Remek ötlet, csak embereket ne engedjetek oda!

2010.06.30. 07:25

A körforgalom előtt jóval, jól láthatóan, óriási táblákon jelzik, melyik irányhoz hová kell sorolni. Ha eszerint érkezünk be, automatikusan a megfelelő kihajtónál dob ki minket a rendszer. Mint egy jól működő gyümölcscentrifuga. Ez persze feltételezi, hogy a sofőr ismeri a betűket és figyel maga köré, maga fölé.

A körforgalomban kamerával és fényképezőgéppel eltöltött másfél óra alatt kiderült, a közlekedők nagyjából egytizedének okoz gondot megtalálni a megfelelő irányt. Ők azonban egyelőre komoly veszélyforrást jelentenek. Egy részük gond nélkül gázol át a betonciciken, az okosabbja azért megkeresi a réseket és ott kel át. A szabályosan közlekedők azonban nem nagyon számítanak rájuk, így gyakori még a hirtelen fékezés és a kürtszó is. Pedig ez az elrendezés megoldást nyújt a tévesztésre is, csak ahhoz futni kell egy pluszkört. Ezt viszont kevesen vállalják – érthető is a mai irtózatos benzinárak mellett.

Nézzük csak meg, mi a helyes módszer a különböző irányokból érkezve!

Budapest felől, a 6. úton:

Két sáv érkezik be, két sávba kanyarodhatunk. Emellett szökőút nyílik Diósd irányába.

Diósd felől, a 7. úton:

Egy sáv érkezik, egy sávba kanyarodhatunk. Emellett szökőút nyílik Érd irányába.

Érd felől:

Két sáv érkezik, két sávba kanyarodhatunk.

Bónusz: ha tévesen a belsőben kezdtük a kört, a legbelsőbe behúzódva egy teljes kör után a legkülsőben újrakezdhetjük.

Pécs felől:

Két sáv érkezik, két sávba kanyarodhatunk.

Bónusz: ha tévesen a belsőben kezdtük a kört, a legbelsőbe behúzódva egy teljes kör után a legkülsőben újrakezdhetjük.

Tesco felől:

Egyetlen sávból kanyarodhatunk három sávba.

A legbonyolultabbnak tűnő becsatlakozás, ám a legkönnyebben megtanulható. Mivel erre jórészt helybeliek járnak, ez az irány valószínűleg nem fog sok nehézséget okozni.

Látható, hogy minden irányból megközelítve egyértelmű a besorolás és a vonalvezetés. Idén január elsejétől nevesítve is kötelező a többsávos körforgalom megközelítésekor az útirányt előjelző tábla vagy felfestett útburkolati jel szerinti besorolás, tehát elméletileg az átsorolás szabályszegés. Persze előfordulhat az az eset (és az ott töltött másfél órában nyilván ez történt oly sokszor), hogy a körforgalomban haladó autós egyszerűen meggondolja magát, és mégsem ugrik be a hiperbe vásárolni. Ilyenkor mi a teendő?

A rajzot és a helyszíni fotókat alaposan megnézve látható, hogy több helyen terelő- és záróvonal látható. Ilyen helyeken, ahogyan azt a jogosítvány megszerzésekor illően a fejünkbe verték, a terelővonal felől átsorolhatunk. Ez nem szabálysértés, csak alapos figyelmetlenség. A záróvonal oldaláról ugyanez tilos, ráadásul felesleges is. A vázlatrajzból kiderül, hogy egy teljes kört megtéve záróvonal-érintés nélkül korrigálhatjuk a tévedést.

A helyszíni nézelődésünk alkalmával azonban úgy tűnt, a záróvonal felőli átlépés az általánosabb. Persze a veszélyesebb is, különösen a képen látható helyen, Érd centrum felé a belsőből kihajtva. Ide ugyanis folyamatosan érkeznek Diósd felől az autók, akik az üres külső sávba behajtva nem számítanak a hirtelen előttük termő szabálytalankodókra.

A legszebb jelenetek persze akkor születnek, amikor a külsőből Pécs felé, a belsőből Érd felé igyekeznek átlépni a vonalat. Ottjártunkkor gyakran volt is ebből némi hangzavar. Egy ilyen keresztbehajtásból adódó kárrendezésnél hosszasan elhúzódó kárrendezésre számíthatunk majd…

Az tehát látható, hogy maga az ötlet jó. Önmegoldó feladat, odafigyelve automatikusan működik, bolondbiztos, mégis tartalmazza a korrekció lehetőségét. Az átadás óta eltelt idő nyilván nem alkalmas arra, hogy messzemenő következtetéseket levonjunk, de valószínűnek tartom, hogy a többség számára egyszerű, áttekinthető és használható lesz. A többieknek meg… hát… majd vigyázunk rájuk…

Nem mindenkinek tetszik

Vasárnap, amikor ez a cikk már készen volt, érkezett egy olvasói levél.

From: Péter

Date: June 27, 2010 9:37:55 PM GMT+02:00

To: Totalcar-olvasók

Targy: egy "magyar" alkotás . . .
Sziasztok! Ajánlok figyelmetekbe egy fantasztikus "magyar" alkotást, megérne egy cikket biztosan. Érden lakom, a 7-es és 6-os út csomópontjában volt egy 2 sávos körforgalom 5 ki- és behajtó ággal. Volt néha koccanás is itt, mert nemigen ismerik a 2 sávos körforgalom rendjét. Valószínűleg emiatt átépítették ezt úgy, amit nem lehet elmesélni:( Ha valahol bemész, attól függően, hogy a 2 sávból melyiken mész be, csak adott helyeken tudsz kijönni, valami agyrém! Így sokkal balesetveszélyesebb, nézzétek csak meg egy szombat délelőtt!! Persze a körforgalom táblák kint maradtak:)

Köszönettel: Péter


Ez van, nem vagyunk egyformák..

Egyetért? Vitatkozna vele? Véleményét elmondaná másoknak is?

Tegye meg a publikáció blogposztján!