Lopakodó autófesték

2000.09.18. 09:40

Az 1997-ben alapított amerikai Radiant Labs cég eddig a légierőnél szerzett tapasztalatokat. A lopakodók burkolatának kifejlesztése immár a polgári iparban, egy rendkívüli autófényezési technológiát tett lehetővé.

 
   
    F 117 A, az elsô igazi lopakodó. Az Öböl-háborúban több, mint 6 000 sikeres bevetést teljesített a legerôsebb iraki légvédelmi zónában, veszteségek nélkül.

Stealth Guard (Lopakodó Őr) fedőnevű találmányuk mintegy 13 %-kal képes csökkenteni a radarok észlelési hatókörét három frekvenciatartományban: az X sávban, amit kezdetben használtak a rendőrségi radarok, a K-ban, a legelterjedtebb katonai radar frekvenciában, és a Ka sávban, a továbbfejlesztett rendőrségi radarsávban.

 
   
  A radarelnyelô festékek a rosszabb fényvisszaverés érdekében mattfeketék. Egy lopakodó Skoda S 100 például így néz ki..

A Stealth Guard a radarelnyelő anyag (RAM - Radar Absorbing Material) technológiát hozza a mindennapi életbe. Ha az autós kocsija teljes felületét ezzel a különleges bevonattal fedi, hatásosan csökkentheti az esélyét, hogy a rendőrségi radar a ,,járműre ragadjon". A radarelnyelő anyaggal lecserélhető a fényezés. Ugyanezt a bevonatot használják katonai eszközökre is. Az anyag a mikrohullámokat hővé alakítja - máris megtörténik az elnyelés.

Igazán jól radarészlelővel együtt alkalmazható. A radar észlelési sávja lecsökken, több idő marad arra, hogy az engedélyezett sebességre lassítson a kihágó, ha a radarészlelő csipogását hallja.

A cég egyéb termékeiről (szélvédőfolyadék, jégmentesítő, stb.) a www.radiantlabs.com címen olvashatnak.