Milyen olajat a Hondába?

2002.12.23. 22:47

A Castrol, illetve más kenőanyag gyártó cégek palettáján szerepel még néhány más hajtóműolaj is, mely megfelel az autógyártó által támasztott kenőanyag minőségi követelményeknek. Ilyen a Castrol SAF-X, ill. SMX. Tehát nem egyedül üdvözítő a motorolaj, és abból sem mindegy, milyen. Illetve nem minden Hondába jó a motorolaj.

T. Doki
Ezt olvastam nálatok:
"A két probléma valószínűleg összefügg. Meleg motornál és meleg sebességváltónál engedje le a sebességváltóból az olajat, és töltse fel friss olajjal. Ennél többet nem tehet, illetve jelen állapotában nem érdemes tenni érte. A sebességváltó olajminősége fontos, ha van a gépkocsihoz szervizkönyv, abban megtalálja a minőségi előírást. Amennyiben nincs, javaslom a Castrol SMX szintetikus hajtóműolajat."
Gratulálok! Szerintem minden Hondába motorolaj kell a váltóba!
Csaba
(2002. 08. 25.)

Bár nem volt egyértelmű, ezt nem én írtam, hanem az az autódoktor, aki engem helyettesített, amíg a Totalcar-ral nem rendeződött megfelelően a viszonyunk. Tény, hogy a Honda legtöbb modelljében az erőátvitelnél a 10W-30, 10W-40-es viszkozitású motorolaj szerepel az ajánlott kenőanyagok közt. De a Castrol, ill. más kenőanyag gyártó cégek palettáján szerepel még néhány más hajtómű olaj is, mely megfelel az autógyártó által támasztott kenőanyag minőségi követelményeknek. Ilyen a Castrol SAF-X, ill. SMX. Tehát nem egyedül üdvözítő a motorolaj, és abból sem mindegy, milyen. Illetve nem minden Hondába jó a motorolaj.
A stílusod alapján azt gondolom, van még mit pótolnod az autók műszaki ismereteinek terén. Ha az itteni színvonalat nem találod megfelelőnek, véleményt nyilvánítani természetesen lehet, de megfelelő formában. OK? És vitafórumot nyitni értelmetlen, mert itt nem az a cél! Észrevételedet azért köszönöm, ha cinikusra is sikerült. Vígasztaljon, hogy te sem vagy túl tájékozott ez ügyben.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és persze ha olyan a hiba, akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.