A Commsignia kerékpárosokat védő közlekedésbiztonsági eszközt mutatott be

2023.08.14. 15:49

A budapesti központú Commsignia bemutatta az OBU Lite nevű közlekedésbiztonsági eszközét, amely vehicle-to-everything (V2X) technológiával javítja a sérülékeny úthasználók, így például az elektromos kerékpárral és más mikromobilitási eszközzel közlekedők láthatóságát és biztonságát a közúti forgalomban. Az OBU Lite integrálásával a kerékpárgyártók jelentős mértékben növelhetik a kerékpározás biztonságát a közutakon.

A V2X - járműkommunikáció -  előnye abban rejlik, hogy az ilyen technológiával felszerelt járművek vezetői akkor is értesülnek a többi közlekedő jelenlétéről, amikor nincsenek egymás látóterében. Ez nagyban segít valamennyi résztvevőnek, hogy több információ birtokában jobb közlekedési döntéseket tudjanak hozni.

A technológia jelentőségét az autógyárak is felismerték, és egyre több új modellbe építik be - jelen pillanatban már több mint egymillió, V2X technológiával felszerelt személyautót értékesítettek Európában. A kerékpározás és más új közlekedési formák növekvő népszerűsége azonban indokolttá teszi a technológia kiterjesztését a sérülékenyebb úthasználók számára is. Az OBU Lite egy kerékpárokra optimalizált elektronikai egység, mely a közlekedésbiztonsági rendszereknek dedikált frekvenciasávon sugároz szabványos üzeneteket a kerékpáros helyzetéről és haladási irányáról a többi közlekedőnek, valamint üzeneteket fogad más járművektől, így észlelhetővé válik minden olyan jármű számára, amely tud V2X technológiával kommunikálni. Segítségével mind a kerékpáros, mind a járművezető vizuális, hang- vagy haptikus értesítéssel figyelmeztethető egy lehetséges veszélyhelyzetre, például egy rosszul belátható kereszteződésben.

Commsignia-OBU-Lite-V2X-solution


A kerékpárosok körében a közúti halálesetek száma riasztó mértékű. Az Európai Unióban, ahol népszerű közlekedési eszköz a kerékpár, 1837-an vesztették életüket 2021-ben. A járvány előtti 2019-es állapotokhoz képes csekély mértékben csökkent a kerékpáros halálesetek száma, és ezek több mint kétharmadát motorizált jármű okozta.1 A balesetek nagy része elkerülhető lenne, ha pontosabb információk állnának a sofőrök rendelkezésére. Mint azt az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) tanulmánya kimutatta, a közúti balesetek 40 százalékában a járművezetők hibás ítélőképessége, 23 százalékában a téves észlelések felelősek.2

A Commsignia az OBU Lite-tal elsősorban a gyártókat célozza meg, az eszköz könnyen integrálható vagy csatlakoztatható az e-kerékpárok vagy rollerek elektronikus rendszeréhez. A megoldásnak kulcsfontosságú eleme a Commsignia saját V2X szoftvere, amely az autógyártók szigorú követelményeinek is megfelel, így a kerékpárosok ugyanolyan minőségű digitális védelmet kapnak, mint a többi jármű. Ezen felül a Commsignia több olyan alkalmazást kifejlesztett, amely kimondottan a kerékpárok és autók közti biztonságos és robusztus kommunikációt segítik. Ezek az alkalmazások segítik az autósokat például abban, hogy kanyarodáskor vagy sávváltás közben ne ütközzenek össze a mellettük haladó kerékpárral, és értesüljenek a kereszteződésben oldalirányból érkező kerékpárról, ha az takarásban van, vagy a rossz időjárás miatt nehezen észlelhető. A kerékpárosok szintén értesülhetnek az útjukat keresztező járművekről, vagy ha a holtterükben haladó autó miatt kockázatos lenne elhagyni a kerékpársávot.

A Commsignia kerékpáripari partnerekkel együttműködve dolgozik a technológia integrálásán, és az elkövetkező években tömeges piaci bevezetésre számít.

“Egyre többször merült fel, hogy hogyan lehetne a különösen sérülékeny úthasználók, például kerékpárosok, rolleresek számára is biztonságosabbá tenni az utakat, és nagy örömünkre már több ilyen projektben is részt vettünk. Maga a járműkommunikáció mint technológia meglehetősen fiatal, így különösen izgalmas feladat volt egy olyan megoldást kifejleszteni, amelyre még nincsenek bevett gyakorlatok. Úttörő megoldásainkkal vezető szerepet vívtunk ki: nemcsak a kerékpáros V2X szoftverünk és alkalmazásaink keresettek, de az iparágat összefogó Car 2 Car konzorciumban is a Commsignia munkatársai vezetik a kerékpáros járműkommunikáció munkacsoportját.” - mondta Patay Szabolcs, a Commsignia ügyvezető igazgatója.