rex az internet várakoztató zenéje: az elterelt figyelem csökkenti a frusztrációt, megcsalja az időérzéket, ti. a tehetetlenségnél és a szupernehéz feketelyukaknál csak az F5 meddő nyomkodása lassítja jobban az időt. Ez a Chrome Dino. A böngészőben futó játék 2014 szeptemberében született, működését ismerjük: a 8 tonnás állat szökken vagy a földre veti magát, attól függően, hogy milyen típusú akadályt kell elkerülnie – a fizikán felül most arról is feledkezzünk meg, hogy a legújabb kutatások szerint a kaktuszok 30-35 millió évvel a T-Rex kihalása után jelenhettek meg először.

A játék puritán, kódja alig 2600 sor, de így is kapcsolódnak hozzá triviák: 17 millió játékév alatt kimaxolható – ennyi ideig élt a Földön a Tyrannosaurus a Kréta-kori kihalásáig. Fejlesztése alatt Project Bolan néven futott utalva ezzel a T.Rex együttes frontemberére, Marc Bolanre. A protagonista példánynak a Magányos T-Rex nevet adták a fejlesztők, nomen est omen, 17 millió év futás alatt sem találkozik egyetlen fajtársával sem, pedig a tempója látszólag megvan ahhoz, hogy keresztül-kasul bejárja a Földet. 

A teljes számolást nem vezetem le, de kellettek hozzá a monitor paraméterei (méret, felbontás, pixelsűrűség), a pontos időméréshez egy videóvágó program, két kaktusz közti távolság, valamint a T-Rex digitális és valós méretei. Az eredmény: 666 km/h. Pusztán a játékot figyelve ez soknak tűnhet, de egyfelől az idő előrehaladtával az állat gyorsul, valamint perspektívába helyezi a sebességet, hogy a theropoda valós hossza 12 méter.

Forrás: barnfinds.com
Forrás: barnfinds.com

Abban a paleontológusok vélhetően egyetértenek (bár nem kérdeztük őket, mint Philomena Cunk), hogy a T-Rex nem tudott 600-zal futni. Valódi sebessége továbbra is tudományos vita tárgya, a leginkább elfogadott álláspont szerint azonban nemhogy a Google Chrome-ban, de a Jurassic Parkban látható rohanás is túlzás. A csontokból, a feltételezett izomzatból és az állat farkának anatómiájából arra következtetnek a biológusok, hogy az eddig sejtett 60 km/h-s maximum nagyjából felére, tehát 20-30 km/h-ra lehetett képes.

A Jurassic Park szolgálati Jeepjei tehát teljes biztonsággal le tudták lépni a támadó kóbort: a filmben 1992-es, vászontetős Wrangler Sahara Edition szerepel, amit 4 literes sorhatossal szereltek. A 184 lóerő – jelenettől függően – automata vagy kézi váltóval hivatalosan 10,9 másodperc alatt gyorsult 100-ra, földúton valamivel több kell ehhez, a T-Rex 30-as végsebességét mindenesetre pillanatok alatt megfutja. Egy fokkal képtelenebb az a 2018-as Super Bowl reklám, amiben az új Wrangler Rubicon mellett hosszan lohol a T-Rex, sőt, üldözöttből üldöző válik, de Jeff Goldbloom fantáziája ennyi szabadságot megenged.

Közismert, hogy egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül mozog, huzamosabb ideig azonban kevesebb, mint egy lóerőre, pontosabban 745 wattra képes. Adja magát a kérdés, hogy hány lóerős lehetett akkor egy T-Rex. Ha lehet, ezt még a sebességénél is nehezebb megsaccolni. Befolyásoló tényező az állat izomtömegaránya, metabolizmusa és testfelépítése, ám mivel pontosan egyiket sem ismerjük, tényleg csak hozzávetőleg tudunk következtetni: mivel izomtömegaránya jobb a lóénál, csúcsteljesítménye 300 lóerő körül alakulhatott, folyamatosan pedig nagyjából 20 lóerőre lehetett képes.

s.