Nyekken az Uno

2002.12.16. 22:46

Amikor az autó meg volt emelve, akkor felfedeztem, hogy az alsó rugótányér egy kis részen fémesre van kopva, azaz úgy gondolom hogy hozzáér a rugó berugózáskor. Az egyik helyen a bal hatsó felnit kicserálták a pótkerák felnire, mert nagyon "ütött", és erre fogták, de a zörgés csak maradt.

Kedves Doki!
Hozzad fordulok, mert a problémára minden szerelő csak a vállát vonogatja, mindig meglepődöm, hogy mennyire nem érdekli őket a szakma, amiben dolgoznak.
Adott a Fiat Uno-m, 85-ös évjárat, 999 cm3.
Ha gödörbe megyek, vagy rosszabb az út, akkor hátulról fémes hang hallatszik, és ez nagyon idegesít. Amikor az autó meg volt emelve, akkor felfedeztem, hogy az alsó rugótányér egy kis részen fémesre van kopva, azaz úgy gondolom hogy hozzáér a rugó berugózáskor. Az egyik helyen a bal hatsó felnit kicserálták a pótkerák felnire, mert nagyon "ütött", és erre fogták, de a zörgés csak maradt.
Azt felfedeztem, hogy nem mindig csinálja, például leterhelve (+2 fő) nem csinalja, és kicsit hosszabb
autózás utan sem csinálja, valamint 100 körüli tempónál sem észlelhető a hang, csak lassan haladva, városban.
Szeretném, ha már végre kiderülne mitől van, és mi a megoldás, mert így élvezhetetlen az autózás.
Köszönöm a segítséged előre is.
Zoli
UI.: a másik szervizben azt mondták semmi nem lóg, semmi baja az autónak.
(2002. 07. 25.)

Ha például a hátsó gátlók ki vannak pukkanva (Unóknál ez nem ritka!), ők okozhatnak ilyen fémes hangot. Esetleg a lengéscsillapító felső, doblemez oldali gumi ütközője ki van kicsit verődve és kirugózáskor "felüt" a doblemez tornyára. De jöhet a hang a lengéscsillapítóból is (belülről).
Ennyit tudok levelezőn segíteni. Mindenképpen keress egy olyan szerelőt, (azért vannak szép számmal!) aki szeretne dolgozni is egy kis pénzért. Fizetni pedig a kész munkáért szoktak csak, tehát javítás után egy próbakör dukál! Aztán, ha OK a kocsi, lehet fizetni!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és ha olyan a hiba akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól, japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.