Ne légy láma, égjen a lámpa

2023.10.22. 15:57

Korábban is írtunk már a problémáról, azonban a rossz idő beköszöntével, azt gondolom, hogy mindenképp érdemes feleleveníteni a témát. Már csak azért is, mert tömegével látok autósokat szürke, esős időben világítás nélkül közlekedni.

Sokan azt gondolják, hogy a világítás automata módba állítása után soha többet nem is kell foglalkozni a láthatósággal, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Automata állásban az autók döntő többsége csak a nappali menetfényt kapcsolja fel elöl, hátul pedig még azt sem. Miután érzékeli, hogy sötétedik, felkapcsolja a fényviszonyoknak megfelelő világításokat.

Azonban ahogy az a galériából is látható, ezek a rendszerek nem működnek 100%-os hatékonysággal és az emberek teljes lelki nyugalommal közlekednek világítás nélkül a szakadó esőben, rossz látási körülmények közt.

Tisztában vagyok vele, hogy ezek a rendszerek pont azért vannak, hogy megkönnyítsék az autósok dolgát és ne kelljen ezzel is foglalkozniuk, azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy mindig az adott látási viszonyoknak megfelelően kell közlekedni, így ha szükséges, ne legyünk lusták és kattintsunk egyet azon a világításkapcsolón.