Lightning csatlakozó egy Samsung mobilon? Nem áprilisi tréfa!

2022.04.01. 18:37

Egy svájci mérnökhallgató srác, Ken Pillonel pár hónapja úgy döntött, megcsinálja azt, amire az Apple évek óta nem hajlandó, elkészíti a világ első USB Type-C csatlakozóval szerelt iPhone-ját. Alapos tervezéssel és kivitelezéssel dolgozott, céljai közt szerepelt, hogy a megvariált iPhone-on a töltésnek és az adatátvitelnek egyaránt működnie kell, és az átalakítás alá kerülő iPhone X minden egyéb szempontból is hibátlan maradjon, kívülről pedig nem látszhat rajta semmi, csak az, hogy másmilyen csatlakozó van rajta alul.

Technikailag úgy indult ki a dolog, hogy egy Apple-nél is létező, gyári USB-C - Lightning átalakító kábelt próbált szétszedni Kenny, ám mivel ez sosem sikerült neki roncsolás nélkül, így utángyártott, de szintén jól működő kábelekkel próbálkozott, mire összeállt a fejében az okosan vezérelt csatolófelületek közötti átjárhatóság, ezek után pedig már csak olyan méretűre kellett zsugorítani ezt az átalakítót, hogy beleférjen egy iPhone aljába. A bonyolult projekt végére kellett még egy extra CNC-marás az alsó port méretének kibővítéséhez, és némi legózással össze is állt.

 A projekt végére egy jól működő, Type-C-s iPhone készült el, az alkotó pedig egyből meg is hirdette egy eBay-licit keretein belül, ahol a vevőnek vállalnia kellett, hogy nem állítja vissza vagy frissíti a mobilt, nem bontja szét és nem is használja napi telefonként. A normál esetben nagyjából 70-80 ezer forintot érő sima iPhone X a műtét után 27,5 millió forintért kelt el. Nem, ez még mindig nem áprilisi tréfa, tavaly novemberben történt.

Ma pedig újra jelentkezett emberünk, de ezúttal egy fordított koncepcióval: egy alapvetően Type-C-s Samsung Galaxy A51-et belezett ki és alakított át Lightningra. Értelmetlen? Abszolút, de ugyanakkor elég ötletes is, az április elseji időzítés pedig jól kifejezi a projekt valódi értelmét.

Kenny, az építő szerint sokkal egyszerűbb volt Samsung mobilra Lightning csatlakozót tenni, mint iPhone-ra USB-C-t, tekintve, hogy míg az USB-C csatlakozó egy univerzálisnak nevezett port, amit az Apple ökoszisztéma is használ, addig a Lightning egy teljesen zárt rendszerben élő, kizárólag Apple-eszközökhöz kitalált platform, ennek megfelelően zárt vezérléssel.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!