Mindenki pályázhat elektromos rásegítésű kerékpárra

2022.04.11. 11:18

Április 14-én, csütörtökön indul a következő, elektromos rásegítésű kerékpárok támogatásáról szóló pályázat, egymilliárd forintos keretösszeggel, ami 5-10 ezer új eszköz beszerzését teszi lehetővé minden magyar lakcímmel és adóazonosító jellel rendelkező magánszemély számára, tehát nem szükséges munkáltatói igazolás sem a vásárláshoz.

 A vásárlásra kerülő kerékpár nem lehet nehezebb 30 kilogrammnál, és vannak egyéb megkötések is: a kerekeknek legalább 26 hüvelykesnek kell lennie (összecsukható esetén 16 hüvelyk), a külső gumi maximális szélessége pedig 60 milliméter lehet, hiszen alapvetően városi közlekedésre szánt bringákról, nem kőkemény sporteszközökről beszélünk. Az olcsóbb, pedálszenzoros gépekre 100 ezer forintos támogatás igényelhető, ez az összeg a kerékpár felénél nem lehet több, a teljes vételár viszont nem lehet 600 ezer forint fölötti.

A nyomatékszenzoros kerékpárok esetén 1,2 millió forint a határ, ezekre 180 ezer forintig jár támogatás. Szintén újdonság, hogy a pályázatok nem szakaszosan, hanem folyamatosan nyújthatók be, szokásos módon akár a kereskedőn keresztül.

Fontos még, hogy az elektromos motor folyamatos névleges teljesítménye nem lehet 250 W fölötti, gázkar nem lehet rajta, illetve a 25 km/h-s sebesség elérésekor automatikusan le is kell kapcsolnia a rásegítésnek. 

A pályázat hivatalosan egy évig, 2023. április 14-ig tart, de vélhetően a rendelkezésre álló forrás hamarabb kimerül, mint az egyéves időtartam.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!