Vásárlás előtt átvizsgálás

2002.12.27. 23:16

Sajnos, tapasztalataim szerint sokszor az eladó is csak egy ilyen vizsgálat alkalmával szembesül a gépkocsi valós állapotával, mert nem ért hozzá, és a nem megfelelő szerviz háttér miatt nincs olyan szakember, aki megfelelően és átfogó módon időnként átvizsgálná a kocsit.

Tisztelt Autódoki,
röviden megfogalmazható kérdéssel fodulok Önhöz.
Első autóm (használt) megvásárlása előtt állok. A Totalcar és tulajdonosok véleménye alapján '96-osnál fiatalabb 1,6-os Ford Escort mellett vagyok most. Feltett szándékom, hogy a potenciális példány megvétele előtt független szervízben megvizsgáltatom.
Kérdésem, Budapest vagy szűk körzetében tud-e nekem megbízható, elfogadható áron dolgozó Ford szerelőt ajánlani?
Köszönettel,
Miklós

Igen. De nem itt, mert nem tartanám tisztességesnek egyvalakit ajánlani. Ahogy fentebb írtam már, sem reklámot, sem ellenreklámot nem óhajtok csinálni. Egy telefon, és tudok segíteni ez ügyben is. Egyébként mindenképpen megfontolt és előrelátó lépésnek tartom a vásárlás előtt ezt a fajta vizsgálatot, ha tényleg kívülállóként és elfogulatlanul alkot valaki véleményt, úgy, hogy a kocsi hibáit mind az eladónak, mind a vevőnek megmutatja a hozzáértő szerelő. Ez mindenképpen az előfeltétele annak, hogy az üzletben érdekelt felek kölcsönös bizalma kialakuljon és mindkét fél megfelelően tisztában legyen az üzlet tárgyát képező gépkocsi valós értékével. Sajnos, tapasztalataim szerint sokszor az eladó is csak egy ilyen vizsgálat alkalmával szembesül a gépkocsi valós állapotával, mert nem ért hozzá, és a nem megfelelő szerviz háttér miatt nincs olyan szakember, aki megfelelően és átfogó módon időnként átvizsgálná a kocsit.
Emiatt a normális üzemet befolyásoló dolgok mellett nem kap képet az üzemeltető, (vagy nem valós képet kap.) az egyéb problémák felől. (korrózió, kipufogó rendszer állapota, futóművek és felfüggesztések kisebb gondjairól, féktárcsák- és tengelykapcsoló állapotáról.) Ezek nem olyan komoly hibák még, amik azonnali javításra szorulnak esetleg, de a következő műszaki vizsgánál azonban komoly összeg ráfordítását igényelhetik! Tehát tervezni kell már a vételkor is!


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat, és persze ha olyan a hiba, akkor motor- és alvázszám), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! Az egy típushoz kötődő korábbi kérdéseket, illetve a Doki válaszait a katalógusban könnyen megtalálja. Korábbi esetre visszautalva kérjük írja meg, melyik válaszban volt róla szó.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A Totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.