Jugoszlávia van, Magyarország kimaradt

2001.04.06. 11:35

Egyre több autó alaptartozéka a fedélzeti multimédiás számítógép. A legtöbb on-board pc alkalmas GPS-információk megjelenítésére, multimédia centerként való üzemeltetésre, és természetesen az autó kényelmi berendezéseinek vezérlésére. Az újabb modellek már mobil internetezési lehetôséget is nyújtanak. De a figyelmet a forgalomtól elvonó szexoldalakon kívül mi mást kereshetünk a világhálón egy dugó közepette autónkban üldögélve?

 
   
    Los Angeles - San Francisco

Többek között ingyenes térkép- és útvonaltervezô WEB-oldalakat. A Mapblast! site-on egy majdnem minden igényt kielégítô világtérképet talál a tudásra szomjazó autós. A kis települések ugyanúgy helyet kaptak az adatbázisban, mint a világvárosok utcarajzai.

Akinek a puszta térkép kevés, megtervezheti útvonalát (directions menü), sematikus rajzon követheti végig a megteendô távot, a kezdô és végpont részletes utcatérképpel is megjelenik, a pontos útvonal- és távadatokat pedig táblázatból olvashatja ki. Megadható megállóhely, és több tervezési kritérium is (legrövidebb, leggyorsabb).

 
   
  USA

A "majdnem" jelzô mégis helytálló: USA-béli barangoláshoz sokkal inkább alkalmas az oldal, mintr kis hazánk falvainak felfedezésére. Az útvonaltervezô részbôl Magyarország egyszerűen kimaradt. (Van azonban Jugoszlávia.) Ez nem jelenti azt, hogy nem kaphatunk információt magyarhonon belül: csellel kicsikarhatunk némi együttműködést, korábban meg kell kerestetnünk a start- és célállomás térképét, majd az útvonaltervezôben az "adress history" menüponttal felvehetjük.

Vigyázat, csak külföldrôl hozzánk irányuló utazásról kaphatunk adatokat, és a táblázatból a ránk vonatkozó részek kimaradnak, csupán fôútjaink számát láthatjuk a sematikus térképvázlaton. (A fejlesztôk azt ígérik, napról napra bôvülni fog az adatállomány.)

 
   
    Bécs - Debrecen

A kiegészítô információk szintén csak az amerikai kontinensre vonatkozóan érhetôk el: megkereshetjük a legközelebbi benzinkutat, gyorséttermet, vagy éppen szállodát. Az információáradatot egy Yellow Pages bôvíti, már csak az hiányzik, hogy az oldal az esti randit is lebeszélje.

Gondoltak a ma divatos személyi asszisztensek (PDA, más néven Handheld) tulajdonosaira is, a térképek áttölthetôk. Az már szinte természetes, hogy valamennyi skicc lementhetô, nyomtatható.

A site nem éppen a megkapó dizájnnal hivalkodik, sokkal inkább a használhatósága miatt érdemel figyelmet. Az egyszerű megjelenésbôl következôen viszonylag gyorsan töltôdnek le az oldalak, így tényleg elképzelhetô, hogy autóban, rádiótelefonos összeköttetés mellett is működik.

 
   
  Hungary

Igazi ereje akkor mutatkozik majd meg, ha az oly szeretett USA mellett esetleg az óvilágnak is több figyelmet szentelnek a fejlesztôk. Mi több, ha a kevésbé népszerű helyekrôl még több információ áll majd rendelkezésre, hiszen autóstérkép-szoftver annyi van, hogy Coloradot lehetne duzzasztani vele, kelet-európai vonatkozású, Ázsia és a fejlôdô országok régióit érintô részletes program viszont nagyon kevés.

Valamennyi GPS-vevôhöz térképek is beszrezhetôk, a WEB-oldal fenntartóinak fel kell kötniük virtuális alsóneműjüket, hogy a gyors adatbázisokkal plusz szolgáltatások nyújtásával versenyezhessenek.