Kibelezett Punto katalizátor

2002.01.21. 13:41

A kocsi jelenleg kb. 11 litert eszik. A kérdésem az, hogy ajánlott-e bevizsgáltatni a szondát és motordiagnosztikát csináltatni, vagy ez egy normális fogyasztás?

Tisztelt Doki!
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Van egy '96-os Punto GT-m amiben nemrég cseréltek katalizátort (a kocsi két hónapja került hozzám). A cserénél kiderült, hogy a korábbi tulaj "kibelezte" az előző katalizátort. Ugyebár - korábbi leveledben olvastam - a kat hatással van a lambda szondára - az meg a fogyasztásra. A kocsi jelenleg kb. 11 litert eszik. A kérdésem az, hogy ajánlott-e bevizsgáltatni a szondát és motordiagnosztikát csináltatni, vagy ez egy normális fogyasztás? Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Robi
(2001. 12. 18.)

Semmiképpen sem normális fogyasztás, tehát meg kell keresni az okát. Ez olyan egyszerű is lehet, mint pl. egy termosztát csere, vagy a nevezett lamda szonda. Esetleg motor beállítási probléma. Ez a vizsgálat során derül majd ki.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.