Felnőtt a gyerek!

2012.04.15. 12:04

Mi mással is kezdhetnénk, mint a ténnyel, hogy a Mercedes – nagyon úgy tűnik – hivatalosan is visszatért a nagymenők közé. A szombati időmérőn úgy Rosberg, mint Schumacher is remekeltek, Hamilton öthelyes büntetésének köszönhetően a két Ezüst Nyíl az első sorból indult.

Ennek ellenére szinte kivétel nélkül mindenki szkeptikus volt, hiszen a Mercedesek keményen és gyorsan fogyasztották a Pirelliket. Talán nem is vették túlzottan komolyan a csapat kijelentését, mely szerint sokat dolgoztak a probléma megoldásán. Ross Brown nem beszélt a levegőbe (annak ellenére, hogy a héten már egyszer tele lett a töke a már egyszer legalizált hátsó szárnyuk körül kialakult feljelentősdi miatt) ez világos lett mindenki számára, aki az első tucat kör után még mindig a két Mercedest látta az élen.

Schumacher ugyan kiesett, ennek ellenére nem lehet elmarasztalni, nem az ő hibája volt. Még nem egyértelmű, hogy a sikertelen jobb első kerék cseréje vagy más műszaki hiba miatt, de a 13. körben feladni kényszerült a versenyt. Pedig addig igazi vén róka módjára tartotta maga mögött a Rosberget üldözők falkáját. Ügyesen, mindig akkora tempót diktálva, hogy az előzésre sok esélyt ne adjon, de azért Rosberg egérutat nyerhessen. Nem gondolom, hogy ez véletlen volt, Schumacher nevével a véletlent egy mondatban emlegetni amúgy is furcsa.

Rosberg pedig ment, egyszerűen hibátlanul, végig vezetve és nagy tempóval, nálánál jobban senki nem érdemelte meg a győzelmet. Ez az eredmény – és a Mercedes egész hétvégi teljesítménye – azonban egy brutálisan erős versenyzői duóval kiegészült, immáron hosszú távon is gyors csapat képét vetíti előre és ez bizony aggaszthatja a többieket. Norbert Haug katasztrofális fogsora nem véletlenül villogott annyit a hétvégén és 1982 világbajnoka, az öreg rozmár Keke is elégedetten dőlhetett hátra a székében: felnőtt a gyerek.

Főleg a Red Bull van bajban, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a tavalyi dominanciát elfújta a szél. Sőt, Sebastian Vettel szempontjából még aggasztóbb a helyzet, hiszen házi konkurenciával is meg kell küzdenie, Mark Webber iszonyatosan felszívta magát és eddig bizony – merjük kijelenteni – ütőképesebbnek tűnik, mint Vettel. Az a Vettel, aki a rajtrács 11. helyéről vághatott neki a versenynek, majd egy pocsék rajt után a 14. helyről küzdötte fel magát becsülettel az ötödik helyig. Szép munka volt, Webber viszont a negyedik lett. Úgy tűnik, a McLaren mögé kell felsorakoznia Dietrich Mateschitz csapatának és most megkapták a nyakukba a Mercedest is. Ráadásul a többi csapat gyors autói is képesek bekavarni, Christian Horner tudja, hogy egy dolog hiányzik csak: a tempó. Ne írjuk még le őket, de a viharfelhők lassan gyűlni kezdtek a horizonton.

A Ferrarinál ezzel szemben sokkal komolyabb a baj, ott már lassan a jég veri a vörösöket. Massa lassan kiérdemli, hogy kisbetűvel írják a nevét, mint Nemecsek Ernőnek, teljesítménye minősítésére még talán ez a pár mondat is sok. Nem szerzett pontot. Lassan inkább lesz teher a Ferrari számára, mint haszon, bár tény, hogy ezúttal Alonso is csak a kilencedik helyre tudta behozni az autót. Mentségére legyen mondva, hogy a futam elejétől a végéig folyamatos akcióban volt, ráadásul Perez és Maldonado személyében embereire akadt, keresztül-kasul verték egymást, de két pontot behúzott a spanyol így is.

Bármennyire is mutatott jó formát a Mercedes, azt azért látjuk, hogy a szezonkezdet a McLaren dominanciáját hozta. Minden szempontból komplex a csapat, jó pilótákkal, remek autóval. Button nagyon összeszedett, fejben rendben van és úgy látszik Hamiltonnak is jót tett, hogy egy kis mosolyszünet után visszatalált hozzá a McLaren garázs fénypontja: Nicole Scherzinger. Azóta sikeresen feledteti tavalyi hektikus, zaklatott formáját és jelenleg – három harmadik helyével – vezeti a világbajnoki tabellát. Buttonnak pechje volt az elrontott kerékcserével, de a rádión keresztül nagyon diplomatikusan köszönte meg a munkát a csapatnak, nem okolt senkit.

Kimi Raikkönen 14. helyét látva talán furcsa azt állítani, hogy jó formában van, pedig igaz. A Lotus-Renault lehet a mezőny meglepetés-csapata, bár tény: ez eddig elmaradt. A finn jó kondiban van, tőle szinte szokatlanul vérmesen küzd, látszik rajta, hogy élvezi a versenyzést, nincs besavanyodva és oda tud férni a rajtrács második sorába, ha kell. Az már csak egy külön verseny-pech, hogy egy kis hiba után - az ideális ívről lesodródva – annyi koszt szednek össze autója gumijai, hogy egy fél körön keresztül keresi a tapadást és elveszíti pontszerző helyét, de ez benne van a pakliban, Raikkönennel számolni kell, csakúgy, mint csapattársával. Grosjean egy remek hatodik helyet tudhat magáénak, megküzdött érte. (Itt jegyezném meg, hogy Mezei Dániel sokszor jobban tenné, ha meggondolná, mit akar villámgyorsan, - paliklacisan - közölni, vagy csak szimplán: nézze a versenyt, a mai közvetítést egyértelműen Wéber mentette meg a totális hiteltelenségtől és a dilettantizmus bélyegzőjétől.)

Összességében elmondható, hogy Rosberg háta mögött állt a bál, szinte hihetetlen kijelentés, de öröm volt nézni, ahogy bátran, bevállalósan tették oda magukat egy-egy rázós helyzetben a srácok. Mintha nem is Forma-1-es verseny lett volna. Pontot szerzett Senna a másik Willamsszel, Vettel végül ötödik lett, a remek rajthelyet kiharcoló Kamui Kobayashi viszont csak a tizedik, míg csapattársa, Sergio Perez a 11. Több volt a Sauberekben, mint amennyit mutattak, de bőven lesz még esélyük.

Azt már tényleg csak végszó gyanánt jegyeznénk meg, hogy mennyire beleszólt a mai végeredménybe, hogy a pályán iszonyatos mennyiségű gumimorzsalék és szemét gyűlt össze. Hiába rajzol Herman Tilke egy újabb, 523 méter széles aszfaltcsíkot, ha az csak arra jó, hogy megfogja a szemetet és ezzel tönkretegye a versenyt ill. ellehetetlenítse az előzést. Nem csodálkoznék, ha a pilóták ráhatására a Pirelli áttervezné az abroncsait. Mert ennyi trágya és szemét nem való egy versenypályára.

Ennek ellenére – azt hiszem – mindenki elégedett lehet, egy remek futamot láthattunk. Hosszú idő után az elejétől a végéig lekötötte a nézőt, és ez jó.