Az Empire State Building kilátóján az 50. évfordulóját ünneplő Ford Mustang

2014.03.27. 13:33
0 hozzászólás

Az Empire State Building kilátóján az 50. évfordulóját ünneplő Ford MustangA Ford április 16-17-én ünnepli a Mustang folyamatos gyártásának 50 évét, és ez alkalomból a vállalat az Empire State Building 86. emeleti kilátójában állít pódiumra egy vadonatúj Mustangot, hogy a híres épület látogatói is az ünnepségsorozat részesei lehessenek. A Ford ezzel újra megismétli közel 50 évvel ezelőtti bravúrját: a világ egyik leghíresebb látképébe illeszti be a Mustang sziluettjét. A világ 16 országából (köztük 10 európai országból) érkeznek a rajongók és autótulajdonosok, hogy április 16. és 20. között részt vegyenek a magyarországi márkakereskedésekbe jövőre megérkező Ford Mustang amerikai ünnepségén, idén Európában is további rendezvények várhatók.

mustangempire.jpg

A világ két nagy legendája találkozik április 16-17-én, amikor a vadonatúj Ford Mustang megjelenik a New York-i Empire State Building kilátó-szintjén. A közel 50 évvel ezelőtti rendezvényt megismétlő bravúr egybeesik azzal a globális ünnepségsorozattal, ami a Mustang 50 évvel ezelőtti, az 1964-es New York-i Világkiállításon történt debütálásáról emlékezik meg.

“New York a világ egyik legcsodálatosabb városa, ráadásul ezen a helyen kezdődött el 50 éve a Mustang története.” – fogalmaz mondta Mark Fields, a Ford világszintű ügyvezető igazgatója. “Izgalmas dolog ellátogatni ebbe az építészeti remekműbe, ami 83 esztendeje uralja Manhattan látképét – és még izgalmasabb annak az autónak a legújabb generációjával megjelenni itt, ami a Ford szellemiségét testesíti meg.”

mustangempire2.jpg

Nem egyszerű feladat egy autót 86 emeletes magasságba emelni Manhattan sűrűn lakott utcáin. Nem létezik olyan hordozható daru, ami felérne a 86. szinten található kilátóig. A torony tetején meglehetősen keskeny galéria fut körbe, amire képtelenség lenne helikopterrel leszállni. Az egyetlen megoldást tehát a liftek jelentik. 1931-es megnyitása idején az Empire State Building volt a világ legmagasabb épülete (és ezt a címet közel negyven éven át meg is őrizte), ám ekkor aligha jutott eszébe bárkinek is, hogy az eredeti liftekkel egyszer majd egy autót próbálnak meg felvinni a tetőre. Csakhogy 1965-ben, a Mustang kabrió prototípusának bemutatásakor mégis megvalósult az elképzelhetetlen: az autót három részre vágták (plusz a szélvédőt is leszerelték), és a darabok így már befértek a liftbe.

“Ahogy a gondos mesteremberekhez illik, mi is kétszer mértünk, mielőtt egyszer vágtunk volna, hogy biztosak lehessünk benne: most is fel tudjuk vinni a Mustangot a 86. emeletre.” meséli Dave Pericak, a Mustang főmérnöke. “Az 1965-ös csapathoz hasonlóan a jelenlegi munkatársak is elmentek az Empire State Buildingbe, hogy gondosan megmérjék az épület új liftjeit, mielőtt szétdarabolják az autót.”

mustangempire3.jpg

Az új Mustang mintegy 18 centiméterrel hosszabb és 10 centiméterrel szélesebb, mint fél évszázaddal ezelőtti őse, így aztán még komolyabb kihívás elé állítja a szakembereket, mint 50 évvel ezelőtt. A csapat tagjai a számítógépes tervezőprogram adatai alapján határozták meg a megfelelő vágási pontokat; ezután már minden befér a méretre szabott rekeszekbe, amelyeket beguríthatnak majd a liftekbe. Amikor már minden fent lesz a 86. szinten, a szerelők alig hat óra leforgása alatt újra összeállítják az egyes részeket, hogy az új Mustang Manhattan fölé magasodhasson. Az Empire State Building kilátójának látogatói április 16-án és 17-én reggel 8 és délután 2 óra között csodálhatják meg az új Mustang kabriót.

Ugyancsak április 16-án gyűlnek majd össze az Amerikai Egyesült Államokban 16 ország Mustang-rajongói, hogy megemlékezzenek kedvenc autójuk elmúlt 50 évéről. A hivatalos nemzetközi ünnepség olyan nagyszabású lesz, hogy a Ford és az Amerikai Mustang Klub (MCA) egyszerre két helyen is összejöveteleket szervez április 16. és április 20. között. A rendezvényeken mindenkit szívesen látnak, nem csupán a Mustang-tulajdonosokat vagy az MCA tagjait. Az MCA emellett “Pony Drive” túrákat is szervez a Mustang-tulajdonosok számára.

mustangempire5.jpg

Az autós felvonulás hatalmas nemzetközi eseménynek ígérkezik: Concord városában és Los Angelesben a belga, a dán, a francia, a német, a holland, a norvég, a svéd, a svájci és brit nemzeti lobogó is feltűnik majd, de számos csoport érkezik Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából és Új-Zélandról is.

“Bár a Ford Mustang nem volt kapható a világ minden országában, a modell iránti rajongás nemzetközi jelenség.” – mutat rá Ronald D. Bramlett, az Amerikai Mustang Klub ügyvezetője és Mustang 50. Születésnapi Ünnepségek igazgatója. “A Mustang-rajongók a világ minden táján arra vágynak, hogy részt vehessenek ezen a különleges rendezvénysorozaton. Néhányan még az autójukat is átszállítják az Egyesült Államokba, hogy kedvencük se maradjon ki az ünneplésből.”

 

Az új Ford Mustang


Az új Mustang a legendás izomautó legfejlettebb változata, ami 2015-ben az európai piacokon is megjelenik. A ferdehátú és kabrió változatban gyártott autó új, formás karosszériája olyan világszínvonalú motorokat rejt, mint az új, turbótöltésű, 2,3 literes EcoBoost egység, vagy a több mint 426 lóerős, 5,0 literes V8-as blokk.

mustangempire6.jpg

A Ford Mustang eredetileg egy televíziós hirdetési kampánnyal mutatkozott be 1964 április 16. estéjén, mielőtt a vállalat április 17-én pódiumra állította a New York-i Világkiállításon. Az autó hivatalos forgalmazása még aznap megkezdődött, és a Ford márkakereskedői már a legelső napon rekordmennyiségű, 22.000 darabos értékesítést és megrendelést könyvelhettek el. Az értékesítés első évében több mint 418.000 Mustang kelt el, és az eladások már két éven belül túlszárnyalták az 1 milliós darabszámot. Az ezt követő öt évtized során több mint 9 millió Mustang talált gazdára.