Corolla meleg indítás

2002.08.09. 10:03

Ha már melegen leállítom és pár percen belül újraindítom akkor nincs gond, ismét pöccre indul. Azonban ha már negyed óránál többet állt a motor akkor utána csak nehezen, nagy gázadásra hajlandó elindulni. 3-4 óra elteltével, a motor ismét pöccintésre indul.

Tisztelt Autódoktor!
Van egy 1992-es Toyota Corolla Liftbackem (kifutó modell volt 92-ben). 1.6-os karburátoros, 4A-F a motor típusa. Katalizátor nincs benne, akkor gondolom lambda szonda sincs (bár ebben nem vagyok biztos).
Meg aztán 130.000 km van benne.
A probléma a következő: Hideg indításkor pöccre indul a motor. Ha már melegen leállítom és pár percen belül újraindítom akkor nincs gond, ismét pöccre indul. Azonban ha már negyed óránál többet állt a motor akkor utána csak nehezen, nagy gázadásra hajlandó elindulni. 3-4 óra elteltével, a motor ismét pöccintésre indul. Az olajat egyáltalán nem eszi, és 95-ös, néha 98-as benzint tankolok bele.
Hol lehet a probléma? Segíthet e a benzinkutakon kapható olajadalékok, benzinadalékok valamelyike?
Köszönettel, Pálffy Péter
(2002. 04. 16.)

Tisztelt Péter!
Következő lehet a probléma: a karburátorba üzem meleg motornál a leállítás után benzingőz keletkezik, mely bekerül a szívócsőbe, és túldúsítja a beszívott levegőt. Ez olyan mintha szivatóval indulna, csakhogy ez meleg motornál indítási problémát okoz. Ilyenkor csak padlógázzal tud indulni, mert olyankor sokkal több levegőt kap a motor, és ezáltal jobban eloszlik a benzin. A hiba a karburátorban van, és ezen a benzinkútnál vásárolt adalékok sajnos nem segítenek. Hideg motornál ez a jelenség nem áll fenn, ezért indul pöccre, és ugyanez a helyzet 3-4 órával a leállítás után (miután a motor lehűlt). Mindenképpen javaslom, hogy szerelőhöz forduljon vele, ennek otthoni javítását semmi esetre nem ajánlom, ugyanis a Toyoták karburátora nem a legegyszerűbb fajtákból való.