Zörgő WagonR+ kárpit

2002.12.18. 17:55

A szerelőknek a kárpitok le- felszerelése általában távoli feladat, mert a lakatosok szokták szerelni. Ennek köszönhető, hogy inkább le akartak beszélni a javításról, mint elismerjék, ehhez nem értenek.

Kedves Doki!
Elnézést az ismételt zavarásért, de nagyon izgatna a válaszod egy korábbi kérdésemre a Suzuki Wagon zörgős kárpitjáról az ajtó fölött. Igazából az a gond, hogy a vezető-oldali ajtó fölső peremében valami gusztustalanul zörög, ahogy teszi ezt a biztonsági öv felső rögzítési pontja tájékán is. Iszonyúan idegesítő a jelenség, de volt autószerelő, aki lebeszélt arról, hogy egyáltalán hozzányúljon is valaki.
Ha tudsz rá megoldást, meg se állnék, míg oda nem érnék, meg talán a válasz másokat is érdekelne, gondolom, ez nem egyedi eset. Az autó egyébként egészen jó, megérdemelné, hogy rendesen összerakják.
Választ remélve, üdvözlettel:
Molnár Zoltán
(2002. 08. 24.)

Ha rendesen raknák össze a mi autónkat, bizony nem itt árulnák! De szerencsére nem jellemző ez a probléma, és általában is csak ilyen kis bosszantó, nem pedig az üzembiztonságot veszélyeztető gondokkal küzd a gyártott darabok kis hányada. Egy ügyes kezű karosszérialakatosra bízd a hiba elhárítását. A szerelőknek a kárpitok le- felszerelése általában távoli feladat, mert a lakatosok szokták szerelni. Ennek köszönhető, hogy inkább le akartak beszélni a javításról, mint elismerjék, ehhez nem értenek.

Pedig a dolog pofon egyszerű és nem is szégyellni való. A szerelő a gépkocsi mechanikus szerkezeti részeit javítja. A lakatos a karosszériát és a kárpitok, díszlécek, spoilerek szerelését, javítását végzi, az autóvillamossági szerelőé a gépkocsi elektromos hálózata, illetve annak javítása. A szakmák bizonyos fokig összefonódnak és mindenki kicsit ért a másikéhoz, de tudni kell, hogy hol a határ, mert a másik szakmába kontárkodni tilos!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és persze ha olyan a hiba, akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.