Kinek hiányozna Felipe Massa?

2011.10.30. 13:20

Véget ért az első Indiai Nagydíj, mely átlagos versenyt hozott a Herman Tilkétől szokatlanul lendületes és ügyes vonalvezetésű új Buddh-Ringen.

Tény és való, hogy a mindenütt jelenlévő iszonyatos mennyiségű por itt-ott veszélyessé tette az előzési manővereket (erre faragott rá a rajt után Alonso, aki lecsúszott a poros ívre és két pozíciót vesztett), de ez mindenkit egyformán érintett, így az esélyekre ez nem volt hatással.

Annál inkább a rengeteg rajthely-visszasorolásos büntetés, amit kiosztottak a versenybírák, áldozatuk lett (saját hibájából) a legutóbb remekül versenyző Lewis Hamilton is, aki háromhelyes büntetése miatt csak az ötödik helyről vághatott neki a futamnak.

A rajtot követően volt egy kis lökdösődés a hátsó szekcióban, de hamar beállt a rend: elöl Sebastian Vettel, aki lényegében ismét egyedül autózta végig a futamot és a végén már kénytelen volt magára két leggorsabb körrel felhívni a figyelmet, hiszen a kamerák alig mutatták. Vitán felüli a német idei teljesítménye, nem is érdemes foglalkozni többet ezzel.

Ellenben ott van Jenson Button, akit lassan tiszteletbeli állampolgárnak fogadhatnánk, hiszen a nagy port felvert overall-szavazás újraindított változatát is megnyerte a kalocsai minta akkora előnnyel, hogy nyugodtan beöltözhetne az egész csapat, Hamiltonostul-Martin Whitmarsostul, szép is lenne...

Button megint jól teljesített, a verseny végéig sikerült látótávolban maradnia Vetteltől, az időmérőn sem a szabadedzéseken nem hibázott és egyre stabilabb, megbízhatóbb versenyzővé növi ki magát.

Nem úgy Felipe Massa, aki öles mozdulatokkal, kitartóan vágja maga alatt a fát és nem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne, hogy a Ferrari – minden híresztelés ellenére – meggondolja a további együttműködést. A banánt ezúttal ő nyerte a Massa-Hamilton párharc mai fordulójában, mert ilyen ostoba módon betartani a szemmel láthatóan gyorsabb, és már nyertes pozícióban lévő, pilótának véletlenül nem lehet. Elhinném, ha hogy-hogy nem Hamitonról lenne szó. Ráadásul a panaszkodás a mások számára elfogadható, ám neki túl magas, rázókövekről a régi Hofi viccet juttatja eszembe: Ki tehet arról, hogy nem volt gól? A kapufa, az a hülye akác, az. Felipe Massa = nem menő. Önnek hiányozna?

Menő volt azonban Jaime Algersuari, aki szabadidejében DJ Squire néven egész szép másodlagos karriert épített ki magának, és a pályán is ma kiadta neki. Lendületből előzött szépeket, odatette magát és nem tökölt, gyors volt a Toro Rosso, szívem szerint felraktam volna a dobogó negyedik fokára, ha lenne olyan.

A harmadik helyre azonban Fernando Alonso ért, kinek tehetségét és gyorsaságát most még jobban kidomborítja Massa rossz formája, ha jövőre is ennyire képes kihajtani mindent magából, akkor egy kicsit gyorsabb autóval simán vb-cím esélyes lehet.

Negyedik Mark Webber lett, aki bár próbálkozott Alonsóval, de nem volt elég átütő, mindezek ellenére pontosan ott fejezte be a versenyt, ahol megérdemelte, nem kell hajtnia magát.

Annak azonban (és nem gondoltam volna, hogy ezt valaha leírom) kicsit örülök, hogy Schumachernek sikerült furmánysan és csendben odasettenkedni az ötödik helyre. Nem hangosan, de jelzi, hogy nem kellene még temetni.

Nem hivatalos végeredmény: