Jók a magyar ferrarisok

2009.11.26. 17:01

 

Hihetetlen eredménnyel zárult a Ferrari Challenge 2009-es szezonja! Válint Tibor, aki második szezonját versenyzi idén, a bajnokság zárófutamán megerősítette második helyét, így ezüstérmesként végzett a Ferrari Challenge Shell Kupában. A Warm Up Racing szintén ünnepel, hiszen harmadik helyen zárta a csapatbajnokságot, olyan nagy múltú bajnokcsapatokat megelőzve, mint a svájci Kessel Racing, vagy az olasz Rossocorsa.

A versenyévad rövid áttekintése

Monzában március utolsó hétvégéjén kezdetét vette a 2009-es Ferrari Challenge versenyévad. A Warm Up Racing Válint Tiborral, és a többszörös magyar ralibajnok Spitzmüller Csabával állt rajthoz a szezonnyitó versenyen. Már az első futamtól kezdve büszkén figyelhettük magyar csapatunk nemzetközi versenyben való szereplését, hiszen az esős verseny ellenére  Spitzmuller Csaba megszerezte saját maga és Warm Up Racing idei első győzelmét. Valint Tibort a harmadik helyen autózva intette le a kockás zászló, így a magyar duó dominált a monzai pódiumon.

A Portugália délnyugati részén található Algarve versenypályát 2008 ősszel adták át a fejlesztők, amely egyike a legmodernebb technikával felszerelt pályáknak. A Ferrari Challenge soron következő futamára itt került sor a húsvét előtti hétvégén. Nagy volt a nyomás a Warm Up Racing pilótáin, mivel Spitzmüller Csaba és Válint Tibor a monzai versenyt parádés eredménnyel zárták. A pálya teljesen új volt a teljes mezőnynek, így a mindenki egyenlő esélyekkel vághatott neki a csatározásnak. Spici technikai problémákkal küzdött, Valint Tibor második helyen végzett, így az összesített tabellán a második helyre lépett előre.

A májusi imolai futamot Spici rally elfoglaltsága miatt kénytelen volt kihagyni, ennek ellenére ismét magyar sikernek örülhettünk Valint Tibornak köszönhetően, egy első és egy második hellyel a magyar Warm Up Racing ismét dobogón állhatott. A versenyen elért eredménnyel Tibor átvette a vezetést az egyéni bajnokságban, a Warm Up Racing pedig megerősítette vezető helyét a csapatértékelésnél.

Következett júliusban a dél-franciaországi Le Castellet, Paul Ricard pálya, ahol dupla dobogós helyet küzdött ki magának a Warm Up Racing, Válint Tibor harmadik és második helyen végzett. Vezető pozícióját ugyan elvesztette, de a bajnokságban a stabil második helyen állt.

Szeptember első hétvégéjén a cseh motorsport fellegvárában, a MotoGp és Superbike után idén először Ferrari Racing Days is megrendezésre került a Brno-i versenypályán. A Warm Up Racing pilótái, Válint Tibor és Spitzmüller Csaba remekeltek a hétvégén, szombaton egy 2. és egy 3. hellyel zártak, vasárnap pedig Spici rajt-cél győzelmet aratott hibátlan és magabiztos versenyzéssel így ismét elhangzott a magyar himnusz.

Spanyolország talán leghíresebb versenypályáján, Valenciában rendezték meg szeptember utolsó hétvégéjén a Ferrari Challenge Európa Bajnokság 6. versenyhétvégéjét. A technikás pálya, amelyet kifejezetten a MotoGP elvárásai alapján építettek, ismeretlen terep volt a magyar Warm Up Racing Versenyzőinek Válint Tibornak és Spitzmüller Csabának. A versenyek végül felemás eredményt hoztak, ugyanis Spici dupla bronzéremmel feljött a bajnokságban a 4. helyre, viszont Válint 9. és 4. helyével csak megerősítette második helyét, de nem sikerült átvennie a vezetést, a francia Bachelier és Mallegol páros előtt. A Warm Up Racing viszont stabilan tartotta második helyét a csapatbajnokságban.

A Finali Mondiali, a Ferrari évadzáró versenyhétvégéje, a Ferrari Challenge zárófutamai mellett, az egész Scuderia Ferrari, azaz a versenyrészleg évadzáró eseménye is egyben. A nagyszabású rendezvény helyszínéül idén a valenciai Ricardo Tormo pályára került a választás Az évadzáró versenyen Válint Tibor második versenyszezonjában ezüstérmesként zárta a bajnokságot, amely kiemelkedo eredmény. Spitzmüller Csaba sajnos a balszerencsés hétvégének köszönhetően nem tudott előrébb lépni, így 5. helyen fejezte be a bajnokságot, ami a rali miatt kihagyott két verseny tükrében nagyon szép eredmény.

A Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának végeredménye:
1. Jean Marc Bachelier     francia     Motor/Piacenza         237 pont
    Yannick Mallegol     francia     Motor/Piacenza         237 pont
2. Válint Tibor         magyar     Warm Up Racing         208 pont
3. Magnus Frodig         svéd         Formula Automobile     139 pont
4. Stephane Clareton     francia     Stradale Automobile     135 pont
5. Spitzmüller Csaba     magyar     Warm Up Racing         117 pont
6. Frank Gelf             német     Eberlein Kassel         115 pont
7. Holger Harmsen         német     Luig Sportivo         99 pont
8. Fons Scheltema         holland     Kessel Racing         97 pont
9. Dennis Andersen         dán         Formula Automobile     79 pont   
10. Dirk Adamski         német     Autohaus Saggio         63 pont



A Ferrari Challenge Európai csapatbajnokságának végeredménye:
1. Stradale Automobile         francia     408 pont
2. Motor/Piacenza         olasz         398 pont
3. Warm Up Racing             magyar     325 pont


Az idénynek tehát vége, jövőre azonban folytatódik a Ferrari Challenge. A hivatalos versenynaptár még nem készült el, de az már biztos, hogy a 2010-es versenyévad egy versenyhétvégéje újra Ferrari Racing Days lesz a Hungaroringen a Warm Up Racing szervezésével. 2008-ban hatalmas sikerrel zárult az esemény, több ezer látogatót vonzottak az autócsodák. Reméljük, 2010-ben ismét sokakat elvarázsol a hétvége.