Fiat Temprához váltóolaj

2002.12.11. 08:46

Beletenném, ha a könyvébõl ki tudnám deríteni, hogy melyiket. A könyv viszont nem egyértelmû: mind a TUTELA ZC 90-et, mind a TUTELA ZC 80/S-et írja. Az egyik nem EP, a másik az, es nem vagyok benne biztos, hogy mindegy mit választok. Melyiket válasszam?

Kedves Autódoktor!
Fiat Tempra 1.6 SW, 1994-es 150 ezer km-el, motorja: 835C1000
A kocsit használtan vettem es úgy érzem, hogy megérett egy valtóolaj cserére. Meg is lenne bennem a hajlandóság, hogy a javasolt TUTELA-t rakjam bele, ha a könyvébõl ki tudnám deríteni, hogy melyiket. A könyv viszont nem egyértelmû: mind a TUTELA ZC 90-et, mind a TUTELA ZC 80/S-et írja. Az egyik nem EP, a másik az, es nem vagyok benne biztos, hogy mindegy mit választok. Melyiket válasszam? Hol lehet ezeket itthon kapni?
Elõre is köszönettel, Csaba
(2002. 07. 23.)

Bármilyen EP 80W-90 minőségű olajat rakhatsz a váltóba. Azért a MOL Carrier és a PARNAS márkákat nem ajánlom, de a többi mind megfelelő. Nem kényes az a váltó, és a Tutela sem az egyedül elfogadott, hanem egy példa a minőségi előírásokhoz.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértõnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötõdő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenkimaga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelõ, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.