Android sofőrök?

2001.02.01. 10:40

A kezdeti próbálkozásokat követően már megszületett az univerzális háztartási robot prototípusa, amelyik még autót is tud vezetni. Japánban új divathóbórt terjed. Akinek pénze van, robotot vesz magának. Az őrületet a Sony indította el Aibo (aibo.jpg) névre hallgató robotkutyájával, a sort azóta más állatok, és ember formájú high tech játékok követték.

 
   
   

A Honda két lábon járó robotembere már kapható, információk - sajnos csak japánul - a http://www.honda.co.jp/robot weboldalon olvashatók róla. Az ember formájú, két lábon járó robotsofőr nagyon jól hangzik, de vajon megéri-e a vesződést a tökéletes mintapéldány kifejlesztése, Semmiképp. Egy másfél méteres (átlagjapán?) robotember többszázezer dollárba kerül majd. Súlya akár másfél mázsa is lehet.

 
   
 

Ahhoz, hogy két lábon tudjon járni, számítási műveletek milliárdjaira van szükség. A számolási teljesítményről több 64 bites processzor, és egy intelligens - hamarosan nyílt szabvánnyá váló - robotszoftver gondoskodik. A járás és más mozgások szimulálása motorokból és váltókból álló rendszerek segítségével történik, ezek feladata, hogy az izmok működését, korlátaikat figyelembe véve, leképezzék.

Egy véletlen mozdulat, és a mesterséges szörnyszülött máris elveszíti egyensúlyát. Csupán a tökéletes mozdulatok kifejlesztése éveket vesz igénybe, és mire megalkotják, rájönnek majd a kutatók, nem biztos, hogy az emberi forma és mozgás a legtökéletesebb.

A fenti feltételek mellett a robotember még csak alapfunkciók ellátására képes, tudása nem haladja meg egy zombiét. Ahhoz, hogy a környezet jeleit észlelje és feldolgozni tudja, szenzorok és ezek jelét feldolgozó áramkörök százait kell beépíteni.

A kiindulásként említett sofőrrobot, miközben elhelyezkedik a vezetőülésben, annyi kódot futtat le, amivel egy kisebb atomrobbanás szimulációja is elvégezhető lenne. A váratlan közlekedési szituációkra egyáltalán nem lehet felkészíteni, úgyhogy semmivel sem ér többet, mint a láthatatlan, de teljesen automatikus, távfelügyelettel vezérelt autókomputer.

 
   
   

Próbaúton már fut. Nem teljesen fikció hát az új Schwarzenegger film idevágó része. Talán csak annyival, hogy nehezebb átvenni az irányítást, ha bajba kerül, vagy egy balesetnél ráborul az ócskavastömeg az anyósülés utasára. A háztartásban pedig helyrehozhatatlan károkat okozhat, gondoljunk csak bele, milyen egy kezdő feleség.

Mindaddig, míg fel nem találják a mesterséges intelligenciát, amihez persze a mai számítógéparchitektúra egyáltalán nem megfelelő, nincs értelme ember formájú robotokban gondolkodni. Hagyjuk meg a robotokat az űrkutatásnak, a mélytengeri felderítésnek, az autókban pedig élvezzük a formátlan robotszoftverek előnyeit.