Dízel chiptuning

2002.12.10. 23:31

Általában egy korrekt chip-tuning 10-15 százalék teljesítmény növekedést produkál, hasonló forgatónyomaték növekedés mellett, és a motort minden sebesség fokozatban 800-1000 fordulattal alacsonyabban életre kelti, mint a gyári vezérlés.

Tisztelt Autódoki!
Az a kérdésem, hogy egy új, 1 éves diesel autónál érdemes-e chiptuninggal próbálkozni. Mi a véleményed a chiptuningról? Hosszú távon nem károsítja a motort? Ha szerinted érdemes, akkor kit, milyen műhelyt ajánlasz?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Németh Laci
(2002. 07. 22.)

Komolyabb hozzáállás esetén komolyabb választ fogsz kapni, OK? Nem tudom, milyen kocsira gondolsz, mert nem minden dolog általánosítható-e témában. Még adott típuson belül sem mindegy, melyik dízel mociról beszélünk? Évjárat, típus, motorkód. Ennyi a minimum adat, amire szükségem van. És ez szól mindenkinek, aki a rovatban motorról kérdez.
Általában egy korrekt chip-tuning 10-15 százalék teljesítmény növekedést produkál, hasonló forgatónyomaték növekedés mellett, és a motort minden sebesség fokozatban 800-1000 fordulattal alacsonyabban életre kelti, mint a gyári computer vezérlés.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértõnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötõdõ korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenkimaga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelõ, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.