Hókotróval versenyeztél már? Van, aki igen!

2023.09.22. 16:05

Lezajlott a V4 Rodeó, vagyis a Magyar Közút gépkezelőinek versenye, ahol hókotrókkal mérték össze a tudásukat a legjobb pilóták. Egy országos versenyről van szó, amit Szigetszentmiklóson rendeztek.

A nagy, szóróadapterrel és hóekével felszerelt munkagépekkel természetesen nem gyorsasági, hanem ügyességi verseny zajlott. A gépkezelőknek egy kiépített akadálypályán kellett bizonyítaniuk, hogy a hatalmas munkagép minden négyzetcentijét pontosan érzik. Nehezíti a dolgot, hogy a verseny időre zajlik, és a hibákért büntetőpontok járnak.

A rodeóról videó is készült:

A versenyt a pápai mérnökség munkatársa, Pintér Gergő nyerte, a második Nagy Zoltán lett a zalaegerszegi mérnökségről, a dobogó legalsó fokára pedig Szendi Ferenc állhatott, aki a sátoraljaújhelyi mérnökséget képviselte.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az országos verseny három dobogósa képviseli majd Magyarországot a visegrádi négyek között megrendezett következő fordulón. A verseny V4-es fordulóját a csehországi Pilzenben rendezik, és a megmérettetésre október 4-én és 5-én kerül majd sor. Az esélyek jók: 2019 óta minden évben magyar gépkezelő is dobogóra állhatott a nemzetközi döntőben. Innen is szurkolunk!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes sajtóközleményét alább olvashatod:

Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi V4 rodeó verseny országos döntője, melyben a Magyar Közút legjobb gépkezelői mérték össze tudásukat szóróadapterrel és hóekével felszerelt nehézgépjárműveikkel egy kiépített akadálypályán.

Pintér Gergő, a pápai mérnökségről ismét bizonyította tehetségét, immár harmadjára álhatott fel a dobogó legfelső fokára. Őt követte a második legjobb, Nagy Zoltán a zalaegerszegi mérnökségről és harmadik helyezettként Szendi Ferenc a sátoraljaújhelyi mérnökségről. A három kiemelkedő gépkezelő ezzel esélyt kapott arra, hogy Magyarországot képviselhesse a visegrádi négyek között megrendezett nemzetközi döntőn 2023. október 4-5-én a csehországi Pilzenben.

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt mind a 19 vármegyében előselejtezőket tartott, a megyei nyertesek, azaz az ország 19 legjobb gépkezelője szeptember 14-én, Szigetszentmiklóson mérte össze tudását.

 A rodeó verseny lényege, hogy a versenyzők szóróadapterrel és hóekével felszerelt nehézgépjárművel, akadálypályán teljesítenek különböző ügyességi feladatokat időre, amelyek során a hibákért más-más mértékű büntetőpontokat kapnak. A gyorsaság csak a feladatok egy részénél számít, nagyobb hangsúly van a pontos és precíz vezetési stíluson.

2019 óta minden évben magyar versenyző is dobogóra állhatott a nemzetközi döntőn, a legutóbbi, 2022-es versenyen pedig az első és második helyet is magyar közutas hozta el, így idén is biztosan van kiért és miért szurkolni.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.