Ismét Astra olajfogyasztás

2002.12.14. 11:57

Ha mégis 1000 km-en meghaladja az olajfogyasztás az 1 kg-ot, már illik megkeresni az okát! Ez a 16V Opel motoroknál általában 150-200 000 km körül várható, ha rendesen vannak szervizelve, és nincsenek agyon hajszolva.

Hello
Van egy jó állapotú 7 éves, 107 ezer km-t futott, 16 szelepes, 1.6i benzines Opel Astra gépkocsim (CDX). A kérdésem az lenne, hogy mekkora olajfogyasztásnál érdemes átvizsgáltatni a motort, miért eszik sok olajat. Én különösebben semmi rendelleneset nem veszek észre rajta (nem füstöl, nem erőtlen, nem folyik sehol, stb.), de szerintem túl sok olajat eszik.
Köszönöm a választ, üdvözlettel, Kiss Róbert

Cseréld ki az olajat és az olajszűrőt. Az olaj legyen mondjuk 10W-40-es, félszintetikus Opel motorolaj. Kapható ilyen már szinte minden ötödik autósboltban. Kimondottan az Ecotec motorokhoz van fejlesztve, és az ára sem horror. Fontos, hogy 10W-40-es legyen és ne hígabb, vagy sűrűbb! Tegyél a betöltés után egy WYNN'S, vagy egy STP motor olaj adalékot is a motorba. (az olaj betöltése után) Ezzel nem fogja komoly mennyiségben fogyasztani az olajat. Ha mégis 1000 km-en meghaladja az olajfogyasztás az 1 kg-ot, már illik megkeresni az okát! Ez a 16V Opel motoroknál általában 150-200 000 km körül várható, ha rendesen vannak szervizelve, és nincsenek agyon hajszolva.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól, japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.