Nevetséges a bírságok emelése - még az inflációt sem követik

2023.08.04. 05:58

Figyelem, figyelem!!! Brutális emelés!!! Jelentős emelkedés!!! Kibírhatatlan bünti tételek!!! - aztán kattintasz és nem érted. Ősztől a gyorshajtás legkisebb bírsága harmincról harminckilencre nő, a legdrágább pedig háromszázról háromszáz-kilencvenezerre. Ez lenne a nagy akcióterv?

A közlekedésbiztonság talán sosem kapott még akkora figyelmet hazánkban, mint manapság. Ez egyrészt az Árpád hídi balesetnek, másrészt pedig az általánosan gyalázatos hazai közlekedési morálnak köszönhető. Nem figyel senki senkire, a többség csak nyomja, mert megteheti. Ha megsérül, vagy meghal valaki úgysem kap érte világvégét, max felfüggesztettet, meg egy kis büntikét némi vezetéstől eltiltással. Utóbbi egyébként már önmagában is akkora visszatartó erő, hogy vietnámi papucsban üldöztetik magukat a suttyók kilométereken át.

Aki járt már külföldön, pláne tőlünk nyugatabbra, az pontosan tudja, érzi, látja mi a helyzet. Szlovéniában vagy Ausztriában jellemzően mindenki betartja a megengedett sebességet, mert mindkét ország tele kamerákkal és a büntetések sem épp lazák. Aztán átjut a magyar határon és azonnal a gázba tapos. Jön a levillogás, a balra index, a dugóban parkolóból előzés, meg a leállósávozás. A végén már az sem tud a szabályosan közlekedni, aki amúgy jogkövető lenne, hiszen már a külső sávban is lealázzák.

Szóval oké, tudom, hogy nem a gyorshajtás az egyetlen probléma, sőt amíg ilyenek az utak, addig nem is terhelhető minden a sofőrök számlájára. Sőt, még azt is tudom, hogy sosem lesz a halálos balesetek száma nulla, viszont most, hogy tényleg minden csapból a sebességtúllépés topic folyik: kilencezer forintot emelni? Meg tizenháromezer-ötszázat? :DDD Ne vicceljünk már, ez picsafüst.

A kenyér ára háromszorosára emelkedett három év alatt, a gigantikus gyorshajtás elleni akciótervben pedig az inflációt sem követik a büntetési tételek. Ez nem szigorítás, csak smink a közvéleménynek, hiszen akit a háromszázezer sem hatott meg az ötvenmillás luxiban könyökölve, azt a háromkilencven sem fogja soha. Utóbbi nyugodtan lehetett volna félmilla, az legalább karcolja a célcsoport ingerküszöbét. Alulról.

A többit pedig valójában duplázni kellene, és akkor elmondhatnánk, hogy tettünk is valamit. És senki ne gondolja, hogy az emelés mellett kampányolok, hiszen már jól tudjuk, hogy nem a büntetési tételek, sokkal inkább a lebukás veszélye a valódi visszatartó erő. Engem a látszatintézkedések zavarnak egy olyan felfokozott időszakban, amikor mindenki komolyabb lépéseket várt.

Mennyi lenne a hatásos büntetés?